Skrzynia TCT

Tak zapytam z ciekawosci:
- ktos z serwisu sie z kolega przejechal by "doswiadczyc" problemu?
- zgrali parametry pracy softu skrzyni i wyslali do Wloch?
- "zresetowali" parametry skrzyni by sie na nowo uczyla stylu jazdy? (wnosze, ze w TCT mozna to zrobic, skoro w DSG sie da...)

Tak serwisant jechał i dał wiary moim spostrzeżeniom, brak błędów po podpięciu do kompa, niby wgrano nowy soft....a skrzynka jak chodziła tak i chodzi:angry: ....oczywiście gdzieś między wierszami pojawiło się moje ulubione stwierdzenie że może ten typ tak ma i tak po prostu ma to działać

i tak po prostu ma to działać

Nie ma lepszego serwisu w okolicy? Ogolnie zarzadalbym wymiany skrzyni na pozbawiona wad. A jak to oni zrobia to juz ich problem. Jest to dosc drogi element (~30k za calosc), wiec na pewno wtedy zaczna sie zastanawiac, ew. przyjedzie spec z Wlochow. Jezeli beda krecic nosem to sugeruje telefon do Fiat Auto Poland, z praktyki, oni zazwyczaj sa duzo chetniejsi w pomocy. A jezeli to nie da rady to zawsze mozna sie bawic dalej. To co kolega opisuje zagraza bezpieczenstwu i tu nie ma mowy o TTTM.

A w Polcarze w Posen sie dziwowali czemu nie chce kupic od nich uzywanego Mito z TCT jezeli mi nie dadza gwarancji na TCT :P

....gdy wyhamowuję do prędkości 0-10km/h i zaraz naciskam pedał gazu aby szybko ruszyć to dochodzi do dziwnego jakby wysprzęglenia skrzyni i pomimo wciśniętego gazu autko przez 3-4 sec. nie jedzie po czym pojawia się szarpnięcie /udzerzenie skrzyni i zaczyna się dopiero auto poruszać....

kolego a może problem nie leży w skrzyni tylko w uszkodzonym potencjometrze pedału przyspieszenia lub w jego wtyczce która traci kontakt elektryczny i komp "nie widzi" wciśniętego pedału przyspieszenia - podobne sytuacje były w AR156

Wgrałem dziś w ASO w Lublinie aktualny soft do TCT i powiem Wam że jest różnica. Widać że skrzynia więcej myśli, jadąc na 6 piąty bieg zawsze gotowy, zmienia biegi łagodniej, lepiej reaguje na gaz. Jestem zadowolony , warto wgrać. ;)

Tyle czasu minęło i cisza. Nikt nic nie wie na temat obsługi tej skrzyni? To jak zamierzacie tym długo jeździć?

W późniejszych edycjach jest wszystko napisane:
Sprawdzić i ewentualnie uzupełnić poziom oleju skrzyni biegów Alfa TCT (dla wersji/rynków, gdzie przewidziano) co 30 tys km
(1) Kontrola powinna być wykonywana co roku w przypadku samochodów w krajach o szczególnie surowych warunkach klimatycznych (klimat chłodny).

Innymi słowy co 30 tys km lub raz w roku w naszych warunkach klimatycznych - kompletna wymiana co 120 tys km.
http://aftersales.fiat.com/elum/Mod...ab697d6&market_code=PL&cat=lib&part_number=#1

przeciez wymiany oleju sie zmienily o polowe dla wszystkich silnikow...? niestety w ksiazkach jeszcze po staremu...i ciekawe jak sie to ma do gwarancji czy liczy sie to jak jest w ksiazeczce czy jak w serwisach po update...troche namieszane

Czy ktoś z was już to przerabial i który serwis może polecić. Jak pytałem w FAP to usłyszałem zwyczajowa odpowiedź "ze nic sie nie wymienia". A ponieważ nie jest to moje pierwsze auto z automatyczna skrzynia wiec wiem, ze trzeba puszczać mimo uszu takie teksty. Problem w tym, ze tak skrzynia jest stosunkowo nowa i nie mam wiedzy, kto obsługuje na Slasku.

Rzecz w tym, że ASO się nie kwapi i opowiada herezje. Mnie gwarancja na mechanikę się skończyła, więc nie muszę korzystać z ASO, choć chciałbym, bo teoretycznie powinni się na tym znać najlepiej. Tyle teoria.

Nowy software skrzyni TCT + AC dostepny w serwisach, ja wgralem dzisiaj w NL wiec w PL powinien byc, chociaz potym co przeszedlem 2 tyg. temu w ASO wroclaw nie jestem pewien :P

Skrzynia chodzi teraz SUPER EXTRA plynnie! myslalem ze moja juz chodzila plynnie ale teraz jest roznica :) POLECAM

Niech zgadnę - w trybie "neutral" zamiast pokazywać, między prędkościomierzem i obrotomierzem, cały czas datę pokazuje jakiś inny licznik dystansu? Taki nie A, nie B, tylko inny...

*W sensie - nie cały, cały czas - wiem, że może pokazywać inne parametry, ale mam na myśli ten ekran, na którym poprzednio tylko data była.

Kurcze musze zwrocic uwage ale z tego co kojarze i mi sie w oko rzucilo to chyba maly analogowy zegarek...jutro zobacze :) a moze on byl..? hmmm

Amortyzatory
Powrót