• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - klimatyzacja i inne problemy

Po to jest czujnik nasłonecznienia aby układ mógł kontrować napływ temperatury przez szybę czołową. Jeżeli tego by nie było to wtedy właśnie jest podobna sytuacja. U mnie w 6 klima zawsze najpierw nabija szybę i nogi w mróz dopiero potem sobie zwalnia ale tam jest stary typ klimatronika.

W tym właśnie problem. W trybie "auto" wieje tylko z przednich kratek. Wyłączysz tryb "auto" ( nie jest to zalecane przez "Alfistów" ) ustawisz na nogi i szybę albo po równo na wszystko -
wyłącza się automatyczna regulacja nawiewy ( dla mnie bzdura ) i musisz regulować nawiew ręcznie.

Dziś wróciłem po 250km nie ruszania automatyki ( po sugestiach o moim braku umiejętności w obsłudze klimy boje się nawet pomyśleć o dotknięciu tego przycisku :-)))) taki żarcik )
Przysłoniłem dach dając szansę Alfie ( a co tam :-) ) Centralne nawiewy skierowanie na dach, boczne w dół i w stronę okien. Nie mogę przecież wiać na siebie - zdrowotnie nie dam rady :-)
Deska pod szybą rozgrzana do prawie 58 stopni z nawiewu 15,4 przy ustawionej temperaturze 21. Wyraźnie czuję się ciepło na twarzy od bocznych szyb.
Nieporównywalnie mocniej niż w ostatnim modelu Jeep Grand Cherokee którego po 5 latach zamieniłem na Stelvio :-))) Może więc sugestia o jakości zastosowanych szyb jest tu na miejscu.
Ale dajmy szansę serwisowi, mam nadzieję, że jest to tylko jakaś awaria.

Załączniki

• flir_20190603T133900.jpg
    flir_20190603T133900.jpg
    106.8 KB · Wyświetleń: 22
Reasumując wyniki pomiarów, zakładając że są ok, przejechany dystans i usatwioną temperaturę 21 stopni to definitywnie jest jakaś usterka, a nie sama cecha

Tak. Coś nie gra

A ja mam podobne negatywne doświadczenia z klima w stelvio
1. Dach szklany nagrzewa wnetrze bardzo mocna
2. Mam wrażenie ale nie potwierdzone ze w trybie A dmucha oszczędnie
3 w upale 30 stopni trzeba ustawiać klime na w trybie auto 17 żeby było znośnie. Automatyczna klima powinna mi schłodzić auto do zadanej temp. tymczasem dość szybko zmniejsza sile nadmuchu i potem dmucha delikatnie (zanim jeszcze uzyska zadana temp)
Wg mnie problem jest z softem
4 uważam przeciwnie - żeby działało jak należy w upale trzeba korzystać z manualnej klimy

Na desce powinien być czujnik taki pod kopułką. Imho on jest od klimy i mierzy "sońce" i powinien spowodować, że klima będzie mocniej chłodzić bez zmiany temperatury.

a swoją drogą to OP musi mieć coś zepsute. Klimy w Alfach czasem żyją własnym żeyciem ale bez przesady :)

Wiem gdzie jest czujnik nasłonecznienia i jak działa
Dalej uważam ze soft jest nieoptymalny
Ps
W większości aut masz tryby autom (mocny słaby itp) tu nie ma :(

Ja też o tym nie słyszałem :sarcastic:

VAGi też tak mają. Przycisk auto jest dwufunkcyjny, standard i "turbo" - przyspieszone uzyskiwanie zadanej temp.
W praktyce po załączeniu turbo siła nadmuchu natychmiastowo się zwiększa, z reguły o dwie prędkości.

A na przykład w skodzie w audi z tego co widziałem. W sumie fajna sprawa

VAGi też tak mają. Przycisk auto jest dwufunkcyjny, standard i "turbo" - przyspieszone uzyskiwanie zadanej temp.
W praktyce po załączeniu turbo siła nadmuchu natychmiastowo się zwiększa, z reguły o dwie prędkości.

Trochę bez sensu bo jak chcesz konkretną temperaturę, która znacznie się różni od zastanej to i tak w Alfach klima zacznie szybciej dmuchać a potem zwalnia. Jak chcesz żeby więcej dmuchało to po prostu ... zwiększasz obroty wentylatora. W sumie nie wiem po co ma dmuchać szybciej. Może do odparowania szyb ale do tego jest osobny przycisk. Temperatura zmienia się momentalnie w tak małym pomieszczeniu a szum w głowie (jak w subaru) to ja dziękuję :D

Ogólnie jestem pierwszy zawsze do narzekania i znajdowania że konkurencja radzi sobie lepiej to w tym przypadku muszę pochwalić Giulię, że klima (o ile prawidłowo działa termometr zewnętrzny po myjni :D) działa bardzo dobrze. Cicho, szybko i skutecznie (opóźnienia w menu pominę :P). To nie sztuka zrobić tornado i szybko schłodzić tylko zrobić to "elegancko" jak na "premium wanna be" przystało :)

Ostatnia edycja:
Ja generalnie nie bronię ani nie zachwalam tego rozwiązania, wiem jak działa bo mam i sprawdziłem ale nie korzystam z klimy turbo bo też nie lubię tornada w kabinie ;)

Chyba pomyliło Ci się z funkcją ECON. Coś co moim zdaniem jest bezsensu

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

U mnie wszystko działa pięknie. A może nie umiesz używać samochodu?

Chyba pomyliło Ci się z funkcją ECON. Coś co moim zdaniem jest bezsensu

A kwestia tego co napisałeś, nie nie pomyliło mu się, to zupełnie inna funkcja. Moim zdaniem wcale nie taka głupia. Po prostu jak komuś za słabo dmucha to może sobie włączyć, ale nie tak jak pisze azar można sobie podkręcić obroty bo wtedy wychodzimy z trybu auto, a tutaj dalej go mamy tylko nieco mocniej dmucha
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Econ to nic innego jak w wszystko auto, rozdział, temperatura, siła nadmuchu, ale przy wyłączonej sprężarce klimatyzacji. To tak jak w Alfie wyłączasz AC, a reszta auto, zatem nie wiem czemu bez sensu

Ostatnia edycja:
w
W skodzie miałem 2 poziomy, w volvo 5...
Nawet w kii były bodajże 2
Chodzi o to aby nawet na auto moc ustawić czy klima ma działać spokojnie czy mocno

Eco to coś innego - wyłącza lub w lepszych autach ogranicza użycie sprężarki

Panowie nie zachowujcie się proszę jak sekta.
Jak ktoś pisze ze coś jest słabe to nie znaczy ze nie wie jak korzystać z auta.
Ja tez polubiłem to auto i markę ale bez przesady

Ostatnia edycja:
w
W skodzie miałem 2 poziomy, w volvo 5...
Nawet w kii były bodajże 2
Chodzi o to aby nawet na auto moc ustawić czy klima ma działać spokojnie czy mocno

Eco to coś innego - wyłącza lub w lepszych autach ogranicza użycie sprężarki

Panowie nie zachowujcie się proszę jak sekta.
Jak ktoś pisze ze coś jest słabe to nie znaczy ze nie wie jak korzystać z auta.
Ja tez polubiłem to auto i markę ale bez przesady

Święte słowa, ja naprawdę odkąd jeżdżę Stelvio nie darzyłem taką sympatią żadnego mojego wcześniejszego auta, żona twierdzi że mam taką Włoszkę kochankę, zacząłem się również interesować historią marki, bardzo ciekawą z resztą, naprawdę uważam, że te auta mają to trudno definiowalne "coś", ale krytykowanie wszystkich systemów, które występują w innych markach, a myślę, że nawet ich nie znając i nie mając pojęcia jak działają jest po prostu dla mnie dziwne i nieco śmieszne

Stelvio w serwisie czas na test klimatyzacji w Giulietta ( auto zastępcze ) dla porównania.

Temperatura na zewnątrz około 30 stopni, słońce, godzina około 16,00.
Auto stało i nagrzewało się dobre 4 godziny przed drogą powrotną do domu.Po otwarciu drzwi gorąc aż buchał :-)
Zdjęcia po 30km jazdy, jakieś 30 minut, Część trasy przy prędkości około 120-130 reszta to miasto.
Klimatyzacja po około 10 minutach wychłodziła samochód dając odczucie chłodu.
Nastawiona na 22 stopnie ( było 21 ale trochę zimno się zrobiło :-)
Życzyłbym sobie takiego efektu w Stelvio.

Zwróćcie uwagę na temperaturę deski ...nawiew delikatnie wiał w kierunku górnej części przedniej szyby schładzając dach i deskę pod szybą jednocześnie.
Wyraźnie czuć chłód po dotknięciu deski. Okolice nóg schłodzone - nawiewy czołowe skierowane w dół ( w Stelvio nie ma możliwości tak mocno ich ukierunkować do dołu )
W Gulietta skierować można nawiew prawie pionowo. Środkowe nawiewy dmuchają delikatnie ( mimo otwarcia na 100% ) nie wieje na twarz, boczne przy oknach dmuchają mocniej
ale to nie przeszkadza. Dojechałem nie zmęczony gorącem ( a dziś było ekstremalnie na słońcu ) ciesząc się zadziornością małej Włoszki.
Zresztą miałem ją parę lat temu jako auto zastępcze i to Ona przekonała mnie aby myśleć o zakupie Alfy.
Szkoda, że w tym aspekcie Stevio wypada słabo.

To co zauważyłem, a co moim zdaniem bardzo poprawiło wynik testu to przyciemniony pasek w górnej części szyby przedniej.
W Stelvio tego nie ma. Myślę, że warto będzie do dokleić choć jestem wrogiem takich rozwiązań, niefabrycznych. Może ktoś ma namiar na dedykowane "doklejanki".
Przy dużej szybie czołowej w Stelvio nie będzie się tak rozgrzewać przednia cześć kierowcy w czasie jazdy pod słońce, kierownica, uda itd.

Jutro mam odebrać auto z serwisu, ciekaw jestem diagnozy. Cieszę się, że wszyscy podeszli do tematu poważnie nie lekceważąc moich uwag. Chcą pomóc.
Pytanie na ile będzie to możliwe.

Załączniki

• flir_20190604T160928.jpg
    flir_20190604T160928.jpg
    149.4 KB · Wyświetleń: 29
  • flir_20190604T160944.jpg
    flir_20190604T160944.jpg
    129.4 KB · Wyświetleń: 35
  • flir_20190604T160957.jpg
    flir_20190604T160957.jpg
    168.6 KB · Wyświetleń: 28
  • flir_20190604T161010.jpg