• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - klimatyzacja i inne problemy

Kolego śmiać mi się chce, bo miałem opisac działanie klimy w mojej Giuliettcie, ale se odpuściłem, bo nie chciałem się wtryniać w wątek o Stelvio. A żeby było śmieszniej to test robiłem dziś o tej samej godziny co Ty i w tych samych warunkach he he a efekt i opis działania klimy jak u Ciebie. Dodam, że mam wersję sport, więc wszytko w środku na ciemno, czarno.

Stelvio w serwisie czas na test klimatyzacji w Giulietta ( auto zastępcze ) dla porównania.

Temperatura na zewnątrz około 30 stopni, słońce, godzina około 16,00.
Auto stało i nagrzewało się dobre 4 godziny przed drogą powrotną do domu.Po otwarciu drzwi gorąc aż buchał :-)
Zdjęcia po 30km jazdy, jakieś 30 minut, Część trasy przy prędkości około 120-130 reszta to miasto.
Klimatyzacja po około 10 minutach wychłodziła samochód dając odczucie chłodu.
Nastawiona na 22 stopnie ( było 21 ale trochę zimno się zrobiło :-)
Życzyłbym sobie takiego efektu w Stelvio.
Bo tak właśnie działa tryb Auto w pełni sprawnej klimatyzacji w każdej Alfie (a mam już trzecią) i nic nie trzeba kombinować z przyciskami od nawiewów. Warto jeszcze w takich warunkach otworzyć na minutę wszystkie szyby zanim się uruchomi auto, a po jego uruchomieniu skierować nawiewy na boki fotela kierowcy, bo przy czarnej skórze, to on się najbardziej nagrzewa na słońcu, czasem nawet mocniej niż kierownica (zależy o kąta padania słońca). Po 2-3 minutach poczujesz już zimno na łokciach i możesz nawiewy od siebie odsunąć.

Ostatnia edycja:
Witam.
Po 3000 km w Stelvio klima bez zarzutu. Przyznaje się, że na początku "grzebałem" Poczytałem wątek i trchnika 5 stopni się całkowicie sprawdza. Przycisk automatycznego otwierania okień się mega sprawdza. Zanim dojde do auta już nieco wychłodzone. Czasem od razu zamykam okna, czasem chwilę - minute - jade z otwartymi. Przy różnicy 5 ~6 stopni po 2~ 3 minutach temperatura wewnątrz optymalna.
To co dziwne to to, że czasami podwyższałem temperature o 1~2 stopnie np. do 25 bo wiało "za zimno" (nie za mocno). Dziwne jest to, że jak bym w domu miał 25 C to chyba bym umarł :)
P.s Aby nie było za pięknie to mam problem z czuj.park. z przodu ale gdzieś to już było to poszukam.
Pozdro.

Przycisk automatycznego otwierania okień się mega sprawdza. Zanim dojde do auta już nieco wychłodzone
Jakaś funkcja w pilocie ? Ciekawe

Co do całego wątku i problemu który sygnalizuję od początku:

Nie chodzi o to, że nie chłodzi... owszem chłodzi tylko w trybie automatycznym robi to w niezrozumiały sposób, inaczej ujmując
całą moc daje na kabinę z frontowej deski pomijając nogi i szybę. Mnie to osobiście bardzo przeszkadza i zmieniając samochód pogorszyłem sobie komfort podróżowania.
Jak miałeś lepiej a masz teraz gorzej to to odczuwasz i nie rozumiesz dlaczego w Alfie tak nie można.
Sugeruję wszystkim trasę 4 godziny pod słońce w temperaturze 25 stopni na zewnątrz z ustawieniami "auto" nie ma siły aby się nie spocić i zagrzać dolne części ciała
- no chyba, że nawiewy ustawione prosto na kierowcę.W moim przypadku kończy się to zapaleniem spojówek.

Po wizycie w serwisie : przyznano mi rację że jest to niedoróbka ALFY i może pojawi się aktualizacja oprogramowania, na ten moment nic nie da się zrobić. Pozostaje mi "zrób to sam" :-)
Czy to takie trudne aby co parę minut przewietrzyć auto kierując nawiew na nogi i ewentualnie na szybę przednią i potem powrócić do wiania na kabinę ? Można zwiększyć siłę wentylatora aby było to nieodczuwalne
a potem powrócić do stanu wyjściowego. To może jedna albo dwie linijki w programie. Tylko trzeba chcieć. Czasem ręce opadają...

Z pozytywów to czujniki już nie piszczą - wymieniono moduł odpowiedzialny za czujniki, wyjaśniono działanie ( a właściwie nie działanie ) ALFA CONECT. Ale to historia na oddzielny temat tylko
nie wiem czy mam na to siły. Wspomnę tylko, że Ci którzy uważają, że stan auta jest uaktualniany przy każdym zapytaniu z aplikacji niestety są w błędzie.

Kończąc definitywnie mój udział w tym wątku głośno myślę, że Alfie pozostaną tylko miłośnicy i fanatycy marki - tylko czy to wystarczy aby ją wprowadzić w realia obecnego rynku i oczekiwania klientów
którzy nie koniecznie są nią zafascynowani? Nie wiem też czy bezkrytyczne uwielbienie marki przynosi ostatecznie ALFIE korzyść? Ale to temat na jakiś filozoficzny wątek :-)
Pozdrowienia dla wszystkich zadowolonych i życzę wytrwałości marudzącym takim jak ja :-)

Ostatnia edycja:
Jaki to serwis jest? Bo zaś kolejny serwis robi wałek. Jest zepsute ale nie naprawimy.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Jakaś funkcja w pilocie ? Ciekawe

Co do całego wątku i problemu który sygnalizuję od początku:

Nie chodzi o to, że nie chłodzi... owszem chłodzi tylko w trybie automatycznym robi to w niezrozumiały sposób, inaczej ujmując
całą moc daje na kabinę z frontowej deski pomijając nogi i szybę. Mnie to osobiście bardzo przeszkadza i zmieniając samochód pogorszyłem sobie komfort podróżowania.
Jak miałeś lepiej a masz teraz gorzej to to odczuwasz i nie rozumiesz dlaczego w Alfie tak nie można.
Sugeruję wszystkim trasę 4 godziny pod słońce w temperaturze 25 stopni na zewnątrz z ustawieniami "auto" nie ma siły aby się nie spocić i zagrzać dolne części ciała
- no chyba, że nawiewy ustawione prosto na kierowcę.W moim przypadku kończy się to zapaleniem spojówek.

Po wizycie w serwisie : przyznano mi rację że jest to niedoróbka ALFY i może pojawi się aktualizacja oprogramowania, na ten moment nic nie da się zrobić. Pozostaje mi "zrób to sam" :-)
Czy to takie trudne aby co parę minut przewietrzyć auto kierując nawiew na nogi i ewentualnie na szybę przednią i potem powrócić do wiania na kabinę ? Można zwiększyć siłę wentylatora aby było to nieodczuwalne
a potem powrócić do stanu wyjściowego. To może jedna albo dwie linijki w programie. Tylko trzeba chcieć. Czasem ręce opadają...

Z pozytywów to czujniki już nie piszczą - wymieniono moduł odpowiedzialny za czujniki, wyjaśniono działanie ( a właściwie nie działanie ) ALFA CONECT. Ale to historia na oddzielny temat tylko
nie wiem czy mam na to siły. Wspomnę tylko, że Ci którzy uważają, że stan auta jest uaktualniany przy każdym zapytaniu z aplikacji niestety są w błędzie.

Kończąc definitywnie mój udział w tym wątku głośno myślę, że Alfie pozostaną tylko miłośnicy i fanatycy marki - tylko czy to wystarczy aby ją wprowadzić w realia obecnego rynku i oczekiwania klientów
którzy nie koniecznie są nią zafascynowani? Nie wiem też czy bezkrytyczne uwielbienie marki przynosi ostatecznie ALFIE korzyść? Ale to temat na jakiś filozoficzny wątek :-)
Pozdrowienia dla wszystkich zadowolonych i życzę wytrwałości marudzącym takim jak ja :-)
Wprawdzie napisze o Giulii ale nie wydaje mi się aby zasada działania była inna niż w Stelvio. W ostatnią niedzielę spędziłem w aucie 13 godzin. Nie powiem że były to komfortowe warunki ale bez przesady. Jak na to co działo się na zewnątrz to było w miarę spoko. Pogoda była bardziej na plażę a nie na podróż, mimo wszystko nie powiem że klima działała źle, nie zauważyłem aby nogi mi się nadmiernie pociły a za razem w głowę było zimno.
U mnie całe 13 godzin było ustawione 22 stopnie i ani razu nie potrzebowałem zmiany temperatury.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Chcesz powiedzieć, że klima w Stelvio działa niewydajne i w serwisie powiedzieli, że to normalne w tym modelu?
Jak wytłumaczysz w takim razie fakt, że jesteś PIERWSZYM narzekającym na wydajność klimy w Stelvio na naszym forum, a ten model wszedł jeszcze w 2017 roku?
Jak dla mnie to po prostu zbyli Cię w ASO i tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeszcze raz :

nie chodzi o wydajność a o rozdział ciepła (chłodu) we wnętrzu w trybie automatycznym
W serwisie testowali inne Stelvio z salonu zachowywały się identycznie.
Przyznali mi rację, że sterowanie w trybie automatycznym nie jest "optymalne" ale nic nie mogą zrobić ( taka uroda ) może będzie aktualizacja softa.
Złego słowa na serwis. Profesjonalne i życzliwe podejście do mich problemów. Myślę, że nie ja jeden mam zastrzeżenia do modelu.
Reszta w poprzednich postach.

Dmucha tylko środkowymi kratkami ? Nawet po wstępnym schłodzeniu kabiny ? Tutaj muszą wypowiedzieć się posiadacze tego modelu, czy faktycznie u nich jest podobnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hmm, troszkę to dziwne , jesteś pierwszą osobą, która jest niezadowolona z klimatyzacji w Alfie. Co prawda jeżdżę Giulia , oczywiście również i w upałach rzędu 30° na zewnątrz i nigdy się nie spociłem siedząc w środku , nogi również nie miały za gorąco. Nawiewy mam na siebie skierowane , kiedy automat schłodzi już kabinę , nie mam powodów do narzekania, a nawet zdarza mi się od automatu odjąć jeden poziom . W poprzednim samochodzie ( A5 ) różnic nie uświadczyłem, stara alfa 156 , to samo . Mimo wszystko szanuje Twoje zdanie i miejmy nadzieję ( dla Ciebie ) iż poprawia to softem.....w co wątpię .
Pzdr

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Dmucha tylko środkowymi kratkami ? Nawet po wstępnym schłodzeniu kabiny ? Tutaj muszą wypowiedzieć się posiadacze tego modelu, czy faktycznie u nich jest podobnie.
Żeby się tylko nie okazało, że kolega ma cały czas zamknięte boczne nawiewy (te okrągłe) i nie wie, że trzeba je przekręcić o 90 st. żeby leciał z nich nadmuch ;)

Poczytałem wątek i trchnika 5 stopni się całkowicie sprawdza.

Polecam dla komfortu i dla zdrowia :)
Zero problemu. Nie rozumiem. Ustaw sobie 22 albo 21.

No cóż Alfę trzeba kochać. Jak to w związku są wzloty i upadki. Może po prostu to nie marka dla ciebie. Nie ma w tym nic złego. Ważne żeby każdy na koniec dnia odstawiając samochód do garażu odchodząc spojrzał na niego jeszcze raz z myślą "zaj... fura" :D

Pogoda była bardziej na plażę a nie na podróż, mimo wszystko nie powiem że klima działała źle, nie zauważyłem aby nogi mi się nadmiernie pociły a za razem w głowę było zimno.
Ja np bardzo nie lubię jak wieje po nogach. W zimie to nawet spoko ale w lecie jak mam krótkie spodnie to by mnie wku... Optymalnie to na szybę i wyloty z deski.

Żeby się tylko nie okazało, że kolega ma cały czas zamknięte boczne nawiewy (te okrągłe) i nie wie, że trzeba je przekręcić o 90 st. żeby leciał z nich nadmuch
chciałem o tym wspomnieć ale przez grzeczność dodałem tylko do porad aby zawsze mieć otwarte wszystkie wyloty.

Popatrzcie na zdjęcia z kamery termowizyjnej... Nawiewy są otwarte...

Moim głównym zarzutem jest to że dmuchawa jest głośna i mało wydajna. Ostatecznie u mnie komfort termiczny jest ale mogłoby byc ciszej.

Andrzej, jako zastępczym jeździsz teraz /jeździłes Julka. Tam przecież klima w trybie auto działa identycznie, tzn gdy klima schladza, dmucha tylko kratkami na kabinę, czyli dwiema środkowym i dwiema bocznymi na szyby boczne. Boczne mam ustawione właśnie na szyby, środkowe idealnie na wprost kabiny, lekko do góry. W ten sposób ładnie się schłodzą wyższe partie, dolne również sie schłodzą, chłodne powietrze i tak łatwiej opada w dół. Nie trzeba żadnego nawiewu na nogi. No chyba że na początku, gdyby jakoś podłoga była bardziej nagrzana niż gora, co raczej się nie zdarza. Twierdzisz, że dmucha zimnym a mimo to jest gorąco. Naprawdę nie wiem, o co tu chodzi i gdzie jest problem.

Andrzej, jako zastępczym jeździsz teraz /jeździłes Julka. Tam przecież klima w trybie auto działa identycznie, tzn gdy klima schladza, dmucha tylko kratkami na kabinę, czyli dwiema środkowym i dwiema bocznymi na szyby boczne. Boczne mam ustawione właśnie na szyby, środkowe idealnie na wprost kabiny, lekko do góry. W ten sposób ładnie się schłodzą wyższe partie, dolne również sie schłodzą, chłodne powietrze i tak łatwiej opada w dół. Nie trzeba żadnego nawiewu na nogi. No chyba że na początku, gdyby jakoś podłoga była bardziej nagrzana niż gora, co raczej się nie zdarza. Twierdzisz, że dmucha zimnym a mimo to jest gorąco. Naprawdę nie wiem, o co tu chodzi i gdzie jest problem.

No właśnie też tego też do końca nie rozumiem, ale kolega Andrzej piszę, że chodzi o to, że system jedynie dmucha przodem, a zaniedbuje partię szyby i nóg, z tego wnioskuje,że ma zarzuty nie tyle co do wydajności, ale do rozdziału, tak zrozumiałem chyba

Z tych zdjęć z pierwszego postu wygląda tak, jakby z podszybia nie wiało w ogóle (patrząc na temperaturę deski).
Nie wiem jak jest w Stelvio, ale w 159 dmucha i podszybia i z nawiewów środkowych i bocznych.

Co do nóg, to przy schładzaniu rzadko jest nawiew na dół otwarty. Jeśli już to w małym stopniu.
Raczej przy ogrzewaniu wnętrza jest aktywowany.

No właśnie też tego też do końca nie rozumiem, ale kolega Andrzej piszę, że chodzi o to, że system jedynie dmucha przodem, a zaniedbuje partię szyby i nóg, z tego wnioskuje,że ma zarzuty nie tyle co do wydajności, ale do rozdziału, tak zrozumiałem chyba
Bo na poczatku jak zaczął temat to pisał że musi w manualu puszczać klimę bo automat daje ponad 15 stopni z kratki i jest za goraco, a teraz że spoko chłodzi ale cała moc na twarz idzie. Myślę że dlatego się młyn zrobił.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Z tych zdjęć z pierwszego postu wygląda tak, jakby z podszybia nie wiało w ogóle (patrząc na temperaturę deski).

Z pierwszego postu kolegi Andrzeja to wynikało, że jego klimatyzacja zbyt mocno … grzeje ;) A później to ja się już pogubiłem, co mu się w niej nie podoba. Może rzeczywiście powinien oddać to auto, skoro sobie nie radzi z klimatyzacją. Na pewno są na rynku jakieś łatwiejsze w obsłudze :P

Zdjęcia są robione po 2 godzinach jazdy z klimatyzacją w trybie automatycznym.
Na zewnątrz temperatura około 18 stopni, wiosenne słońce. Co będzie latem...
Klimatyzacja ustawiona na 19,5 stopnia.

Nie wiem, właśnie dzisiaj miałem okazję zrobić 200 km, dzisiaj jest dość ciepło raczej nawet bardzo słońce świeci dość mocno. Dach zasłonięty, klima na 22 stopnie na auto, może jestem po prostu mało wymagający, ale w gajerze, to znaczy marynarkę zdjąłem i dla mnie wszystko ok. Nie robiłem zdjęć termowizją bo nie mam, nie wiem jaka była temperatura deski czy gdzie indziej, ale było mi ok, nie zauważyłem nic nie teges.
Sam mam do czynienia z serwisem i sam znam przypadki takie (absolutnie ich nie popieram) kiedy doradca dla świętego spokoju, przytakuje Klientowi, że ma rację, ale nic nie może zrobić, żeby Klient dał spokój "Tak tak, oczywiście Pan ma rację, no ale co my możemy zrobić..."

. Boczne mam ustawione właśnie na szyby, środkowe idealnie na wprost kabiny, lekko do góry. W ten sposób ładnie się schłodzą wyższe partie, dolne również sie schłodzą, chłodne powietrze i tak łatwiej opada w dół. Nie trzeba żadnego nawiewu na nogi.

Od lat tak ustawiam i to najlepsze rozwiązanie. NIe wieje po oczach. Ustaweianie nawiewu na siebie to dla mnie murowane skurcze i totalny brak komfortu bo z nawiewu z założenia wieje zimniejsze niż ustawione.

Nie wiem jak jest w Stelvio, ale w 159 dmucha i podszybia i z nawiewów środkowych i bocznych.
W 159 to w ogóle była superwydajna klima. Była w stanie schłodzić do przyjemnej temparatury moją czarną w minuty po całym dniu stania w szczerym słońcu.

Może problemem jest panorama? Klima może wtedy wariuje? Jednak miałem w swojej Super panoramę i żadnych anomalii w działaniu klimy nie zauważyłem.
Każdy normalny zasłania panoramę na czas dłuższego przejazdu żeby udaru nie dostać :D

Amortyzatory
Powrót