• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spryskiwacze szyby przedniej.

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Mam problem w instalacji (tzn. tych rurkach ze zbiorniczka na plyn do mycia szyb) jest trojniczek ktory rozdziela rurka na dwa biegi lewy i prawy spryskiwacz. No i mam problem z tym trojniczkiem. Dziala on na zasadzie chyba membrany. W srodku jest kawalek gumki. Oryginalna dawno juz trafilo. Teraz zastepuja ja roznymi rodzajami gumyek ale caly czas o dupe potluc.
Czy macie podobny problem i jak sobie z nim radzicie.

witam.najprostrze rozwiazanie to isc i kupic.w kazdym sklepi z czeciami do fiata kupisz to.cena ok 5 zlotych.pozdrawiam

ja miałem ten sam problem....i ten z przodu i z tyłu ciekł jak głupi. w jakims sklepie z częściami tak jak tu kolega wyżej pisał zakupiłem za 5 zł sztuke...
uważaj przy ich montazu i demontażu, bo lubią sie łamac :roll:

pozdro

Ja kupoilem na allegro za 15zl org uzywany i dziala. Ale tylny spryskiwacz mi nei dziala i nie wiem czemu :(( Na starej pompce tez nie dzialal :(

Konrado napisał:
Ale tylny spryskiwacz mi nei dziala i nie wiem czemu
A pompka Ci pracuje, czy tez nie :?:
Jeśli pracuje, a płyn nie leci w ogóle lub bardzo słabo to sprawdź przewód. Ulubionym miejscem jego przerwania jest przejście z dachu do klapy. W tej takiej czarnej karbowanej rurce po lewej stronie. U mnie objawiało się to też tym że lało mi się z podsufitki do samochodu... ;//

U mnie nie ma tylnej wycieraczki :-) Pompka dziala tylko problem jest z trojniczkiem pod maska a dokladniej z gumka w srodku nawet durex extra safe nie pomaga :( caly czas w srodku robi sie dziurka i koniec

Ja tą dziurawą membrankę w trójniczku zastąpiłem kawałkiem folii i teraz jest ok. Tylny spryskiwacz nie działa wogóle (tak miałem od momentu zakupu auta).

a na tylna szybe nie idzie oddzielny silnik?

piotriix napisał:
a na tylna szybe nie idzie oddzielny silnik?
Idzie :D
Konrado napisał:
Pompa dziala wymienilem na inna i dalej to samo
W takim razie prześledź całą drogę przewodu. Płyn musi gdzieś uciekać. Zacznij tak jak pisałem od przejścia w klape. Otwórz tylną klape i po lewej stronie u góry jest czarna rurka. Ściągnij ją i pozaglądaj do środka czy przewód jest cały. bardzo często pęka właśnie w tamtym miejscu :!:

rigobert napisał:
W takim razie prześledź całą drogę przewodu. Płyn musi gdzieś uciekać. Zacznij tak jak pisałem od przejścia w klape. Otwórz tylną klape i po lewej stronie u góry jest czarna rurka. Ściągnij ją i pozaglądaj do środka czy przewód jest cały. bardzo często pęka właśnie w tamtym miejscu

No ale pisalem ze sprawdzalem tam i nic mi tam nie peklo i nic nie cieknie

Brzoza napisał:
A może samą dzyszę spryskiwacza masz zapchaną, spróbuj przepchać jakąś igłą.

Odczepilem rurke od dyszy i nic nie cieklo

Konrado napisał:
No ale pisalem ze sprawdzalem tam i nic mi tam nie peklo i nic nie cieknie
W takim razie prześledź całą drogę wężyka od początku do końca. Gdzieś płyn musi spitalać.

czy wy czytacie wszystkie posty w tym temacie???? :roll:
chyba nie co nie...
napisałem że miałem ten sam problem i z przodu i z tyłu.
więc w środku w bagażniku po lewej stronie tam gdzie jest przecięcie w tapicerce bocznej powinien byc podobny trujnik jak i z przodu.
sprawdz go :D

tylnej nie mam to nie pomoge ale z przodu wystarczyło 3.50 na nowy trójnik i tyle wiecej roboty nie ma :mrgreen: :mrgreen:

Witam, mam pytanko ponieważ u mnie też nie działa spryskiwacz tylnej szyby (silniczek chodzi, ale nie podaje wody) podsufitka sucha nigdzie nic nie widać żeby było mokre.

A pytanko tyczy się tego że nie wiem jak jest w waszych 145, bo w mojej od zbiorniczka wychdozi czarny wężyk na tył, a jak zdjołem tapicerke z klapy tylnej to wężyk jest zielony przeźroczysty. To normalne ? Czy możliwe że wcześniej ktoś z tym coś kombinował ???

Po zdjęciu tapicerki wężyk był odczepiony od spryskiwacza i jak włożyłem go spowrotem to lekko wszedł. To powinno być przyczepione jakoś na stałe czy tylko tak poprostu się "wtyka" i tyle ?

Z góry dzięki za odpowiedz.

witam.koledzy czy wy czytacie to co wczesniej napisano????pompka(silniczek)spryskiwacza jest jedna na przod i tyl.aby dzialalo to poprawnie(albo wrecz wogule)sa te dziwne trujniczki.jesli ktos to ustrojstwo rozebral to zobaczy tam gumke i sprazynke.to zaworek :!: jesli przedni nie dziala jako zaworek to zapomni o tym ze bedzie pompowac do tylu.jak pisalem koszt to 5 zlotych w kazdym sklepie fiata.pozdrawiam <piwo>

Amortyzatory
Powrót