[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Moze trzeba by wszyscy użytkownicy giulii/Stelvio zaczęli bombardować w tej sprawie fca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem moze oficjalny mail do fca - ale żeby wszyscy pisali na ten sam, pewnie temat na osobny wątek

To może moderator ustali i wpisze na stałe w osobnym wątku adresy e-mail do składania reklamacji, uwag i żali na serwis. Myśle, ze importer tez będzie zadowolony z takiego rozwiązania.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Odebrałem dzisiaj do testów na 3 dni Stelvio FE, identyczne czerwone jak kolegi [MENTION=76254]Firste[/MENTION].

No nie powinno tak być, że ten pseudo drewniany panel przez całą konsolę się rusza.
No ale zrzucam to na garb testówki, które pewnie sporo już dostała w kość i jeszcze jest z początku produkcji. Zobaczymy co będzie dalej.

[MENTION=52255]Wichura87[/MENTION] tam jest prawdziwe drewno, może jednak nie sprawdziłeś tego dokładnie ;)

U mnie na szczęście nic się nie rusza, nie trzeszczy, natomiast wpadł mi w oko taki artykuł:

https://www.spidersweb.pl/2017/11/alfa-romeo-stelvio-problemy-recenzja.html

I jakbym miał się jakoś opowiedzieć za tymi 17 problemami - to po przejechaniu również 1500km tym autem stwierdzam, że tylko 2 problemy bym potwierdził:
- wolne nagrzewanie siedzeń
- niespecjalne audio
Co do innych punktów, trudno jest mi skomentować, bo nie zauważyłem jakiś problemów z bezkluczykowym dostępem, Blutoothem czy automatem do świateł drogowych. Ale niektóre zarzuty są poniżej pasa - jak np. słaby komfort jazdy czy głośny środek czy tam kiepska jakość plastików. Oczywiście, że jest to [notranslate]Alfa[/notranslate] i pewne rzeczy nie są tak dopracowane jak u konkurencji - i należy je krytykować, bo tylko dzięki temu jakość produktów się podnosi, ale krytykować zegary, że projektant inspirował się Need fo Speed albo, że Stelvio jest niepraktyczne, albo że spalanie jest wysokie - to sądzę, że są to na siłę wymieniane rzeczy przez osoby, które być może kupiłyby sobie ten samochód, ale tego nie zrobią, bo ich nie stać mentalnie na to, boją się... A niby słabszy Macan to mniej pali? No ale to grupa VW i tam w każdej Skodzie czy Audi wszystko jest naj... Jak tam coś trzeszczy to znaczy, że tak ma być...

Brać spidersweb na serio to tam wiesz xD żaden wyznacznik :D

Byc może będąc pedantycznym, można się i doszukac nastu "problemów" (braków), tyle, ze dokładnie to samo można wyszukać w innych markach. Potęzne trzeszczenia i niespasowanie bywa w niektóych modelach BMW czy Merca (zwłaszcza tych do 300 tys.). Poza tym wkurzające jest te pierdolenie, że takiej jakości można spodziewac sie po aucie za 100 tys. a nie za 250. Przecież za 100 tys. to już praktycznie cena kompaktów, a kompaktowe SUVy to ok 130-150 tys. zł - tam w tych cenach jest dużo gorzej, a o drewnie i skórach można wtedy zapomnieć, za to jest masa najtańszych plastików. Nie wiem, czy ten koleś myśli, że auta za 200-250 tys. mają wnętrza z bajek?
Można powiedzieć inaczej, że rywale Stelvio jeśli są lepiej czy bogaciej wyposażeni, to dlatego, że mają na to 70 tys. zł więcej. Coś za coś.
https://www.youtube.com/watch?v=rtu5X2xDOyw

Dla chcącego nic trudnego, zawsze coś się znajdzie. Ja nie widzę w AR Stelvio jakiś większych wtop, ale uchwyt na gaśnicę to mogli jakoś zaprojektować i nie tak jak w Jaguarze F-Pace gdzie umieścili ją w schowku przed pasażerem :edziahaha:
Ale co tam inne marki...
Wydaje mi się, że jakość poprawiają na bieżąco w produkcji - wersje FE były niestety trochę eksperymentalne :mad:

Po prostu ciekaw jestem Waszych opinii, czy te pierdoły (poza dwoma, które potwierdzam, że faktycznie mogłoby być lepiej, ale wcale nie jest tragicznie - grzanie foteli i audio) - czy mają potwierdzenie w szerszym gronie użytkowników. Ja z żoną jestem mega zadowolony z samochodu i na pewno nie żałuję wyboru.

Jest jedna drobna rzecz in minus, na którą zwróciłem uwagę - kontrolki kierunkowskazów słabo są dla mnie czytelne - w innych samochodach jak nie wyłączę migacza, to od razu to rzuca mi się w oczy, a tutaj nie :)

I jedna rzecz in plus (żeby nie było minorowo :) ) - teraz jak zbliżamy się do przebiegu 2tyś km - zauważyłem znacznie większą dynamikę motoru - teraz samochód nabrał spontaniczności i ma wyraźnie lepszego kopa. Wreszcie chodzi jak bym sobie życzył. Fakt - te pierwsze 1000km to raczej go nie forsowaliśmy i pewnie trochę go przymuliliśmy - czas nadrobić zaległości :edziahaha:

Ja jeżdżę jeszcze volvo xc60 i czekam na swoją AR jeszcze dwa tygodnie. Ale powiem wam ze chyba czepiacie się. Opowiem Wam o „bezusterkowym” volvo i serwisie.
Samochód: świetny wóz i teraz dostanie go żona, ale jak Wy tak o Alfie to ja o volvo
1. Lakier. Odlazi płatami ze zderzaka. Dodatkowo elementy cynkowane w drzwiach już zerdzewialy. Samochód z 2013 roku!

2. Odstające rogi zderzaka. 3 razy mi to poprawiano i wciąż
3. Bluetooth. Telefon haraczy i przerwa. Trzy telefony przerobiłem, aktualizacje i g....
4. Klimatyzacja wyje. Odpowiedz serwisu, ten typ tak ma. Rzeczywiście, w innych volvo tak samo
5. Plastiki. Raczej bez zastrzeżeń ale basy wprowadzają w drgania tapicerkę drzwi i ciagle skrzypi roleta bagażnika, nie do usunięcia.
6. Serwis. Za każdym razem, czyli 8 razy po wymianie opon w Aso jeździłem wytwarzać koła do wulkanizatora. Prosiłem, zwracałem uwagę i ...
Ktoś na forum mówił ze w volvo jest darmowy serwis. Bzdura. Standardowy przegląd, około 1300 pln.

Poważnie, bardzo lubię ten samochód i jest mi głupio ze go obgaduje, ale zwróćcie uwagę co ludzie piszą o AR, nie wierzę ze robią to poważnie. Szczególnie dziennikarze. Czepialstwo.

Mam wrażenie, że innych premium się tak nie czepiają (a jest za co!) "by się nie ośmieszyć", w Alfie wypada pożartować i punktem honoru pseudo dziennikarzy są wręcz wylicznaki, co tutaj wyszukać :)
Zauważcie, że prawdziwi moto dziennikarze, dosyć dobrze przyjeli Stelvio, jak zauważali wadę, to zwalali to na to, że jest te 50-70 tys. tańsza. W cenie/jakośc wypadała już bdb.
Natomiast włąśnie takie dziennikarzyny, które lybują sie w artykułach 15 powódów, dlaczego kupić takiego srajfona ..... jak dostaną auto, to bawią się w to samo. Szkoda tylko, ża gdy pisali o np: nowym XC60, to nie napisali, że jest dramatycznie przepłacony w stosunku do tego, co oferuje. Ba, nowe XC60, które też rozważałem w benzynie 320 KM, ma tak astronomiczne spalanie, że nawet niemałe w Stelvio wydaje się lajtowe :)

Z tego i bliźniaczego portalu śmieją się na internatach że o produktach piszą dobrze tylko jak zapłacą, i faktycznie mają sporo tekstów "sponsorowanych"

jeśli chodzi o darmowy serwis, to o volvo nigdy nie słyszałem. są oczywiście pakiety serwisowe- podobnie jak w alfie. za to w bmw faktycznie jest 'w cenie' serwis 5 lat. oczywiście nie jest do końca darmowy, bo po rezygnacji z niego cena samochodu obniża się o jego koszt:) za to o ile dobrze pamiętam jest to kwota symbiliczna, dla x1 było to jakieś 1300 zł (za pięć lat, nie rocznie, więc raczej miły dodatek). również przedłużenie gwarancji zarówno w bmw jak i w audi w porównaniu do alfy to kwoty raczej symboliczne. za to o wpadkach innych marek premium po prostu się nie mówi- wspomniane x1 3 dni po odbiorze zdechło w garażu- padł starter, ściągnięcie z niemiec kilka dni:D

za to jeśli chodzi o artykuł, to wystarczy obejrzeć kilka testów stelvio na youtube, by zrozumieć, skąd w samochodzie z parku prasowego trzeszczenie wszystkich elementów po 20k- każdy kolejny dziennikarz sprawdza na siłę, czy nie trzeszczą. a narzekaniem na liczniki i spalanie mnie rozłożył:)

Moje trzy grosze - nie chcielibyście dostać samochodu na jazdę próbną po jazdach testowych niektórych znawców motoryzacji, pół dnia czyszczenia i mycia.

"Fatalny" samochód :) najlepszy tekst widziałem w teście giulii gdzie facet w minusach wymieniał plastiki, spasowanie i skrzynię biegów!!!, że mu szarpie. Uśmiałem się, bo te przełożenia, zestrojenie skrzyni z napędem było jednym z moich motywów przesiadki z volvo na alfę :)) Wszyscy się zachwycają a jemu szarpie...

Gratulacje, finałowa 5 SUV of the year 2018 mototrend
http://www.motortrend.com/news/alfa-romeo-stelvio-2018-suv-of-the-year-finalist/

Odebrałem kilka dni temu moje "veloce" stelvioa401 (1).jpg
Kilka uwag na szybko. Przy ok 4 tys bodaj w rezonans wpadała mocno środkow część podszybia. Po puknięciu pięścią jest sporo lepiej ale coś tam brzęczy ;) . Póki co śladowy przebieg więc nie kręce ale za chwilę będzie wkurzać.
Miał to ktoś ?
Audio niestety żałosne. To chyba zależy co kto miał wcześniej. Ja niby miałem tylko Fiata ale Freemonta V6 i było audio Alpine z subwooferem w bagażniku i dużo głośników. Przepaść.
Paliwa wsuwa poki co na autostradzie przy 150-160 13,5. Miasto 13. Poza delikatnie jadąc 9-10. Spadnie coś ?
Poza tym bajka.
Aha. na zimno na niskich obrotach dzwięk nie jest chwilami jak... diesel ?? Im wyżej tym lepiej, w górnym rejestrze nawet coś zagaduje ale jak mowię, póki co nie kręcę.

Amortyzatory
Powrót