[166] "Silentowy TwinS".

ja akurat na kwasiaka nie mam parcia juz przerabialem pelen przelot przelot na 2 tlumikach przelotowych bez koncowego a na koncu koncowka z 2 rurka, a teraz chce cisze totalna byle była 2 rurka by pasowała do zderzaka gta, juz nawet zastanawialem sie nad uzywka z gta aby dac albo wlasnie zwykly tlumik i dac koncowke albo ta co mam albo cos innego

Mi też najbardziej zależy na ciszy. Powiedzmy sobie szczerze: za wiele z tym silniczkiem nie poszaleję, a poza tym jeżdżę limuzyną:D

Możliwości miałem dwie:

1. Ostatni tłumik zrobić jako "custom" na podstawie oryginalnego. Ważne, żeby był komorowy, a nie przelotowy. TS-y lubią mieć obciążenie na wydechu, bo inaczej tracą moment obrotowy. Robiąc przelot mogło być za głośno, nie mówiąc już o stracie mocy na dole obrotów.
2. Kupić coś dedykowanego i dobrać odpowiednią końcówkę.

Doraźnie zdecydowałem się na drugie rozwiązanie. Końcówek zamówiłem kilka i dopiero wtedy dokonałem wyboru;)
Jest cisza i spokój. Doszło delikatne mruczenie; takie "pół kota" na kolanach i jeden konik dodatkowej mocy:P

W sprawie układu wydechowego napisz do Tomaza. Na pewno coś Ci doradzi!

Ostatnia edycja:
Ori: chłodnica, wentylator i wąż gumowy + nowy płyn chłodniczy:

20180818_161314.jpg

Nowe linki hamulca ręcznego:

20180817_160925.jpg 20180817_161000.jpg

Wow!!!
Ori chłodnica to prawdziwy skarb :)
Do tego wentylator i wąż! Myślę, że większość kierowców nie docenia układu chłodzenia, a to on utrzymuje cały silnik po tej dobrej stronie cienkiej czerwonej kreski, za którą czają się wymiany uszczelek pod głowicą i podobne atrakcje :P

Ciekawe, że do TS`a jeszcze jest dostępna a do V6 już nie. 166TS współdzieli chłodnicę z czymś innym? Np ze 156 czy jakimś innym?

ach. z rumiencami siedzę wątek. Znam szczegóły prac z pierwszej ręki. i muszę przyznać że równie PEDANTYCZNIE pieszczonej 166 na forum tu nie ma obecnie jak ta lukasza. ma chłopak zacięcie i co najważniejsze cierpliwość. świetne autko

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Myślę, że większość kierowców nie docenia układu chłodzenia, a to on utrzymuje cały silnik po tej dobrej stronie cienkiej czerwonej kreski, za którą czają się wymiany uszczelek pod głowicą i podobne atrakcje :P

Tomku, zgadzam się z Tobą w stu procentach!:yes4:
Żebyś Ty widział jak bardzo różni się ta chłodniczka od tych, które nam oferują...:D

- - - Updated - - -

Ciekawe, że do TS`a jeszcze jest dostępna a do V6 już nie. 166TS współdzieli chłodnicę z czymś innym? Np ze 156 czy jakimś innym?

Marku, dorwałem ją u jednego ze Sprzedających. Nie wydaje mi się, żeby były dostępne.
Jak wiadomo, na Twin Sparka mało kto się pokusi, dlatego takich rarytasów można się jeszcze doszukać.:sarcastic: Czy współdzieli ze 156? Wątpię...

- - - Updated - - -

ach. z rumiencami siedzę wątek. Znam szczegóły prac z pierwszej ręki. i muszę przyznać że równie PEDANTYCZNIE pieszczonej 166 na forum tu nie ma obecnie jak ta lukasza. ma chłopak zacięcie i co najważniejsze cierpliwość. świetne autko

Marcinie, DZIĘKUJĘ!:niesmialaedzia:

- - - Updated - - -

Tak na marginesie, to DZIĘKUJĘ Wam chłopaki! Wasza czwórka (Damian - pamiętam o Tobie:)) jest tutaj ze mną od początku i to dzięki Waszej wiedzy kręcą się te cztery kółka. Słowa uznania kieruję także do wszystkich posiadaczy 166. Mam nadzieję, że w dalszym ciągu będę mógł liczyć na waszą pomoc i wsparcie.:fans:

Moje serce krwawi, gdy z miesiąca na miesiąc przybywa rys, ale takie są uroki mieszkania w mieście. No i te relingi dachowe, które narobiły większych szkód niż pożytku...:sad:

Póki co, skupiam się na doprowadzeniu Belli do bardzo dobrego stanu mechanicznego. Przede mną jeszcze zawieszenie i hamulce (z tych grubszych spraw), ale to na spokojnie. Za kilka lat dobiorę się do powłoki i podaruję Jej nowy lakier. To moje marzenie...:beer:

Ostatnia edycja:
Dasz radę, kibicuję :)

a co z tymi relingami sie zadzialo?

Ja też mam takie marzenie :) I również zacząłem od mechaniki :)

:shakehands:

- - - Updated - - -

a co z tymi relingami sie zadzialo?

Ktoś postanowił je założyć, co poskutkowało odpryskami, utlenianiem i łuszczeniem się lakieru, tego bezbarwnego i głębiej...
Oczywiście czas zrobił swoje i nie trzeba było długo czekać, aż zaczęły pojawiać się nowe placki :(.

Wymuszona (po przygodzie z niezydentyfikowanym obiektem latającym), ale i mile widziana :meeting:.

20180911_155320 2.jpg 20180911_155326.jpg 20180911_155353.jpg

I jeszcze grzana :D luksusik :D

Miałeś wcześniej grzaną, czy dopiero teraz założyłeś? W ogóle jeśli fabrycznie nie była założona grzana szyba to można się spodziewać, że będzie gdzieś wtyczka żeby ją podłączyć? Da się to jakoś w bezinwazyjny sposób sprawdzić?

najgorzej jest jak sie ma zadbane auto jako codzienne a nie 2-3 auto ja jeżdżę stosunkowo malo po miescie a i tak ostatnio ktos mi błotnik czyms zarysował powinno zejść polerka,ale serce krwawi

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Miałeś wcześniej grzaną, czy dopiero teraz założyłeś? W ogóle jeśli fabrycznie nie była założona grzana szyba to można się spodziewać, że będzie gdzieś wtyczka żeby ją podłączyć? Da się to jakoś w bezinwazyjny sposób sprawdzić?

Nie miałem. Podgrzewana jest tylko strefa wycieraczek. W prawym dolnym rogu (w okolicach dmuchawy) powinieneś mieć szarą wtyczkę. Jak zdejmiesz podszybie, to wszystko będzie jasne :).

- - - Updated - - -

najgorzej jest jak sie ma zadbane auto jako codzienne a nie 2-3 auto ja jeżdżę stosunkowo malo po miescie a i tak ostatnio ktos mi błotnik czyms zarysował powinno zejść polerka,ale serce krwawi

Staram się jeździć po Krakowie jak najmniej, ale wyrosłem już z tego, że wolałem taszczyć przez pół miasta pięćdziesięciokilogramowe pudła, bo mi było szkoda samochodu ;). Bilet miesięczny robi robotę, ale Alfa nie narzeka na nudę :D.
Co do rys... Systematycznie, co tydzień mam nową obcierkę (parkuję pod chmurką). Tej krwi serce zdążyło już sporo przepompować :man_in_love::viking:.
Przyjdzie taki czas, że i z tym zrobię porządek :big_boss:.

Panowie,

rozpocząłem kilka projektów i mam zamiar je w tym roku dokończyć. Wszystkich pomysłów z powodu braku czasu nie uda się zrealizować. Jednym z nich jest wymiana układu hamulcowego.

Biorąc pod uwagę cenę, jaką Sprzedający krzyczą sobie dzisiaj za zaciski postanowiłem, że nie będę się spieszył z ich zakupem. Wszystko na spokojnie i bez pośpiechu. Niemniej jednak tarcze i klocki wołają już o wymianę, stąd moje pytania do Was.

Jeśli chodzi o zestawy naprawcze zacisków i płyn, to jasna sprawa.

Pompa na razie działa, tak więc przełożę jej zakup na później. Przy większych zaciskach będę musiał kupić taką jak do V6 czy standard wystarczy? Wymienić profilaktycznie gumki w starej czy zostawić?

Przewody giętkie mam już nowe ori na przód, na tył kupię chyba TRW. Rurki pójdą nowe miedziane. Montując w przyszłości Brembo będę musiał zakuwać nowe końcówki czy p&p? Zabezpieczyć je od razu jakimś mazidłem/oplotem?

Biorąc pod uwagę fakt, że rok (no, może dwa, bo szkoda wyrzucać) pojeżdżę na tarczach i klockach (ok. 12-24 miesięcy i 20 kkm) pchać się w coś z górnej półki czy poturlać się na czymś gorszym?

Z mojego rozeznania wychodzi tak (tarcze + klocki jako zestaw jednego producenta; pełne, bez dziur):

PRZÓD: Mikoda (245 zł); Bosch (381 zł); TRW (420 zł); Brembo (432 zł); ATE (470 zł); Zimmermann (570 zł).

TYŁ: Mikoda (195 zł); Bosch (245 zł); TRW (255 zł); Brembo (321 zł); ATE (340 zł); Zimmermann (390 zł).

Pamiętajcie, że mowa cały czas o zwykłych zaciskach i parkowaniu pod chmurką. Samochód nie robi za daily.
Liczę na Waszą pomoc. Mile widziane rotacje w zestawach :P.

:questionmark:

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót