[Giulia] Sprowadzenie z USA

wszystkie papiery ma co się nią interesowałem tylko.....ona tak nie wyglądała po dzwonie. Z ubezpieczalni też nie jest tak do końca, a jak coś fajnego to koszty naprawy i sprowadzenia powodują że taniej kupić w pl.

Piszesz bo masz doświadczenie kupowaniu aut ameryki czy tak jak każdy Polak znasz sie na wszystkim.

Mam Q4 z usa sprowadziłem ją sam na własny użytek, jest zasada że przy liczeniu kosztów lepiej założyć 15-20 % procent więcej niż widać ze zdjęć to na pewno nie będzie rozczarowania ,chyba że trafi się podpicowana minę ,ale można to łatwo sprawdzić wpisując vin w Google ,i unikać handlarzy .Oczywiście jest wybór czy nowy salonowy , czy sprowadzony uszkodzony np.za 1/3 ceny salonowej.Ja jestem zadowolony i uważam że można nadal kupić dobre auto w USA i jest to opłacalne.

Witajcie Panowie
Przeczytałem watek od początku... myslę że słuszność sprowadzania każdy określa sobie sam (na moim przykładzie 2 razy już w to wchodziłem dla własnego użytku i ...... jest adrenalina zanim przypłynie poza tym zostaje na waciki :) )..... szukam kogoś kto sprowadzał giulie i ogarniał dla siebie chodzi mi o cały kit jaki mnie czeka (reflektory, lampy, zegary, navi) czy coś jeszcze mnie czeka...?

Niedługo minie rok jak zakupiłem Q w USA.
W dużym skrócie - zadowolony, auto niesamowite.
Jak chcesz coś szczegółowo popytać, to myślę na priv.

Witajcie Panowie
Przeczytałem watek od początku... myslę że słuszność sprowadzania każdy określa sobie sam (na moim przykładzie 2 razy już w to wchodziłem dla własnego użytku i ...... jest adrenalina zanim przypłynie poza tym zostaje na waciki :) )..... szukam kogoś kto sprowadzał giulie i ogarniał dla siebie chodzi mi o cały kit jaki mnie czeka (reflektory, lampy, zegary, navi) czy coś jeszcze mnie czeka...?

RAIDER opróżnij sobie skrzynkę, bo nie mogę odpowiedzieć na Twoją wiadomość. Ewentualnie podaj maila, FB..

Cześć wszystkim, właśnie płynie do mnie Giulia z USA i mam pare pytań:
Czy konieczne jest przerabianie przednich światłach Bi-xenon?
Czy wymieniając tylne światła LED na "europejskie" pozbędę się problemu świateł tylnych?
Czy istnieje dostępny ePER dla Giuli jest dostępny?
Jak wygląda zmiana języka na Polski, aktualizacja map? itd

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Cześć wszystkim, właśnie płynie do mnie Giulia z USA i mam pare pytań:
Czy konieczne jest przerabianie przednich światłach Bi-xenon?
Czy wymieniając tylne światła LED na "europejskie" pozbędę się problemu świateł tylnych?
Czy istnieje dostępny ePER dla Giuli jest dostępny?
Jak wygląda zmiana języka na Polski, aktualizacja map? itd

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

1. Ja wymieniłem na eu
2. Tak. Wymiana lub przeróbka.
3. Jasne.
4. Nie ma problemu.

pkt 1. Przeróbka lub wymiana
pkt 2 przeróbka lub wymiana plus przeprogramowanie MES polegajace na oddzieleniu sygnału kierunkowskazu od świateł stop.
pkt3- aktualnie ePER nie pozwala na obejrzenie cześci do giulii stelvio - od ok tygodnia.
pkt 4 jest problem ponieważ po zmianie języka na inny niż USA nie można otworzyć z zewnątrz drzwi kierowcy i wlewu paliwa - dot to Stelvio i Giulii

pkt 3 - nie dość że był już nieaktualny to teraz zniknął - jak tu coś działać przy autach hobbystycznie/na małą skalę?
pkt 4 oprócz przeprogramowania przeróbka instalacji zamków.

pkt3- aktualnie ePER nie pozwala na obejrzenie cześci do giulii stelvio - od ok tygodnia.
pkt 4 jest problem ponieważ po zmianie języka na inny niż USA nie można otworzyć z zewnątrz drzwi kierowcy i wlewu paliwa - dot to Stelvio i Giulii

Ad 3 - faktycznie nie działa
Ad 4 - no tak, ale to kwestia przeróbki...nie trzeba np. kompa itp. wymieniać, więc uznaję to jako "nie problem" :)

Kwestia sprowadzania z USA moim zdaniem jest opłacalna o ile jest niegroźna szkoda, oferta nie od handlarza bo w stanach niezłe wałki kręcą i puszczają to w świat. Sytuacja w wystrzeloną pirotechniką może być taka że nawet niegroźna kolizja może spowodować wybuch tam gdzie siedzi np. pasażer , to zależy od czujników.

Giulia ze stanow

witam jestem wlasnie w posiadaniu giulii ze stanow czytalem caly wątek ale mimo to mam kilka pytań, jesli moze mi ktos przyblizyc sprawe wymiany lamp z przodu i z tylu to dlaczego jest ona obowiązkowa i czy jesli przód i tyl jest caly i nienaruszony, (nie bylo żadnego dzwona) to:

1. musowa jest zmiana na europejskie?
2. co to jest system ePER? jaki ma wplyw na samochodu ze stanow?
3. jaki jest orientacyjny koszt wgrania jezyka polskiego i aktualizacja mapy?
4. o co chodzi o oddzieleniu sygnału kierunkowskazu od świateł stop czy jest ona konieczna?
5. jakie rzeczy musze zrobic obowiązkowo by samochod przeszedl przegląd i był gotowy do rejestracji ?

witam jestem wlasnie w posiadaniu giulii ze stanow czytalem caly wątek ale mimo to mam kilka pytań, jesli moze mi ktos przyblizyc sprawe wymiany lamp z przodu i z tylu to dlaczego jest ona obowiązkowa i czy jesli przód i tyl jest caly i nienaruszony, (nie bylo żadnego dzwona) to:

4. o co chodzi o oddzieleniu sygnału kierunkowskazu od świateł stop czy jest ona konieczna?
5. jakie rzeczy musze zrobic obowiązkowo by samochod przeszedl przegląd i był gotowy do rejestracji ?

1. Przody w USA świecą w jednej linii, a w EU są zakrzywione na chodnik, więc zgodnie z przepisami, jest musowa lub (jeśli się da w Giulii) trzeba coś tam w lampach przestawić, żeby dobrze świeciły. No i jeśli chcesz, żeby wyglądała jak z EU, to musisz nie mieć wstawek pomarańczowych.
W praktyce ja w poprzednim aucie z USA przez 6 lat jeździłem na amerykańskich lampach i nie odczułem gorszego świecenia, no ale...zawsze narażasz się na policję, przeglądy itp.
Jeśli zaś chodzi o tył, to jak nie zmienisz będziesz miał czerwone kierunki, a to już mocno podpadające. Możesz albo wymienić lampy, albo zmienić diody.

2. ePer to taki elektroniczny program grupy FCA z rozrysowanymi wszystkimi częściami do każdego samochodu zarówno ogólnie jak i po VIN. Generalnie bardzo duża wiedzy, bo masz tam info co jest w Twoim aucie za część, nr katalogowe, zdjęcia, ceny itp. Serwisy też na tym bazują.

3. 100-1000 zł

4. Tak konieczna, chodzi o tył. Jak nie rozdzielisz, to kierunek mruga razem z czerwonym stopem.

5. Lampy. Zakładam, że technicznie sprawne.

604 650 250

Kolpak i marekkoczta dzieki wielkie za wszelkie informacje te na forum i telefonicznie :)

Kolega [MENTION=23147]kakamistrz1990[/MENTION] odkrył ciekawostkę w trakcie przestawiania menu z USA na PL.. albo po prostu gdzieś wyczytał - nieistotne.
Podobno w US wersja Q ma 410Nm, a w EU 400... czy faktycznie tak jest, a jeśli tak, to czy przełączanie z EU na US i odwrotnie wpływa na Nm?
Pamiętam, że w KM też była gdzieś rozbieżność podawana..

Szukam informacji/pomocy odnośnie przekodowania tylnych lamp w Giulii z USA. Czy trzeba przerabiać/dokładać wiązkę czy wystarczy tylko kodowanie, jeśli tak to czym to wykonać.

Szukam informacji/pomocy odnośnie przekodowania tylnych lamp w Giulii z USA. Czy trzeba przerabiać/dokładać wiązkę czy wystarczy tylko kodowanie, jeśli tak to czym to wykonać.

Przekodowanie MESem + zmiana diód lub całych lamp.
Ps. Pochwal się co przypłynęło :)

Amortyzatory
Powrót