• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Spalanie ... )

• Autor wątku Autor wątku Arik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arik

Guest
j.w :)

Dzis moglem dokonczyc swoj pierwszy test :) 2 tygodnie temu zatankowalem full az pstryklo :) , po przejechaniu 130km w trybie mieszanym postanowilem podjechac pod ten sam dystrybutor i zatankowac znow az pstryknie i ku mojemu zdziwieniu, moja Alfa spalila 8.97L/130km :) wiec chyba nie tak zle? Za tydzien bedzie test pozamiejski :) bo wybieram sie do Polski i zobaczymy ile spali :)

Ile Wam spala wasza wloszka?

Mnie średnio wychodzi 7,5 w mieszanym, po mieście 10,0 a na trasie tego niewiem bo nigdy nie jadę cały czas jedną prędkością.

miasto - 11,5

cykl mieszany - 10,8

trasa - 10

jazda trybem średnio-nieoszczędnym ;) spalania "emerytmodeON" nie znam ...

gazu ... mysle ze benzynki pali podobnie bo mam sekwencje

Miasto - 7-7,5l , trasa - 6-6,5l , a z klimatyzacją +- 0.5l-1l. Według mnie perfect :)

zazwyczaj srednio 11, a jezdze warszawa + okolice i jest to raczej jazda dosyc aktywna - czesto dostaje rmpmaxa

mysle, ze moglbym zejsc do 10, a moze nawet troche mniej, ale zazwyczaj mi sie to nie udaje ;)

trasa 100-140km/h - 8

nie bede nigdy ekonomiczny, bo przelozenia mi na to nie pozwalaja - na 5 biegu 3000rpm = 100km/h

jak bardzo przydalby sie 6 bieg..!! ;)

Co do trasy to łatwo powiedzieć. W dużym mieście już bardzo trudno. Stojąc w dużych korkach samochód spala paliwo. Dlatego nie mam pojęcia jak można określić spalanie w mieście.

Arik napisał:
j.w :)

Dzis moglem dokonczyc swoj pierwszy test :) 2 tygodnie temu zatankowalem full az pstryklo :) , po przejechaniu 130km w trybie mieszanym postanowilem podjechac pod ten sam dystrybutor i zatankowac znow az pstryknie i ku mojemu zdziwieniu, moja Alfa spalila 8.97L/130km :) wiec chyba nie tak zle? Za tydzien bedzie test pozamiejski :) bo wybieram sie do Polski i zobaczymy ile spali :)

Ile Wam spala wasza wloszka?
Arik na drugi raz jak będziesz tak tankował jak piszesz to poczekaj chwilę i poruszaj bellą zobaczysz ile ci jeszcze wlezie do baku

Miasto-7,4-8,0
Trasa-5,5-7,0
Cykl mieszany-6,2-7,2
Wszystko przy włączonej klimie podczas lata:) Pozdrawiam

Miasto - 15-18l
Poza miastem - nie wyjeżdżam bo boję się że nie wrócę - nie starczy mi paliwa :P

Miasto 6,5 - 7,5 litra/100km, w trasie ciężko powiedzieć bo dopiero raz byłem w trasie(600km), ale wyszło ok. 5 - 5,5... wydaje mi się, że to normalne spalanie, ale nie wiem bo to mój pierwszy samochód na ON, więc chętnie dowiem się jak to jest u was 8)))

ersi napisał:
Miasto 6,5 - 7,5 litra/100km, w trasie ciężko powiedzieć bo dopiero raz byłem w trasie(600km), ale wyszło ok. 5 - 5,5... wydaje mi się, że to normalne spalanie, ale nie wiem bo to mój pierwszy samochód na ON, więc chętnie dowiem się jak to jest u was 8)))
U mnie podobnie:
-miasto przy oszczędnej jeździe 6,5l, przy ostrej ponad 7.
- trasa - ostatnio miałem okazję sprawdzić bo jechałem w góry i przy włączonej klimie i bardzo często wędrującym pedale w podłogę i jeździe po górach wyszło - 5,7l :shock: Przy spokojnej jeździe na trasie bez problemu schodzi do 5l.
- tryb mieszany - zawsze koło 6l.

Miasto typu Krakow 9-10l, mniejsze miasto 7-8l
Trasa min. 4,5l, normalne 5,5-6,5l, maksymalne 8,4l

Heh, jak ja zazdroszczę tym, którzy się tutaj wypowiadają o spalaniu jednostki 2.0ts... u mnie niestety nie jest tak różowo. Miasto (Kraków) w granicach 12-15, trasa koło 9-10l/100km... fakt - na trasie przydałby się 6-ty bieg, wszak 3k rpm a jadę tylko 100km/h. Poza tym to autko aż prosi się, żeby trzymać go na obrotach 4000 wzwyż:)
Pomiary te są trochę 'na oko'.... Muszę w czasie najbliższym zatankować do pełna, przejechać 200km i znowu zatankować do pełna. Zobaczymy ile spali.

bardzo dynamiczna jazda miasto 8,5 l ON , trasa 120 kmh 6,5 l , 160 kmh 7,5 l . Kiedyś zabawiłem się w ekodriving , o 1 l mniej ale ch... nie jazda

9,5 w mieście do 11 z klimą. W trasie nie sprawdziłem. Sprawdzane na 98, jak zatankowałem 95 spalanie sie podniosło o 1 litr.

Amortyzatory
Powrót