Stelvio lifting

Te wszystkie systemo-asystenty beda niedlugo wymagane w kazdym nowym samochodzie. Po uruchomieniu silnika trzeba bedzie je po kolei wylaczac recznie aby jezdzic normalnie.

Co do wyciszenia to specjalista twierdzi, ze to kwestia slupkow (chociaz myslalem ze to od lusterek) i wystarczy troche materialu wygluszajacego aby poprawic znaczaco komfort. Z samochodem z wynajmu nie bede probowal bo i tak rzadko jezdze takimi predkosciami.

Przesąd?? Zobacz sprzedaż np Mercedesa vs Fiat, BMW 3 vs Talisman. Ludzie chcą premium, kupują premium i chyba nie chcą żeby to było tanie... Wtedy nie będzie premium. A image marki Alfa Romeo to chyba jeden z kilku najmocniejszych w branży. I tylko "mistrzowskie " ruchu fiata zrobiły co zrobiły. Przecież vag wypromował markę audi latami reklam do 1 ligi premium .a gdzie aura Audi w latach 70-80 do siły marki Alfy. Jeśli zchrzania to teraz to pozostaje sprzedaż nie wiem - Chińczykom np ? I pokażą co można tego wyciągnąć...
Maserati ma też obniżyć ceny ?? Tam co , ma kosztować jak Mercedes E sprzedawany w setkach tysięcy sztuk??? Przeciez to unikalne , wyjątkowe ręcznie właściwe robione włoskie premium.
Nikt nie obniża cen ferrari a auta idą..a są droższe. Trza z głową wykorzystać ogromny potencjał legendarnych marek, i przeczekać kilka ciezkich lat przejściowych. Które sami sobie sprokurowali zresztą .

FCA mogloby zwiekszyc sprzedaz jakby zeszlo z ceny na produktach Maserati/AlfaRomeo (vide sukces 156-ki). Cena jest najwiekszym czynnikiem, ktora decyduje o sprzedazy. Ale pewnie musialaby nastac jakas rewolucja ideologiczna w marketingu. W tej chwili panuje "przesad", ze im wieksza cena tym klient ma pomyslec, ze kupuje lepszy produkt :)[/QUOTE]

... Ludzie chcą premium, kupują premium i chyba nie chcą żeby to było tanie...

No wlasnie dlatego pisze, ze przesad. Osobiscie nie znam takiego czlowieka, ktory poszedl do salonu, kupil jakikolwiek samochod w cenie katalogowej i sie z tego cieszyl. Slyszalem o takich (szczegolnie od sprzedawcow w ASO) ale osobiscie nie spotkalem. A jak wejdziesz do salonu Audi czy BMW to dostajesz rabat 10-20% z miejsca (tylko trzeba wiedziec do ktorego i kiedy).

No wlasnie FCA musi sprzedawac, zeby nie musiec sprzedawac swoich legendarnych marek chinczykom :). A jak pokazywali Ghibli to przeciez mialo konkurowac z BMW serii 5, tak slyszalem, nie?

Ostatnia edycja:
Mi zabrakło w Stelvio regulacji tylnego oparcia (jest maga wyprostowane i siedzi się jak na taborecie), drzwi nachodzacych na progi, full ledów, niektórych materiałów lepszej jakości i ekranu z prawdziwego zdarzenia z Android Auto. Jak to wpadnie - bardzo chętnie ja wpadnę do salonu z zamówieniem na 280 KM. Pozdrawiam.

Ale to chyba nie lifting tylko Stelvio TI, jest napis za autem przy zdjęciach z przodu.

To nie jest moim zdaniem żaden lifting. Na zdjęciach zamaskowanych było widać zmiany na konsoli środkowej, tutaj jest bez żadnych zmian.

Imho to nie lifting tylko jakiś pakiet stylistyczny. Odpieluchowanie :)

Lifting szykuje się na IV kwartał 2019, pewnie wejdzie do sprzedaży realnie od 2020.
Szczerze mówiąc, wiem co tam będzie zmienione ale nie mogę o tym pisać. Napiszę tylko tak - najważniejsze jest niewidoczne dla oka.

Jak Stelvio to i pewnie Giulia...?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Z tego co ostatnio czytałem na włoskich stronach ze względu na to, że bardziej ciągnie sprzedaż Stelvio i jest większy popyt na SUV-y pierwsze poddane liftingowi będzie właśnie Stelvio pomimo, że na rynku dłużej jest Giulia. Giulia oczywiście też dostanie lifting ale później. Nie wiem o ile później.
Co do tego co wyszperałem, ale nie wiem co się sprawdzi, to:
Światła LED
Zmieniony infotainent, podobno dotyk
Opcja miękkiej hybrydy, która niby nie zwiększy ceny bo dzięki niej emisja CO2 spadnie na tyle by zejść o próg podatkowy niżej
Wyświetlacz przezierny
Ciekłokrystaliczny zestaw wskaźników, co się sprawdzi czas pokaże

Ktoś kiedyś pytał czy będzie jakiś większy lifting Giulia/Stelvio, przeważnie większy jest taki w połowie okresu produkcji, z tego artykułu wynika, że ma mieć to miejsce w 2021. Oprócz tego kilka informacji odnośnie Tonale i B-Suv

https://www.clubalfa.it/301758-alfa-romeo-entro-la-fine-del-2021-forse-vedremo-un-nuovo-modello

Trzymam za to kciuki. A raczej akcjonariusze powinni kogoś tam w AR ścisnąć za jaja, by się wzięli do roboty. W inny wypadku to garstka nas, zapaleńców ;) , nie uratuje tej marki... O Tonale to w każdym Motorze/AŚ już od roku piszą w rubryce "zapowiedzi", że "Tonale - 2020".

Ja akurat bym nie chciał faceliftingu w 2021 :D. Dopiero co zamówiłem a już byłby FL? Na spokojnie :)

Ja akurat bym nie chciał faceliftingu w 2021 :D. Dopiero co zamówiłem a już byłby FL? Na spokojnie :)
Ja się cieszę. Jeśli nie zrobią liftów, kompaktowych SUVów, pluginów itp to marka może się skończyć, jak Lancia. Być może wówczas będzie problem z częściami czy odsprzedażą

Zgodnie z zapowiedziami szefa designu AR, lifting przodu Giuli/Stelvio ma byc ujednolicony z Tonale, więc pewnie pójdą w tym kierunku i to może być wg mnie bardzo atrakcyjna zmiana. Inna sprawa, że jak znamy włochów to bardziej ten lifting bedzie w 2022..

Ostatnia edycja:
Ja się cieszę. Jeśli nie zrobią liftów, kompaktowych SUVów, pluginów itp to marka może się skończyć, jak Lancia. Być może wówczas będzie problem z częściami czy odsprzedażą

Jak nie zaadresują poniższych punktów to nawet lift nie pomoże:
1. Postrzeganie marki jako awaryjniej - tutaj powinni pójść drogą KIA - jakies darmowe lub rozszerzanie gwarancji. To by pokazało że są bardzo pewni swoich modeli
2. Zaadresowanie problemu cen ofertowych vs rzeczywistych - po co zabawa w rabaty 20-25%, ktoś kto patrzy na cennki bez zagłębiania się w specyfikę to się odbija i nie wraca. Niech obniżą o 15%-20% procent.
3. Brak abonamentu dla "cywili", w audi bez problemu mogę dostać najem na osobę prywatną a alfie niestety nie.
4. Sieć sprzedaży musi chcieć sprzedać samochód - obecnie wydaje się że klient jest dla nich tylko bólem głowy.

Amortyzatory
Powrót