SILNIK 1.9 TD

• Autor wątku Autor wątku wisiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    silnik
:lol: dobra teraz pytanie z serii głupich. Nie da rady zrobić czegoś żeby turbo od 1500 tyś zaczynało dmuchać czegoś przekręcić ??

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Alfy 146 1,9 TD od około 2 tygodni. Dziś trafiłem na to forum i już teraz dziękuje za informacje jakie znalazłem. Widzę, że w razie ewentualnych problemów można liczyć na szybką i fachowa pomoc. Mam nadzieje, że nie będzie potrzeby czego życzę wszystkim posiadaczom tego pięknego wozika.

:lol: i co wkładam taki rezystor i co turbo mi dmucha od 1tys obrotów. Czy co więcej ropy kopci i przez to ma mieć wiekszego buta :P A i tam był golf a jak to by w Niuni zastosować :twisted:

panowie... tdi to nie to samo co td... takze nie myslcie o jakichs kabelkach i rezystorkach... w tdi mozna zmienic elektronike sterujaca silnikiem... u nas pozostaje mechanika... ja wciaz bije sie z myslami o wydajniejszej turbinie... koles mi opowiadal jak to do temperowki z tym silnikiem wstawili wydajniejsza turbinke... podobno rakieta sie zrobila...

Wydajniejsza turbina to mogło by być to.
W tym silniczku czuć potencjał

Ktoś się ostatnio zalogował na tym forum i pisał że ma założoną turbinę od 2,5TD, ale tylko twierdził, że samochód o niebo lepiej się zbiera, ale nie był z nim na hamownii.
... i słuch o gościu zaginął :P

A jakie powinno być turbo w tym silniku :P Wie ktoś może jaki konkret model wchodzi :?:

Brzoza napisał:
Ktoś się ostatnio zalogował na tym forum i pisał że ma założoną turbinę od 2,5TD, ale tylko twierdził, że samochód o niebo lepiej się zbiera, ale nie był z nim na hamownii.
... i słuch o gościu zaginął :P

A szkoda bo może miałby coś ciekawego do powiedzenia

wisiol napisał:
A szkoda bo może miałby coś ciekawego do powiedzenia

Pisał że było troche problemów z przypasowaniem turbiny i twierdził, że lepiej się zbiera choć zapewne wcześniej nie miał przyjemności jeździć ze sprawnym turbo seryjnie montowanych w 1.9 i dlatego może jego odczucie było złudne, szkoda że go nie zhamował :(((

Jeszce jedno pytanie.
Na kolektorze dolotowym pojawiła mi się plama oleju przy tej grubej gumowej rurze. Jest to normalne czy mam zacząć się martwić :?:

Brzoza napisał:
Spocił się z lekka :?: a masz dobrze opaske przykręconą :?:

Tak właśnie wygląda jakby się spocił. Opaski jeszcze nie sprawdzałem bo jakis geniusz tak ją założył że nie mam jak dojśc ani wkrętakiem ani kluczem. Muszę kupić nową opaske i wtedy sie okaże

Turbina wywala olej do intercolera, odkręć sobie tą dolną rurę od intercolera i zobacz czy faktycznie masz olej w układzie, jeśli to są śladowe ilości to nic złego się nie dzieje.
Zawsze jak oglądam zdjęcia diesli na allegro, to zazwyczaj w kazdym przypadku jest usyfione przy tej grubej rurze na kolektorze, u mnie w tym miejscu jest sucho, natomiast poci mi się na dole przy IC.

Sprawdze przy najbliższej okazji, ale chyba nie będzie aż tak źle bo wczoraj własnie stuknąłem 3 tyś kilometrów od kiedy ją mam a olej jak był na max tak dalej jest na max.

A czy to jest normalne w dieslach, że jak sie zaleje nowy olej do silnika, to po przejechaniu niewielkich odległości (nie wiem jaką cyfrę podać w kilometrach) olej robi się czarny i właśnie tak ma być :?:

Brzoza napisał:
A czy to jest normalne w dieslach, że jak sie zaleje nowy olej do silnika, to po przejechaniu niewielkich odległości (nie wiem jaką cyfrę podać w kilometrach) olej robi się czarny i właśnie tak ma być :?:

Z tego co wiem i przeczyłem w różnych miejscach to jest to normalny objaw.
W silnikach diesla powstaje dużo sadzy a w związku z tym że współczesne oleje mają w sobie trochę środków myjących, poprostu wypłukują tą sadzę i stąd czarny olej praktycznie już po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów

Kilkudziesięciu kilometrów, hmmmmmmm a wygląda jakby był niewymieniany przez 15tys :) styrany na maxa.

Amortyzatory
Powrót