• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spalanie mojej belli

Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V
Mam takie pytanie posiadam belle 156 1.9jtd.105kuca 00r , przed wyjazdem na wakacje zatankowalem do pelno zrobilem 720km, glownie trasa lecz tez troche miasto polowa z tego na klimie,samochodem jechaly 2 dorosle os plus bagaze , srednia predkosc na trasie byla 120-130 nieraz troche wiecej przy wyprzedzaniu,po tym dystansie mam 1/3 baku czy nie spalila mi za duzo? Czy poprostu wskazowka klamie, i ile da sie zrobic na pelnym zbiorniku nia kilometrow.sorra za ewe. bledy ale smigam szybko na tel

dolej do pełna i zobaczysz dokładnie ile spaliłeś. Wskaźnik kłamie, nic nowego. Także nikt nie wie w jakim "stanie" twój silnik.

Moja na jednym baku robi około 1000km przy normalnej jeździe (60/40 - trasa/miasto). Niedawno na pełnym baku ON Ultimate udało mi się osiągnąć trochę ponad 1200km.

O ja nieszczęsny.. Jakże takie wartości są mi obce. Damian, nie przejmuj się tylko ciesz! :)
Pozdro dla JTD

Obce mi są takie wartości spalania.
Zawsze liczyłem w L/km a nie w bakach/km czy 1/3baku według wskazówki na ileś tam km.

To mi pali średnio 8l/100km czasem 7,5l/100km ( zalewam zawsze do pełna wiec wynik prawdziwy) czyli ja na jednym baku 63l zrobię max 700-750 km (bo nigdy do 0 nie schodzę)
Więc powiem ci ze chciałbym żeby mi moja 156 tyle paliła co twoja :pp

Kocham ten temat chyba :D, wiem ze benz. ale moze komus sie przyda, 1.8 ts bez wyciekow 10l/100 (zawsze pelny bak do pierwszej oznaki rezerwy na prostym terenie, 63l okolo 600km), caly czas miasto, mozna powiedziec ze 85/15 miasto/trasa

tako rzecze producent w instrukcji obsługi ( ale da radę zalać nieco więcej nieraz )

Ja u siebie w 1,9 jtd 16v zrobiłem 750 km i mam jeszcze jedną czwartą baku, robię codziennie trasę ok.15km x 2, plus trochę po mieście. Łudzę się , że zrobię 1000 km na baku, ale takie cuda to chyba tylko w długiej trasie , szwagier ma też belle,tylko z motorem 115 ps to na jednym baku zajechał do Chorwacji , na Plitwickie Jeziora, więc wynik znakomity.
pzdr,

Łudzę się , że zrobię 1000 km na baku, ale takie cuda to chyba tylko w długiej trasie ,

szwagier ma też belle,tylko z motorem 115 ps to na jednym baku zajechał do Chorwacji , na Plitwickie Jeziora, więc wynik znakomity.
pzdr,

moja stajnia 199.9 tyż w trasie na baku ponad 1000 przepatatajuje :-) ( 6/100 ) ale żal jeździć do głębokiej rezerwy

Hm. Moje 1.8 do 10 nie dochodzi nigdy. Po mieście sięga 8,5 a najmniej udało się 6,7, ale fakt, że to trasa, w której 120 pojawiło się raptem kilka razy. Faktem jest jednak, że nieczęsto "pałuję" auto.

kolego z taką średnią: srednia predkosc na trasie byla 120-130 to się kolego ciesz ze swojego spalanie bo mi średnia wychodzi 70-80 km/h a spalanie mam 7,2-7,5 l/100km a mój brat jak jechał na wakacje moją to wyszło mu poniżej 6l/100km.

No to i ja dorzuce swoje trzy grosze: moja pierwsza Bella w cyklu mieszanym 6-7.5l/100km mowa o 105ps najniżej w trasie udało mi się uzyskać 5.2l(liczone z dystrybutora rzecz jasna) , po przesiadce na 1.8TS w trasie zszedłem do 6.2lprzy prędkości średniej 120km/h momentami jednak dochodziło do 160km/h. Po powrocie do JTD-ka tyle,że juz 115PS najniżej zszedłem przy 4 osobach na pokładzie i nie eco drivingu tylko cały czas po górkach i wybrzeże także 6.5l myśle,że dobry wynik a przy pałowaniu nie wzieła mi więcej jak 8.5l :)

Moja przy dynamicznej jeździe w trasie spala ~6.1l :) -również mierzone pod dystrybutorem.
Do zaświecenia się lampki rezerwy staram się nie dopuszczać, a jeśli już się zaświeci czym prędzej tankuję :)

Czyli tak tragicznie mi nie spalila , przedemna jeszcze jakiej 500+/- km wiec zobaczymy jak to bd

Amortyzatory
Powrót