Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Z tym spalaniem to wiadomo, swoje bierze jak każda benzyna, zwłaszcza mocna. Bo akurat pojemnośc to pic na wodę pod testy. Na pocieszenie można sobie powiedzieć, że nawet hybrydy biorą bardzo dużo na autostradach.
Dla przykładu Toyota Rav4 197 KM (podobnie jak Lexus NX 300h 2.5 Hybrid 197 KM) biora przy stabilnych 140 km/h około 11,5 l, czyli tyle co Stelvio, a są jednak duuuużo słabsze.
Ba, w teście Zachara Stelvio jakimś cudem miało ok 9,5 l przy 140, ale na bank to błąd, być może z górki (okolice Krakowa) lub z wiatrem jechali, bo w moich testach na tempomacie jest to ok 11 l (a już "po polsku" to ok 14-15).
https://www.youtube.com/watch?v=eaDNM_V-944
a taki Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 177 KM (8,5-9 sek do 100 kmh) bierze właścieie tylko 1 litr mniej od Stelvio. A to jeden z najbardziej popularnych samochodów w PL, kupowany raczej dla oszczędności, jednak ci co wybiorą mocną (jak ja skośnego) benzynę muszą się zdziwić
https://www.youtube.com/watch?v=SjXZHv876Z8
Z tym 1,5 h to trochę przeginacie, najmniej (autostrada większość) mi wyszło chyba do tej pory ok 340 km na prawie całym baku, trochę było w rezerwie, więc liczmy 55 l/340 km = 16 l (w tym moment gdzie było 232 km/h).
Jednak te 340 km to trochę trasy jestwiec tak czy inaczej człowiek stanie.
Lejecie 98 do Stelvio / Giulii?
Ja tylko 95...
A ja tylko 98. Do każdej benzyny jaką jeździłem na przestrzeni ostatnich 8 lat.Tez tylko 95...
wg mnie to bzdura, silniki są optymalizowane pod konkretny rodzaj paliwa + widełki. Idąc tą zasadą, że zawsze więcej to lepiej, to ciekawe jak by sobie poradził ze 105 oktawami.Zawsze przy wtrysku bezpośrednim, pracującym na mieszance uwarstwionej, jednorodną, zalecane jest wysoka zawartość oktanowa 98,100
wg mnie to bzdura, silniki są optymalizowane pod konkretny rodzaj paliwa + widełki. Idąc tą zasadą, że zawsze więcej to lepiej, to ciekawe jak by sobie poradził ze 105 oktawami.
Jeszcze pół biedy, gdyby ten zabiegł dawał większą moc lub mniej spalał, ale jak nie widać róznicy, to bez sensu ta zabawa. Lepsze efekty są, jaki silnik (i soft) jest optymalizowany pod 98.
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
jak najbardziej jest to logiczne, bo paliwo 95 jest bardziej kaloryczne- przewaga 98 polega na większej energii uzyskiwanej w związku z innym momentem zapalenia mieszanki. jeśli silnik nie przewiduje pracy na 98, to 95 będzie sobie radzić lepiej. była ostatnio dyskusja na ten temat na forum giulietty (gdzie sam pisząc z pamięci rzeczy sprzed kilku lat walnąłem niezła gafę). giulietta w instrukcji jako jedna z dwóch alf(obok 4c) ma w instrukcji w dwóch wersjach bezynowych z sześciu zalecane 95 lub 98, zamiast 95 jak w pozostałych wersjach i wszystkich pozostałych alfach. stąd moja teoria, że tam silniki są wyregulowane na 98, a w pozostałych na 95. zalanie 98 na silnik przeznaczony na 95 nie poprawi osiągów, ewentualnie może je osłabić (kwestia ewentualnych dodatków w paliwach premium- w trójmieście nie można kupić 'gołej' 98, zawsze jest to premium z dodatkami)Nawet słyszałem historię, że na 95 było lepiej