• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Sprowadzenie z USA

ja bym przerabiał dodatkowo dałbym jeszcze przód na przerobienie na asymetryczne i pozbył się żółtych odblasków, znam jedną firmę pod Krakowem która to ogarnia, jak chcesz to dam namiary, no chyba ze kolega epsonix też juz to ogarnia to zrobi Ci wszystko hurtem .

ja bym przerabiał dodatkowo dałbym jeszcze przód na przerobienie na asymetryczne i pozbył się żółtych odblasków, znam jedną firmę pod Krakowem która to ogarnia, jak chcesz to dam namiary, no chyba ze kolega epsonix też juz to ogarnia to zrobi Ci wszystko hurtem .

Zolte odblaski robi sie kodowaniem.

Lekkie nieporozumienie, więc kilka słów z własnego doświadczenia
- przednie lampy USA mają pomarańczowe odblaski i są symetryczne, powinno się je przerobić co polega wyjęciu odblaski i zastąpieniu go srebrnym jak w wersji EU oraz ustawieniu na asymetrię
- tylne lampy USA kierunki mają realizowane poprzez mruganie na czerwono, trzeba lampy otworzyć i wstawić pomarańczowe diody.

Po takich zmianach trzeba zmienić w ustawieniach auta żeby tylne światła dobrze działały, to może zrobić np kolega [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] .
Do przeróbki lamp przód i tył polecam firmę z Sieprawia k. Krakowa http://dktronic.pl osobiście korzystałem z ich usług i polecam bo jestem bardzo zadowolony

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Lekkie nieporozumienie, więc kilka słów z własnego doświadczenia
- przednie lampy USA mają pomarańczowe odblaski i są symetryczne, powinno się je przerobić co polega wyjęciu odblaski i zastąpieniu go srebrnym jak w wersji EU oraz ustawieniu na asymetrię
- tylne lampy USA kierunki mają realizowane poprzez mruganie na czerwono, trzeba lampy otworzyć i wstawić pomarańczowe diody.

Po takich zmianach trzeba zmienić w ustawieniach auta żeby tylne światła dobrze działały, to może zrobić np kolega [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] .
Do przeróbki lamp przód i tył polecam firmę z Sieprawia k. Krakowa http://dktronic.pl osobiście korzystałem z ich usług i polecam bo jestem bardzo zadowolony

To ze lampy przednie sa asymetryczne symeryczne to kazdy wie ale odblaski fizycznie nie trzeba wyjmować zamieniać itp Robi sie to kodowaniem i nie swieci.

To ze lampy przednie sa asymetryczne symeryczne to kazdy wie ale odblaski fizycznie nie trzeba wyjmować zamieniać itp Robi sie to kodowaniem i nie swieci.

Dzieki za odpowiedzi odnośnie lamp, chyba już wszystko jasne.
A pomożecie z tylnim zderzakiem? Jakieś różnice przy wersjach EU a US/Kanada? Póki co znaleziony tylko taki jak na zdjęciu, będzie pasować? C9A9A375-E254-4E34-A1C4-33CF24908C91.jpg

Jak skompletujesz na nowych częściach wszystko z ASO to oczywiście wyjdzie dużo drożej a i tak musisz lakierować.
Nie wiem jak masz uszkodzone auto, ale pamiętaj że w zderzaku masz wiązkę czujników parkowania, radary martwego pola jeśli taka wersja, do tego jeszcze dyfuzor i końcówki wydech

Ps. Ja w marcu zapłaciłem 2200 za kompletny zderzak tył

Można wiedzieć gdzie dorwałeś za 2200zł?

Można wiedzieć gdzie dorwałeś za 2200zł?

Allegro, w moim przypadku akurat AlinaB85 czy jakoś tak, kilka razy robiłem u niego zakupy i było wszystko ok, ale wiem że niektórzy się skarżyli więc musisz odpowiednio podejść do tematu ;-)

Czy my rozmawiamy o przodzie czy tyle ?

Na zdjęciu auto USA z wyłączonym zapłonem [emoji6]
69.jpg

Ostatnia edycja:
To ze lampy przednie trzeba przerobić na asymetryczne to nie powiedziałbym, że tak każdy wie skoro non stop padają o nie pytania, a ludzie na pw pytają czy też mi inni migają non stop długimi w nocy, wiec nie do końca tak jest. Obrysówki można wyłaczyć w MES ale pozostają pomarańczowe odblaski, które m.in zdradza, że auto jest z USA i było walone, jasie ich pozbyłem i okleiłem folią bo dla mnie w takiej wersji lepiej się prezentują

Allegro, w moim przypadku akurat AlinaB85 czy jakoś tak, kilka razy robiłem u niego zakupy i było wszystko ok, ale wiem że niektórzy się skarżyli więc musisz odpowiednio podejść do tematu ;-)

Czy my rozmawiamy o przodzie czy tyle ?

Na zdjęciu auto USA z wyłączonym zapłonem [emoji6]
69.jpg

Dokładnie ten przeze mnie znaleziony to tez od AlinaB85, na pewno porozmawiam sobie ze sprzedawcą przed zakupem :cool: tym bardziej jak mam zapłacić prawie 3k.

Obrysówki można wyłaczyć w MES ale pozostają pomarańczowe odblaski, które m.in zdradza, że auto jest z USA i było walone, ja się ich pozbyłem i okleiłem folią bo dla mnie w takiej wersji lepiej się prezentują

Wymieniałeś całe lampy przednie czy udało Ci się gdzieś zdobyć europejskie odblaski i wsadzić w amerykańskie lampy przy okazji przeróbki ma asymetryczne ?

Ostatnia edycja:
tak, ale wtedy widać i tak że to lampy z USA, a po co przykuwać uwagę policjanta czy diagnosty - argument do straty dowodu rejestracyjnego przy byle kontroli- lampa nawet po przerobieniu na asymetryczne, dalej nie ma homologacji i europejskiej (nie ma napisu z Exx w kółeczku), z resztą nie ma też poziomowania (i sprysków 35W). PRzeróbkę na asymetrię i usunięcie fizyczne żółtego szkiełka robi właśnie firma DKTronik do któej odsyłam tych którzy nie chcą wymieniać lamp, żeby chociaż mieli jako tako temat ogarnięty (i tak dalej nielegalny).

Najlepiej jednak było wymienić na lampy z EU i dodać poziomowanie tyle że lampy EU używki swoje kosztują do tego poziomowanie dla wersji 35W to kolejne duże zabawy (wiązki, czujniki).

Niestety, auta z USA wydają się opcją atrakcyjną (szczególnie jak ktoś podjara się ceną licytacji), ale są koszty i problemy żeby zrobic z tego auto 100% legalne, wielu tu chce zaoszczędzic - cytując klasyka "rozumiem ale nie popieram".
Do tego auto z USA ma problem jeśli są jakieś kampanie czy updaty - kampanii nie zrobią w EU (można zawieźć auto do USA do dealera), a updaty nie wszystkie chcą wchodzić z tego co wiem (ASO w EU nie ma widoczności updatów pewnych firmwarów, czy nawet samych dokumentów kampanii dla USA).

- - - Updated - - -

Alina85 mnie zrazili, raz mi nie wysłali zamówionych łopatek, potem wisiały jeszcze tydzień, dzwoniłem, smsowałem, dopytali o adres, dalej nie wysłali a po tygodniu zniknęły z allegro.
Innym razem kupowałem 2 kierownice z Q, dogadaliśmy się na zniżkę i brak kosztów przesyłki (częściowo jako rekompensata za wtopę z łopatkami, częśćiowo jako stały odbiorca bo brałem od nich ze 4 razy w tamtym miesiącu), potem nagle SMS że będzie to tyle a tyle kosztowało (inna cena niż w SMSie z dnia poprzedniego), odpisałem że nie, nie zgadzam się i w takim razie nie biorę, za 2 dni kurier mimo wszystko przywozi paczkę i chcę większą cenę - nie odebrałem i już u tych cwaniaków nie kupuję. Ogólnie są drodzy - zobaczcie na ceny kierownic z Q - nowe z Rumunii (tam się je produkuje) idzie praktycznie za tyle samo kupić.

- - - Updated - - -

Wymieniałeś cake lampy przednie czy udało Ci się gdzieś zdobyć europejskie odblaski i wsadzić w amerykańskie lampy przy okazji przeróbki ma asymetryczne ?
DKTronik podmienia to na coś - podobno ładnie robią.

Większość aut z USA ma 25W xenon- wymiana na EU lamp przód i tył rozkodowanie kierunków i po kłopocie- wszystko na legalu- po co sobie komplikować?

Większość aut z USA ma 25W xenon- wymiana na EU lamp przód i tył rozkodowanie kierunków i po kłopocie- wszystko na legalu- po co sobie komplikować?

o tym piszę, ale to że większość ma 25W, nie znaczy że wszystkie, pewnie 1/4 aut ma 35W. Tak czy siak tu też można dać 25W i ręczne poziomowanie (mała przeróbka wiązek), lub większa robota dodawać poziomowanie/czujniki i wiązki pod AFS

sprowadzanych chyba więcej po tym co widzę co przyjeżdża do mnie i o czym z ludźmi gadam jak dzwonią i pytają-może wyszukują lepsze wersje i tam statystyka jest inna

większość kupujących nie ma zielonego pojęcia co siedzi w autach z USA - kupują na aukcjach EU lampy nie wiedząc, iż jest kilka dobrych typów i zaczynają się po montażu schody - stąd problemy.

większość kupujących nie ma zielonego pojęcia co siedzi w autach z USA - kupują na aukcjach EU lampy nie wiedząc, iż jest kilka dobrych typów i zaczynają się po montażu schody - stąd problemy.
Przecież ściągnąć sobie "window sticker" w dzisiejszych czasach to nie jest trudna czynność. Myślisz że ludzie kupują auta tylko ze zdjęć aukcyjnych bez zastanowienia się co jest na wyposażeniu ?

to że Ty tak robisz to ok ale pewnie jakieś 95% tego nie czyni, może część sprawdza carfax. Przykro to pisać ale większość nie ma pojęcia co kupuje w USA i to nie tylko dotyczy AR

Witam wszystkich sciągających swoje cacka z USA ja jestem właśnie po takim zabiegu i: ...
Reflektory 25w wymienione na Europe z homolagacją
Tylne lampy również choć stare już rozciętę bo odcień europejskich to dramat
Adaptacja zmiany języka itp 250zł
Jeśli chodzi o Alinab85 kupiłem u niego sporo łącznie z pakietem QV lotka progi lusterka grill carbon czarne emblematy do blu misano jedyne właściwe na szczęście byłem osobiście i jak powiedziałem że dziękuję z przygotowanego towaru to za chwilę znalazł się w mega lepszym stanie i w tej samej cenie typowy Poznaniak:)
Jedyna rzecz którą mi została do ogarnięcia poza modami (ulter, przyciemnienie szyb, dystanse) to nieszczęsny radar który ktoś ukradł
Ogarnia ktoś adaptacje używanego?

Amortyzatory
Powrót