Marek156/159sw
Aktywny
- Auto
- Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super
Soft:MV-002.009.055; TV-002.009.055 poprawia wyświetlanie niektórych parametrów.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Problem w tym, że Stelvio nie ma bagnetu i nie da się ręcznie sprawdzić, więc zostaje nam tylko zaufać wskazaniom komputera (i mimo 2 róznych dróg sprawdzenia tego, pokazują one raczej to samo). Jutro mam zmianę oleju i chciałem sprawdzić ręcznie przed oddaniem i ni chu chuPo drugie elektroniczne wskaźniki nie zawsze idą w parze z bagnetem.
I chyba tak jest, bo stał się CUDW sumie jak silnik nic nie bierze na bagnecie, to nie znaczy, że nie bierze wcale - bo minimalnie to każdy silnik spali jakieś skromne ilości - a ubytki zastąpi paliwem, które się miesza podczas pracy silnika.
Raczej słabo przemawia do mnie teoria kolegi artsob473. Diesle cierpią notorycznie na rozrzedzanie oleju paliwem z bardzo konkretnego powodu - nieudane wypalanie DPF. Podczas procesu wypalania filtra znacząco rośnie ilość podawanego paliwa - no i wszelkie zakłócenia tego procesu w oczywisty sposób prowadzą do powszechnie znanego przyrostu poziomu oleju. Ale benzynka, bez GPF-a? No i pamiętajmy, że silnik benzynowy osiąga podczas pracy znacznie wyższe temperatury niż diesle... Hmmm, musiałbym zobaczyć trochę mocniejsze wytłumaczenie niż "...benzyna, która dostaje się do oleju w początkowej fazie pracy silnika..." - w "necie" różne rzeczy piszą...
auto-swiat.pl/eksploatacja/zabojca-silnika/ybhr5