• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Skrzynia TCT

Żona tym jeździ, ja czasem. Skrzynia jeździ dobrze, nie mam zastrzeżeń do pracy. Płynna i nie szarpie, redukcja jest szybka i płynna. Przebieg ponad 20 tys km.
Mam skalę porównawczą różnych automatów i na tym tle dwusprzęgłowe TCT wypada świetnie.
Z innej strony - jak ktoś chce poczuć jak dobra może być jednosprzęgłówka to polecam przetestować Ducato 3,0 jtd z automatem. Ta skrzynia jest rewelacyjna, niemal jak dobry automat hydrokinetyczny - nie ma pełzania - a to tylko dostawczak! Po takim teście zwykłe jednosprzegłówki w osobówkach będą wydawać się kupką złomu. I dlatego wybór TCT stał sie naturalny, bo w tej klasie nikt już praktycznie nie montuje hydrokinetycznych automatów. A ja już nie jeżdżę od dawna na manualach.

Cześć.
Chciałbym skonsultować z Wami następującą dolegliwość skrzyni TCT. Nie mam zastrzeżeń do działania tej skrzyni w trybie manualnym (manetki), moją wątpliwość budzi natomiast kwestia związana z redukcją biegów w trybie automatycznym przy zatrzymywaniu pojazdu. Np. przy dojeździe do skrzyżowania, zaczynam hamować, skrzynia redukuje w dół. Przy zatrzymywaniu nie zawsze mamy wciśnięty hamulec do oporu. Nieraz odpuszczamy na chwilę by zbliżyć się do pojazdu poprzedzającego, a potem dopiero zatrzymujemy auto. W takim przypadku skrzynia (często) najpierw redukuje bieg, potem na chwile go podbija i znów zrzuca. Najgorsze jest to, że w takiej sytuacji słychać bardzo wyraźny dźwięk związany ze zmianą biegów. Nie wiem jak to opisać ale jest to wyraźne mechaniczne wkleszczanie i wykleszczanie biegu. Wiele postów o tym problemie/sytuacji znalazłem na alfa owner. Czy w Waszych autach też ma to miejsce.
Poniżej linki opisujące o czym mówię oraz krótki cytat "The car is nice, the gearbox is good: I like it. However, when the car is stopping, I guess when passing automatically from 2nd to 1st or 3rd to 1st it clunks and makes noises that comes with vibration. The noises are loud and don't change with the different DNA settings, nor in D or in manual mode. And the car was only 5500km's."

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-mito/270157-noises-from-the-tct-helpandamp-feedback.html
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulietta/837577-tct-gearbox-issues.html
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-giulietta/823993-tct-noise.html

Większość osób pisze, że serwisy odpowiadają że TTTM i nie należy się tym przejmować. Zaznaczam, że nie mam najmniejszych uwag do trybu automatycznego w jeździe pozamiejskiej.
Pozdrawiam
A.F.E

Mam tak samo. Przy redukcji z 2 na 1. Najbardziej jest to odczuwalne na zimno, zaraz po odpaleniu. Obstawiam, że TTTM. Przebieg: 18000 km. Jest tak od kiedy pamiętam.

A weź na próbę taką redukcję zrób na manualnej skrzyni. Tylko się dobrze zapnij w pasy, by przez szybę czołową nie wylecieć..

Po prostu takich rzeczy się nie robi, każda technika ma pewne ograniczenia.

pzdr, tadzikpl

OK. Ale nie o to mi chodzi. Nawet to ze skrzynia nieraz się gubi. Chodzi mi o to czy powinno być tak bardzo słychać to o czym pisze ja i inni.

Chodzi o dźwięk. Poza tym skrzynia robi to automatycznie. Zwalniam do prędkości spacerującego człowieka, puszczam hamulec i wówczas słychać takie szczęknięcie.
Przy 2 km/h nawet w polonezie można było wrzucić jedynkę.

Ja się to takiego dźwięku przyzwyczaiłem, do innych też. Skrzynia TCT jest dobra ale jest jeszcze mocowanie itd.... jak dam do poprawy to ASO coś skiepści, wolę to niż coś nieznanego co wyjdzie po czasie.

moją wątpliwość budzi natomiast kwestia związana z redukcją biegów w trybie automatycznym przy zatrzymywaniu pojazdu.

Soft mi zmienili z rok temu i od tego czasu jest nieco lepiej. Skrzynie slysze czasem i tylko przy otwartym oknie. Przy zamknietym nic nie slysze, czasem poczuje na zimnym. Generalnie uzywam manetek :D

U mnie czasem 'wybija' bieg, w ASO nic nie stwierdzili, upgrade nic nie zmienił. Dzieje się to bardzo rzadko, ale jednak :)

Pytanie do Was drodzy forumowicze - czy przy bardziej "dynamicznej jeździe" przy przedziale prędkości ~130 - 180 również skrzynia ma tendencje do przegrzewania? Zaobserwowałem, że w przypadku dynamicznych zmian prędkości, włącza się alert odnoszący się do skrzyni biegów.. Problemu tego nie ma, gdy korzystam z manetek (przy analogicznym sposobie przyspieszania).

Pytanie do Was drodzy forumowicze - czy przy bardziej "dynamicznej jeździe" przy przedziale prędkości ~130 - 180 również skrzynia ma tendencje do przegrzewania? Zaobserwowałem, że w przypadku dynamicznych zmian prędkości, włącza się alert odnoszący się do skrzyni biegów.. Problemu tego nie ma, gdy korzystam z manetek (przy analogicznym sposobie przyspieszania).

Nie widziałem tego komunikatu ani razu u siebie.

Również nie zaobserwowałem. Byłem jakiś czas temu w Niemczech, podczas tych upałów. Chciałem zobaczyć co się da osiągnąć i piłowałem do ok. 220 km/h. Wszystko bezproblemowo.

U mnie też nic a zaliczyłem dynamiczny przejazd przez przełęcz Stelvio i Gavia. Na autostradzie tez nic. Wracając do tematu niepokojących dźwięków moim zdanie nie jest to normalne. Ciekawe co na to serwis.

Ok, dziękuję za info. W takim razie przy następnej bardziej wymagającej trasie sprawdzę, czy znów problem wystąpi i jeśli tak to udam się do serwisu.

No i co, problem rozwiązany? Jaki masz przebieg na tej skrzyni i czy kontrolowałeś poziom oleju?

Dla mnie nie. Dla ASO tak. Przebieg 43 tys. Olej nie zmieniany. ASO uważa ze jest ok.

ASO ma prowizję od napraw gwarancyjnych ale nie każdej i kwotowo opłaca się klienta spuszczać. Jest problem ale wcisną ci że tak ma być.

Panowie,

Miałem podobną sytuacje, którą opisuje Mikołaj - w czasie momentu b.dynamicznej jazdy (pod górkę, zakręt i do dechy - rzadko tak jeżdzę, ale tak wyszło), zawieciłami sie kontrolka skrzyni biegów TCT. W instrukcji nic nie widzę. Dojechałem na swój parking po ok 5 min, wyłączyłem silnik i włączyłem 2 razy i za drugim juz sie nie świeciła. Nigdy później też już nie (3 tyg temu to było)

Jutro dzwonię do ASO w Wwie, żeby wymienić olej w skrzyni (110 tys km) i spytam o te kontrolkę. Zobaczymy co dalej, ale gdyby ktoś miał taki przypadek - dajcie znać pls.

Silnik 2.0, 170 KM, TCT; po chiptuningu 203 KM i 430 Nm.

Cześć. Daj znać ile ASO żąda za wymianę oleju w skrzyni. Co ile dokonujesz takiej wymiany ?

Amortyzatory
Powrót