Spalanie ... )

• Autor wątku Autor wątku Arik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
peteja_43 napisał:
Arik napisał:
j.w :)

Dzis moglem dokonczyc swoj pierwszy test :) 2 tygodnie temu zatankowalem full az pstryklo :) , po przejechaniu 130km w trybie mieszanym postanowilem podjechac pod ten sam dystrybutor i zatankowac znow az pstryknie i ku mojemu zdziwieniu, moja Alfa spalila 8.97L/130km :) wiec chyba nie tak zle? Za tydzien bedzie test pozamiejski :) bo wybieram sie do Polski i zobaczymy ile spali :)

Ile Wam spala wasza wloszka?
Arik na drugi raz jak będziesz tak tankował jak piszesz to poczekaj chwilę i poruszaj bellą zobaczysz ile ci jeszcze wlezie do baku

Peteja_43 wlasnie tak zrobilem, bo na poczatku wyskoczylo 7.8 litra, wiec to na bank za malo :) wcislem pod sam korek i wyszlo 8.97.

Dodam ze smigam bez zalaczonej klimy, bo w tej kichanej anglii jest tak piekna pogoda, ze az trzeba ustawic na grzanie :|

Ostatnio sprawdzone w miescie: tankowanie do pełna, przejazd 100 km, dotankowanie do pełna, wynik - 10,2 z włączoną non stop klimą i dodam jeszcze że po miescie za spokojnie nie jezdzę :twisted:
Wczoraj walnąłem trasę Polska - Dania - Polska (980 km)
Wiadomo niemieckie autostrady (potem duńskie, też dobre ale już z ograniczeniami :cry: ), but ustawiony na 170-180 km/h spalanie wyszlo 9,5.

kilu napisał:
Ostatnio sprawdzone w miescie: tankowanie do pełna, przejazd 100 km, dotankowanie do pełna, wynik - 10,2 z włączoną non stop klimą i dodam jeszcze że po miescie za spokojnie nie jezdzę :twisted:
Wczoraj walnąłem trasę Polska - Dania - Polska (980 km)
Wiadomo niemieckie autostrady (potem duńskie, też dobre ale już z ograniczeniami :cry: ), but ustawiony na 170-180 km/h spalanie wyszlo 9,5.

Kilu to jak przy tej predkosci to nie tak duzo :D

Moja w trasie na dystansie ok 400 km spaliła 8,2 litra/100... w Poznaniu do roboty i powrót często w korkach spala mi 10(z groszem) litrów /100km...nie narzekam więc zbytnio, jak na ten silnik to całkiem dobry wynik...śmigam na 95 i myslę żeby sprawdzić ile spali na 98 albo Vpower racing, tak dla testu, ale to jak nad morze bede smigał w lipcu :mrgreen:

Tak dla powrównaia mojemu ojcu Lacetti bierze w mieści przy silniku 1,4 16v...około 8,5 litra...a róznica w komforcie i przyspieszeniu gigantyczna...ale...jakbym chciał oszczędzac to kupiłbym sobie Seicento z gazem :D ...ja stawiam na komfort i dobrego kopa :twisted:

Pozdrawiam Alfisti 8)

Ja zazwyczaj po mieście jężdżę więc 10,... coś tam, to norma. Na ostatnim baku miałem okazję przejechać ok 5,5 stówy, w tym był wypad do Krakowa i coś tam jeszcze tak że około 350 km w trasie, reszta po mieście i z moją ciężką nogą ku wielkiemu zaskoczeniu wyszła mi średnia w jeździe mieszanej 8,1 litra na sto :lol:

Kosiar napisał:
no wreszcie ktoś kto był w Dani ja też byłem :mrgreen:
Heheh, z racji wykonywanego zawodu do Danii jeżdzę średnio raz w miesiącu :D .
Może się kiedyś spotkamy na tasie :?: :mrgreen:
BTW: Tam kierwonicy Alf też wiedzą o co kaman i się pozdrawiają :!:

Silnik jak obok.
Miasto (2-5Km)9,5-10L
Trasa 400Km 9L. Prędkośc 130 - 180Km/h

W/g komputera, średnio to 7,8l/100km (sprawdzane wielokrotnie) w cyklu mieszanym. Wskazana średnia z dystansu ponad 1000km. Jednak komp z lekka oszukuje więc myślę, że jest to rzędu 8,5l/100km bez klimy. Z klimą nie wiem, bo rzadko stosuję ją na całej trasie, ale pewnie wyszłoby z 9,0l/100km. Oczywiście jest to jazda raczej spokojna, aczkolwiek z wyjątkowo agresywnymi momentami :) natomiast średnia prędkość to 55km/h
Pozdrawiam.
- Rafał

20,4l na 100 w mieście wg. komputera... ale się postarałem, bo nowy nabytek, więc się muszę nacieszyć :D :D :D

W mieście przy spokojnej jeździe 8,5-9,5l ; na trasie nie przekraczając 4000 obrotów 8 l na 100km. Ostatnio na torze spaliła 19 l/100km :mrgreen:

No u mnie w mieście to prawie 16 :lol: a na trasie do 12 :lol: odkąd jeżdżę Alfą nie potrafię jeździć ekonomicznie -ten pedał gazu tak lekko chodzi ... :oops:

Superjahu007 napisał:
-ten pedał gazu tak lekko chodzi ...
wiem cos o tym w niedziele wracalem A4 od strony walbrzycha do gliwic praktycznie caly czas 160 - 170 i smiem powiedziec ze niezbyt to ekonomiczna jazda :mrgreen:

Superjahu007 napisał:
No u mnie w mieście to prawie 16 :lol: a na trasie do 12 :lol: odkąd jeżdżę Alfą nie potrafię jeździć ekonomicznie -ten pedał gazu tak lekko chodzi ... :oops:

dokładnie zgadzam się kiedyś miałem seicento jak jechałem 120 to było to czuć , kupiłem alfe jechałem sobie normalnie trasą a kumpel do mnie mówi eee panie juz 140 masz a ja kuźwa nawet nie zauważyłem:) ale Alfa sama prowokuje aby jej deptać

U mnie- miasto- spokojnie- bardzo nieiwele korków - 8,8 l ( najmniej do tej pory)
trasa - 7,5l
miasto- korki ekstremalne... - 11,5 l

mieszkam w W-wie- niestety... :twisted:

Miasto 13-14l coraz drozszej benzyny :P
Trasa 9-11 zaleznie od predkosci

Wierzba napisał:
U mnie- miasto- spokojnie- bardzo nieiwele korków - 8,8 l ( najmniej do tej pory)
trasa - 7,5l
miasto- korki ekstremalne... - 11,5 l

mieszkam w W-wie- niestety... :twisted:
To jeszcze nie tak tragicznie. Myślałem, że JTS będzie bardziej paliwożerny...
Dane, które podałeś pochodzą z komputera, czy może sam przeliczałeś? Pytam, bo ten pierwszy lubi przekłamywać w stronę eco;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Na setke to srednio jakies 11-12 litrow :twisted: Ale co sie dziwic, lubie sobie czasem przegonic wszystkie 150 koni ryczace pod maska :twisted: :twisted: :twisted:
Za miastem moze palic mniej, ale jak cos to i tak potem w miescie nadrabiam :wink:

alces1 napisał:
To jeszcze nie tak tragicznie. Myślałem, że JTS będzie bardziej paliwożerny...
Dane, które podałeś pochodzą z komputera, czy może sam przeliczałeś? Pytam, bo ten pierwszy lubi przekłamywać w stronę eco;)
Pozdrawiam.
- Rafał
Obliczenia ze stacji benzynowej to tylko trasa i miasto bez korków.
miasto w korkach to komputer- bo z nudów przełączam na pokazywanie średniego a to rośnie i rośnie i zatrzymuje sie zwykle około 11,5
ale masz racje akurat co do spalania w korkach to podejrzeam że to ponad 12 ale na penwo nie ma drastycznej różnicy.
wcześniej miałem 1.8 TS i odnoszę dziwne wrażenie że przy spokojnej jeździe i po za miastem JTS spala mniej niż TwinSpark- może dlatego że moc jest dużo wcześniej i nie trzeba żyłowac obrotów ?

Amortyzatory
Powrót