Status sondy Lambda po założeniu LPG

maybah

Nowy
Auto
AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.
Witam.
Jak w temacie. Samochód zaczął dużo palić prawie 19l/100km
88.jpg

Podłączyłem unidiaga i mam taki odczyt:
Lambda status: COLD
Lambda voltage: 485 mV

Przed założeniem instalacji wszystko było OK.

Jakie są możliwości że tak się stało? Czy gazownik czegoś mógł nie podpiąć?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
109.jpg

Jaka instalacja?? Wtrysk LPG czy podciśnieniowa, jeśli podciśnieniowa źle wpięty emulator/źle emulowana sonda, jeśli wtrysk LPG mógł pajac nie pomyśleć i zamiast dopiąć się równolegle do sondy sterownikiem LPG zrobić rozcięcie jak w starych instalacjach, już miałem takie kwiatki na poprawę.

Instalacja 4 Gaz sekwencja.
Może odpinał wtyczkę sondy lambda i trzeba zrobić reset ECU?

Zadzwonię do dziada i się zapytam jak się wpiął w sondę lambda :)

PS: Miałem instalację BRC FLY INJECTION (z tym SMART-em nieszczęsnym)i zmieniłem tylko sam przód. Może tamta instalacja była inaczej podpięta pod sondę a on tylko przeciął kabel i się podpiął.

PS: Sam przód BRC FLY INJECTION mam do opchnięcia :)

Ostatnia edycja:
Instalacja 4 Gaz sekwencja.
Może odpinał wtyczkę sondy lambda i trzeba zrobić reset ECU?

4Gaz czyli tak naprawdę STAG, więc powinien się dopiąć fioletowym lub fioletowo-szarym przewodem od sterownika LPG do wiązki sondy na czarny przewód od strony sondy [sygnał z sondy] lub na odpowiadający mu przewód za wtyczką na wiązce instalacji w stronę sterownika PB. Sprawdź wtyczkę sondy i czy nie ciął nic tutaj, ewentualnie zrób fotkę to będzie jasność co namodzone.

Dziś jak podjechałem pod pracę zobaczyłem właśnie wtyczkę którą się wpina we wtyczkę od sondy lambda. I jest w całości. Popatrzyłem na przewód od wtyczki w stronę silnika i nic nie zauważyłem bo dalej to mi osłona zasłania ten przewód. Pod pracą pajaca nie będę rżną i osłony odkręcał (co by szef powiedział) :eek::eek::eek:

PS: Jak się podpiąć równolegle do tego przewodu co daje sygnał? Rozciąć izolację i wlutować w niego ten przewód od sterownika LPG?

PS: Czy do mojej instalacji będzie pasował ten kabel? http://moto.allegro.pl/item1065420695_interfejs_do_gazu_lpg_usb_wybrany_wtyk.html i jaki wtyk wrazie czego temu kolesiowi napisać że chce?

GrzegorzK. Byłem na stronie STAG-a i tam jest na schemacie narysowane że przewód sygnałowy od Lambdy sie przecina a Fioletowo_szary wpina się od strony lambdy a Fioletowy od strony sterownika. Tak ma być? Pomoże coś taki zabieg? Po takim zabiegu trzeba pewnie znów jechać na kalibrację?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Dokładnie obejżyj kiedy się przecina!Przy jakim typie sondy.
Grześ wie co pisze.Kabel foletowy dopinasz do kabla .
NIE ROZCINASZ.
Instalacja sondy przy sekwencji ma być bez zmian/ wyjatek to sondy innego typu niż są w alfach/

GrzegorzK. Byłem na stronie STAG-a i tam jest na schemacie narysowane że przewód sygnałowy od Lambdy sie przecina a Fioletowo_szary wpina się od strony lambdy a Fioletowy od strony sterownika. Tak ma być?

Tak to się robi przy sondach prądowych, Ty masz zwykła wąskopasmową napięciówkę 1V, dopinasz się równolegle nic nie tnąc.

Dzięki Grześ. Wrócę rano z pracy to pójdę do samochodu i zobaczę jak to jest podpięte. Ewentualnie zdejmę trochę izolacji i wepnę tam kabel od sterownika lpg jak nie jest podpięty. porobię fotki i tutaj wrzucę. Dziwi mnie tylko ten Status sondy lambda:COLD gdy podpiąłem się do ECU UniDiagiem. Może nie podpiął wtyczki od grzałki o ile jest jakaś oddzielna? Ale OK. Wrócę z pracy to zobaczę co i jak.
Dzięki wielkie.
PS: A ten kabelek będzie pasował co podałem linka wyżej? i czy będzie się komunikował z programem 4Gas ze strony intercarsu?

Ostatnia edycja:
Grześ, właśnie wróciłem od samochodu, okazało się że mam 4GAS Green, z tego co wiem to to coś śmiga po OBD ale do OBD nic nie mam podpięte :/, kable fioletowy i fioletowo szary mam obcięte, zaraz jadę kupić trochę kabla i go wetknę w czarny od sondy.
Ze sterownika idzie kabel do kabiny samochodu i myślałem że to jest właśnie podpięcie się do OBD a tu się okazało że to tylko idzie na kontrolkę stanu gazu i buzer. OBD mam w kabinie i nic nie mam tam podpięte. Proszę o szybką odpowiedź bo już się wkur.... Ehh. pozdrawiam.

Żeby gadało po OBD z autem musisz mieć adapter OBD, do zakupienia w firmie AC, twoja instalacja na to wychodzi to STAG Premium tylko bez adaptera OBD więc funkcjonalnie teraz to jak STAG300 plus. Podepnij sobie fioletowy przewód pod sondę, softu do komunikacja i kabla możesz używać tego co do STAGa normalnie jest oferowany, wszystko doczytasz na stronie producenta firma AC http://www.ac.com.pl/

Dzięki Grześ. Właśnie wróciłem z kabelkiem, poczekam aż ostygnie trochę silnik i idę dłubać :) Powiedz mi jeszcze jedno.... Czy jak tą sondę podepnę czy sterownik się jakoś ustawi troszeczkę? Czy po tym jak podepnę kabel do tej sondy to będę musiał jechać na kalibrację? Aha biały i żółty też mam obcięty :/
PS: Jak ta instalacja przeszła kalibrację? no chyba że nic nie robili :/
Jak wrócę napiszę.

Ostatnia edycja:
Byłem i zrobiłem. Podpiąłem Sondę do sterownika LPG. Grześ luknij czy dobrze :) Ten żółty kabel to właśnie ja podpinałem. Innego koloru w sklepie nie było :(

Mój błąd, słuchaj sprawa taka, kiedys 4gas to był Stag, teraz się InterCars obrócił widzę du... do AC i pod marką 4Gas pchają Agisa ;/

Słuchaj bierz schemat AGISa w reke i działaj. Kolory pod sondę kabli takie jak w stagu wiec dobrze podpiąłeś.

Ostatnia edycja:
Dzięki. OK dobrze podpiąłem. Teraz co mam zrobić? Po podpięciu tej sondy podłączyłem Unidiaga pod OBD (samochód na biegu jałowym, na benzynie, silnik nagrzany 90 st.) i nadal:
Sonda Lambda status: COLD
Sonda voltage, 485 mV :/
Może jak jeździłem bez podpiętej sondy to się zjarała? jak to sprawdzić przyżądem tą sondę nie unidiagiem (może coś źle robię unidiagiem)?
Zdjąć pokrywę silnika i tam też coś posprawdzać? jak tak to powiedz co? podłączenie pod wtryskiwacze pewnie dobre, pod cewkę pewnie też. Nie mogę znaleźć schemtu AGIS-a.
Jeszcze trochę i się załamnę :/ Za tydzień trasa 1000km a instalacje blee.
Załamka :/

Ostatnia edycja:
Wygląda że Ci padła sonda i tyle, może już przed montażem LPG była uszkodzona. Co do schematu, w programie do obsługi masz schemat, pobierz sobie ze strony, jak nie znajdziesz pisz do mnie na PRIV i podaj swój email pośle Ci.

Przed montażem a raczej zmianą gratów na sekwencję sonda była dobra bo samochód palił OK. nie miałem żadnych problemów. Dopiero problem ze spalaniem wyniknął po zmianie gratów od LPG.:(

kolego, mi sonda padła po 1kkm od założenia gazu, po prostu się skończyła jak każda część eksploatacyjna.

Dzięki, właśnie zamówiłem sondę u SZWAGRÓW z Ciechanowa, jutro ma do mnie dotrzeć :D:D
Jak można sprawdzić miernikiem sondę czy jest dobra czy nie? proszę o wykładnię łopatologiczną :cool:
Pozdrawiam

Sonda wymieniona.
Odczyt Unidiaga:
Lambda status: COLD (jak wcześniej)
Lambda voltage: 485 mV (jak wcześniej)
Jak chce zrobić wykres voltage to linia prosta. :(
Wywala błąd P0130 (wiem co on oznacza)
Samochód nagrzany, zasilanie benzyna, bieg jałowy.

Może dlatego są takie same odczyty że miałem włączonego antywirusa ESET Smart Security? :confused:

A może zawias ECU? Może potrzebny RESSET? Może stare oprogramowania UniDiag i Def? Jak można to bym poprosił i linka do najnowszego Unidiaga i Def.
PS: Podajcie linka jak się robi resset ecu przez alfadiaga i unidiaga.
Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 15:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:00 ----------

Ostatnia edycja:
Podaj kolory tzn. sparowanie kolorów na wtyczce.Od strony ecu i od strony sondy

Amortyzatory
Powrót