Spryskiwacze szyby przedniej.

KONRADO jak wyobrazasz sobie dzalanie spryskiwaczy przy pomocy jednej pompki na przod i tyl?sa dwa zaworki na werzykach,a silniczek kreci sie w lewo lub prawo.dlatego pompuje tu czy tam.aby nie zasysal powietrza przez dysze sa zaworki.chyba jasne.pozdrawiam.

Wiem ze trochę zbaczam z tematu ale mam problem a w wyszukiwarce nie znalazłem jak regulować spryskiwacze przedniej szyby? jak stoje i odpale silnik strumien leci tak wysoko ze przelatuje nad autem.

Skrecz napisał:
Wiem ze trochę zbaczam z tematu ale mam problem a w wyszukiwarce nie znalazłem jak regulować spryskiwacze przedniej szyby? jak stoje i odpale silnik strumien leci tak wysoko ze przelatuje nad autem.

Prosta sprawa, najlepiej jest to ustawić w dwie twarze. Jedna siada w aucie i włącza spryskiwacz a ty z igłą w ręku regulujesz kat padania płynu. Tylko uważaj na wycieraczki bo potrafią mocno w rękę uderzyć, i nie odchylaj wycieraczek jak będziesz ustawiał spryskiwacz bo może byc tak że płyn bedzie leciał na szybe przy podniesionych wycieraczkach a przy opuszczonych będzie przez pare sekund spryskiwał remię wycieraczki.

Lesio napisał:
Skrecz napisał:

Prosta sprawa, najlepiej jest to ustawić w dwie twarze. Jedna siada w aucie i włącza spryskiwacz a ty z igłą w ręku regulujesz kat padania płynu. Tylko uważaj na wycieraczki bo potrafią mocno w rękę uderzyć, i nie odchylaj wycieraczek jak będziesz ustawiał spryskiwacz bo może byc tak że płyn bedzie leciał na szybe przy podniesionych wycieraczkach a przy opuszczonych będzie przez pare sekund spryskiwał remię wycieraczki.

Ja to robię bez żadnych kombinacji, jak to mówią "na pałę", każda z czterech dyszek jest regulowana i możesz sobie ją ustawić jak Ci się podoba (ręcznie). Po prostu chwyć za nią palcami, albo włóż jakąś szpilkę jak wolisz i ustaw. Robię to bardzo często szczególnie w zimie, wystarczy że śnieg się zrzuca i miotełką je poprzestawiasz więc trzeba znów ustawiać. Codzienność :wink:

Podepne sie pod temat. Autko AR 156, 2000r.
Mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby, najzwyczajniej nie działa. Sprawdziłem samą pompę, jest sprawna. Bezpiecznik jest równiez ok. Nie mam pojecia co dalej sprawdzic, czy zasilanie idzie bezposrednio z dzwigienki przy kierownicy przy jest jakis przekaznik. Domyslam sie ze to drugie bo po zainicjowaniu spryskiwacza po jakims czasie wycieraczki przecieraja szybe. Prosze o pomoc, od czego zaczac i jak sie do tego zabrac?

Lopezius napisał:
Robię to bardzo często szczególnie w zimie, wystarczy że śnieg się zrzuca i miotełką je poprzestawiasz więc trzeba znów ustawiać. Codzienność :wink:

Tu się zgodzę nie wiem czy te dysze są już wyrobione czy poprostu tak luźno osadzone w gniazdkach.

Kipila napisał:
Podepne sie pod temat. Autko AR 156, 2000r.
Mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby, najzwyczajniej nie działa. Sprawdziłem samą pompę, jest sprawna. Bezpiecznik jest równiez ok. Nie mam pojecia co dalej sprawdzic, czy zasilanie idzie bezposrednio z dzwigienki przy kierownicy przy jest jakis przekaznik. Domyslam sie ze to drugie bo po zainicjowaniu spryskiwacza po jakims czasie wycieraczki przecieraja szybe. Prosze o pomoc, od czego zaczac i jak sie do tego zabrac?
Jezeli popka działa i pompuje wode to poprostu sprawdz wezyki czy nie sa nigdzie pozaginane i czy sa drozne, a moze dysze sa zapchane - szpilka w reke i przepchac. Niewiem jak jest w 156 ale w 146 wezyki idą pod plastikową osłoną pod szybą tam gdzie sa mocowane wycieraczki. A demontaż prosty: odkrecasz wycieraczki, sciagasz oslonę i wezyki masz na wirzchu, łot cała mecyja.

troche malo precyzyjnie napisalem. Pompa nie dziala jak pociagne za dzwigienke za kierownica, chodzilo mi o to ze dziala po podlaczeniu bezposrednio do samej pompy zasilania 12v. Wiec cos siedzi w elektryce, pytanie czy mam szanse sam to zdiagnozowac czy jechac od razu do elektryka

Sprawdz przekażniki, moze padł, możesz też wziąć miernik i sprawdzić czy będzie jaki kolwiek prad po podciągnięciu dzwigni tylko ze to zrobisz tylko we 2 osoby

ok, tylko gdzie znajde ten przekaznik? W instrukcji doczytalem tylko o tych kolo aku ale nie ma wsrod nich przekaznika przypisanego do spryskiwaczy. sa tylko:
-Przekaznik 1 predkosci wentylatora
-Przekaznik 2 predkosci wentylatora
-Przekaznik pompy paliwa
-Przekaznik sprezarki klimatyzatora
-Przekaznik regulator4a fazy

Zadaj to pytanie w dziale dotyczącym 156ki.Tam Koledzy napewno szybciej Ci odpowiedzą.

Mi nie dziala tylni spryskiwacz, pompa sie wlacza ale nie leci plyn. Przednie tez mi nie chodzily ale zakleilem w tym trojniku ta dziurke i od razu zaczely chodzic :) nie rozumiem jak ten trojnik moze miec wplyw na prace tylniego spryskiwacza skoro od tego trojnika odchodza tlyko wezyki do przednich. Musze jeszcze poszuakc tego z tylu trojnika on jest w bagazniku za tapicerka tak? ( alfa 146 )

dareme89 napisał:
Mi nie dziala tylni spryskiwacz, pompa sie wlacza ale nie leci plyn. Przednie tez mi nie chodzily ale zakleilem w tym trojniku ta dziurke i od razu zaczely chodzic :) nie rozumiem jak ten trojnik moze miec wplyw na prace tylniego spryskiwacza skoro od tego trojnika odchodza tlyko wezyki do przednich. Musze jeszcze poszuakc tego z tylu trojnika on jest w bagazniku za tapicerka tak? ( alfa 146 )
wymien ten elemencik w ktorym zatkales dziurke..a tyl spryskiwacz zadziala.koszt ok 5 zl w kazdym sklepie fiata.przeczytaj od poczatku ten temat a dowiesz sie ze to zaworek jednokierunkowy.sprawne musza byc oba (jest jeden na przod i jeden na tyl)aby dzialalo poprawnie.

ten trójnik rozumiem ze ma wbudowany nic innego jak zaworek zwrotny, przepuszcza płyn w jednym kierunku...? Umieszczony jest on pod plastikową atrapą pod wycieraczkami, w okolicy filtra powietrza? To ten?

U mnie wszystko działa, z tym ze ta końcówka spryskiwacza od strony kierowcy zaczyna psikać później, gdzieś mam nieszczelność i spływa mi płyn. Przypuszczam ze to właśnie na tym trójniku?

Z tyłu już poprawiałem spryskiwacz, wypadło plastikowe kolanko, jest osadzone wyjątkowo słabo, dobrze jest je zakleić cyjanopanem.

Nie wiecie czy same spryskiwacze szyby przedniej są wymienialne?? jak kupowałem swoją belle to jeden z nich był ułamany i zaklejony izolacja...chciałbym go wymienić dużo jest z tym roboty??można to gdzieś dostać??

Wita. jwstem tu nowy wiec chce sie przywitac najpierw ze wszystkimi i chcial bym sie dołączyc do tematu. ja mialem problem z przodu ze spryskiwaczami a mianowicie lał mi płyn przez ten zaworek w trojniczku z przodu. wyciagnełem z niego ta sprezynke i gumke a otworek zatkalem. I teraz dzialaja spryskiwacze z przodu i z tylu. przed zatkaniem tego otworku nie wiem jak bylo z tylny sprzyskiwacz bo nie wiedzialem nawet ze on jest.

Amortyzatory
Powrót