Witam,
czytałem troche forum przed zakupem i w trakcie oczekiwania i ogólna dyskusja bardzo się przydała, więc w ramach rekompensaty wrzucam na gorąco swoją opinię o samochodzie.
Swoją alfę odebrałem w ostatni piątek, więc dużo jeszcze nie pojeździłem, ale pewne sprawy już są jasne. Specka po krótce: Stelvio 200 KM Super(prod 14.12.2017), szklany dach, montecarlo blue, pakiet asysten kierowcy plus, pakiety luxury szary dab, 18 10-ramienne, wyświetlacz 8.8 bez navi.
Wykonanie:
Wszystko b.dobrze spasowane, żadnego skrzypienia itd. Wszystko działa i ogólnie nie mam się za bardzo czego czepić. Samo wnętrze jest gustowne i mi się podoba. Ważne, że w realu wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach czy filmikach. Idealny przykład to zegary, które jakiś pseudo-tester gdzieś nazwał przeszczepem
z Fiata, co jest totalną bzdurą(koleś powinien dostać bana na wypowiedzi o motoryzacji albo ujawnić źródła dochodu

). To samo z selektorem trybu jazdy, owszem jest plastikowy i powinien być wykonany zdecydowanie lepiej, bo to niewiele kosztuje a naprawdę można tu zaszaleć i trochę zagrać na nosie konkurencji, ale jednak jest dobrze wykonany i nienajgorszy w dotyku.
Wygląd zew.:
Kolor bardzo ładny, dosyć specyficzny no i przede wszystkim nie za popularny na polskich drogach

. Sam samochód wygląda obłędnie, ale tego chyba nikomu nie trzeba mówić. Po wyjeździe z salonu mogłem się poczuć jak gwiazda show-biznesu

. Jedyny mankament stricte wyglądowy to opony. Felgi są ładne ale opony za wielkie, balonowate.
Ogólnie wyglądają kiepsko i jak komuś na tym zależy to 19 to minimum. Jak dla mnie jest ok bo jednak bardziej wolę komfort olewania krawężników.
Osiągi:
Na razie za dużo nie testowałem, ale w pełni mi odpowiadają. W trybie D samochód jest wystarczająco zrywny i nie czuje dużej różnicy pomiędzy 280KM, który testowałem. Oczywiście różnica jest, ale dla mnie jest w porządku. Skrzynia na początku trochę szarpała na niskich biegach, ale trwało to kilka
kilometrów po mieście. Teraz pozostają tylko wyższe biegi, ale tutaj myślę że model algorytmu nie jest jescze wytrenowany i pewnie trzeba będzie trochę poczekać, aż się nauczy stylu jazdy. Ogólnie żadnego szarpania już nie czuję, ale są takie lekkie zrywy w szczególności pomiędzy 80-120. Był też efekt
kwadratowych kół, ale tylko przez pierwszych parę kilometrów.
Bagażnik i komfort:
Bagażnikiem jestem trochę rozczarowany bo jest trochę za niski. Przesiadam się z Hondy Civic i tam ten bagażnik to był jakiś wybryk natury, więc poprzeczka wisi wysoko. Co do komfortu podróżowania to jak dla mnie jest super, ale tylko na 18. Jazdę testową robiłem oczywiście w FE i tam na remontowanej drodze
było słabo i zdecydowanie za twardo. Na 18 jest zdecydowanie wygodniej, ale to juz też jest pewnie indywidualna ocena. Miejsca w środku też dużo, więc jest wygodnie.
Inforozrywka:
Oczywiście brak Android Auto, ale ogólnie nie jest źle. System jest bez problemu do opanowania w parę godzin i to bez jakiegoś wertowania instrukcji. Jak dla mnie może być. Korzystam z tego sporadycznie, więc jakoś strasznie nie będę narzekał.
Szklany dach:
Dla mnie całkowicie wart ceny. Trzy tryby otwierania, duży, nie zabiera jakoś strasznie miejsca nad głową.
Co do znalezionych baboli to:
- automatyczne światła drogowe do teraz nie udało mi się tego doprowadzić do działania
- problemy z bluetoothem, ale po resecie wszystko poszło więc może przez to że nowy
- przyciski czasami faktycznie żyją własnym życiem, np. przez minutę nie udało mi się otworzyć klapy bagażnika
- słaba widoczność na słupkach A, duże lusterka, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia
- ryglowanie zamka z klapy bagażnika nie składa automatycznie lusterek
No i tak już na marginesie totalna chamówa ze strony importera lub salonu czyli okres oczekiwania na samochód 3 miesiące, a wózek i tak przyjeżdża w środku zimy na letnich oponach (czyli np. w Czechach niesprawny samochód do odbioru). Nie oczekuję darmowego kompletu, ale samochód ma być dostosowany do warunków.
Jak jest zima to wyjeżdżam na zimowych. A letnie kupuje i przechowuje gdzie chce a nie w serwisie salonu.
Poza tym samochód super moim zdaniem z b.dobrym stosunkiem jakości do ceny, a jak do tego dołożyć zewnętrzny wygląd, który już w 100% jest premium to moim zdaniem jest dobrze.