[166] Silentowe Busso

Kiedy zaczynasz? Z chęcią bym zadzwonił po "złote rady" :o.[/QUOTE]

Aż taki dobry nie jestem. Przy samochodach "grzebię" hobbystycznie tak jak Ty :) Są tutaj bardziej doświadczeni gracze jak np. marek230482. Bardziej liczę na wymianę doświadczeń.
A jeżeli chodzi o termin to wcześniej niż połowa sierpnia nie dam rady wystartować :(

Trzy miesiące minęły, czas więc na kolejną aktualizację.

Jak powiedziałem, tak też zrobiłem i żeby wymienić nieszczęsne oringi na rurce w pompie oleju, trzeba było ściągnąć miskę. "Panie"..., to nie była "baardzo szybka robota".
Esco, bo na pewno to przeczytasz, troszkę sobie pokręcisz (a najmilej spędzone chwile będą z odklejeniem miski i z przewodami olejowymi), ale nauka nie pójdzie w las ;). Logiczne, że ściągamy dekiel z uszczelniaczem wału, a że delikatnie się tam pociło, to wiadomo, że nie można było tego tak sobie zostawić.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 10.jpg 12.jpg

- - - Updated - - -

Po drodze trzeba było poprawić otwór na śrubę rolki rozrządu i pod szpilkę stopki wałka, bo gwint "wyciągnął" się podczas wykręcania starych części. Sprężynki helicoil dały radę.

13.jpg IMG_0956.jpg

- - - Updated - - -

Na gotowo:

9.jpg 14.jpg 15.jpg

- - - Updated - - -

Gumy starych przegubów były popękane i smar zawalił całe podwozie, nie miałem więc innego wyjścia niż wymienić na nowe.

21.jpg 22.jpg

Ostatnia edycja:
Mega robota!!! Cieszę się, że pierwszy to ogarnąłeś teraz dodałeś mi otuchy żebym zrobił to jeszcze w tym roku ;) Najgorsze masz za sobą, teraz już z górki :)
Sanki ściągałęś całe czy tylko opuszczone? Napisz proszę w wolnej chwili na priv jak to wszystko ogarnąłeś.
Zdjęcia wrzuciłem z Flickr DZIĘKI TOMAZ!!!

Jako, że "oryginalne" blokady z czarnego pudełka nie są dobrze wycięte na wałkach ssących i nie ma szans żeby zablokować krzywki "na znakach", moje ustawienie wygląda na jednym z nich tak, a nie inaczej. Musiałem pogodzić zwaśnione strony i oszczędzić sobie nerwów co do "inżynierów", którzy nie potrafili narysować prawidłowych wymiarów dla dwóch kawałków emelinum.

Owo przesunięcie na jednym wałku może skutkować ciut „gorszym” kątem wyprzedzenia zapłonu, ale nikt do tej pory nie potrafił mi udzielić informacji jakich wartości powinienem się spodziewać na rozgrzanym motorze.
Lubię zgłębić temat i poszukiwania doprowadziły mnie do białoruskiego speca, który deklaruje, że ów kąt powinien wynosić od minus sześć do minus osiem, wtedy rozrząd jest dobrze ustawiony, a silnik pracuje tak jak powinien.
U mnie jest praktycznie cały czas minus trzy i podejrzewam, że to na skutek ustawienia poniżej felernego znaku, ale nie jest to chyba aż tak duża różnica żebym musiał się martwić.
Może ktoś z czytających zechce to sprawdzić u siebie i porównamy wyniki…

wałek1.jpg wałek2.jpg wałek3.jpg wałek4.jpg

Rozrząd, osprzęt i altek zamontowane:

16.jpg 17.jpg 20.jpg 18.jpg 19.jpg 23.jpg 24.jpg

Uszczelki i pokrywy na swoim miejscu:

25.jpg 26.jpg IMG_1009.jpg

Świece dociągnięte:

27.jpg

Wtryskiwacze wyczyszczone, nowe oringi i odświeżone listwy (niestety przelałem klar, ale póki co musi tak zostać):

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Uszczelki „baranów” i nowe przewody paliwowe (ten na kolektorze nie dość, że nie mieści się w prowadnicy, to jeszcze załamywał się na krótkim odcinku więc został wydłużony i póki co przypomina (dosłownie i w przenośni) wielki znak zapytania:

32.jpg 32a.jpg IMG_1185.jpg

Makaron nareszcie ogarnięty :confused:, a dalej już samo się potoczyło:

33.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg 34.jpg

Nowe tuleje mocowania silnika:

42.jpg

Masa na skrzyni zerwana i doraźnie przeniesiona w miejsce śruby mocującej:

IMG_1342.jpg

Naprawiony czujnik poziomowania ksenonów:

ksenony.jpg IMG_0955.jpg IMG_1351.jpg IMG_1350.jpg

- - - Updated - - -

I wśród tych dużych życiowych smutków jest także miejsce na małe radości... Tym samym etap "pod maską" mam chyba zamknięty :tee:.

IMG_1345.jpg IMG_1346.jpg

- - - Updated - - -

Mega robota!!! Cieszę się, że pierwszy to ogarnąłeś teraz dodałeś mi otuchy żebym zrobił to jeszcze w tym roku ;) Najgorsze masz za sobą, teraz już z górki :)

Mam nadzieję, że nie poddasz się zbyt łatwo :cool:.

Sanki ściągałęś całe czy tylko opuszczone? Napisz proszę w wolnej chwili na priv jak to wszystko ogarnąłeś.

Tylko opuszczone, specjalnie wrzuciłem Ci fotkę :P.

Ostatnia edycja:
Łukasz kurde, no wygląda to niesamowicie!!! :cool:
Miód na moje oczy :)

Kiedy odpalasz?? Jakiś filmik? Dźwięk, wiesz przecież, że busso to dźwięk!

No ale szacun za taki ogrom prac. I po finiszu zapraszam koniecznie na sesję zdjęciową, zanim to wszystko się pobrudzi :P

No i znowu trzeba Cię chwalić :) ZAJE...TA ROBOTA !!!!! Wygląda to obłędnie, praktycznie jak fabryka ale ludzie musieli mieć radochę jak odbierali taki nowy wóz :) Jedynie te listwy wtryskowe mi nie leżą - podczas zimowego postoju wysłałbym je do ocynkowania razem ze spinkami wtrysków. A gdzie zgubiłeś uchwyt od przewodu paliwowego?

Co do rozrządu to może dzisiaj sprawdzę jak jest u mnie, sam jestem ciekaw bo wiem o jakim specu mówisz.
Widzę, że na pokrywy tez dałeś silikon razem z uszczelką i Ja tez juz do takich wniosków doszedłem, że sama uszczelka nie daje rady :(

W tej pozycji z opuszczonymi lekko sankami dam radę wyciągnąć podstawę filtra bo na tym mi najbardziej zależy??

Jeszcze raz gratuluję super roboty i nie ukrywam że trochę zazdroszczę tego widoku a przede wszystkim świadomości, że nic nie cieknie :)

Ostatnia edycja:
Łukasz kurde, no wygląda to niesamowicie!!! :cool: Miód na moje oczy :)

No i znowu trzeba Cię chwalić :) ZAJE...TA ROBOTA !!!!! Wygląda to obłędnie, praktycznie jak fabryka ale ludzie musieli mieć radochę jak odbierali taki nowy wóz :)

Kurde jak nówka. Świetna robota :)

:niesmialaedzia:.

- - - Updated - - -

Kiedy odpalasz?? Jakiś filmik? Dźwięk, wiesz przecież, że busso to dźwięk!

Tomek, materiały wideo będą na priv (dla Esco i dla Marka także). Bałem się tych szklanek, bo jak wiadomo każdą rozebrałem i nie każdemu się to podobało, a jak już wymieniać, to tylko na nowe... No i słychać, że cykały, ale mam wrażenie, że tylko do czasu napełnienia się olejem. Sami oceńcie.

- - - Updated - - -

No ale szacun za taki ogrom prac. I po finiszu zapraszam koniecznie na sesję zdjęciową, zanim to wszystko się pobrudzi :P

Ty jeden wiesz ile to wszystko trwa i dlaczego... A sesja? Ech...

- - - Updated - - -

Jedynie te listwy wtryskowe mi nie leżą - podczas zimowego postoju wysłałbym je do ocynkowania razem ze spinkami wtrysków. A gdzie zgubiłeś uchwyt od przewodu paliwowego?

O gustach się nie dyskutuje :P.

Próbowałem je wyczyścić, wypolerować i zrobić na lustro, ale nie było widać końca tej mordęgi. Zrezygnowałem (jak z wielu innych prac), bo chciałem ją w końcu odpalić, a dopieszczanie dokończę gdy wyjmę cały motor.

"Fachowcy" odradzili mi cynkowanie i chromowanie, ponoć trudno zabezpieczyć elementy przed dostanie się specyfiku do środka, a przy paliwie nie jest on mile widziany.

O uchwycie wspomniałem przy okazji wymiany przewodów: nowy jest za gruby i nie chce się zamknąć, a co najważniejsze, załamuje się tak jak na zdjęciu. Jak wymyślę jakąś prowadnicę (kolanko), to wrócę do oryginału.

- - - Updated - - -

Co do rozrządu to może dzisiaj sprawdzę jak jest u mnie, sam jestem ciekaw bo wiem o jakim specu mówisz.

Aleksander różnie podaje: raz -9,75 jest dobrze, a innym razem od -6 do -8. Odnoszę wrażenie, że wszystko od 0 do 10 będzie dobre :D.
Ja mam prawie przez cały czas -3, ale od czasu do czasu wskoczy na -2,25.
Byłoby super, gdybyś sprawdził jak jest u Ciebie!

- - - Updated - - -

Widzę, że na pokrywy tez dałeś silikon razem z uszczelką i Ja tez juz do takich wniosków doszedłem, że sama uszczelka nie daje rady :(

Tak, prędzej czy później pojawi się wyciek, dlatego posmarowałem nie tylko w rowkach przy stopkach, ale pod i nad uszczelką. Niech ma :).

- - - Updated - - -

W tej pozycji z opuszczonymi lekko sankami dam radę wyciągnąć podstawę filtra bo na tym mi najbardziej zależy??

Nie wiem jak w manualu, ale ja odpuściłem. Bo nie dość, że musisz opuścić sanki, to jeszcze wyjąć półoś i odkręcić przewody olejowe, a dojście jest... I podstawa filtra ma od góry "ukryte" śruby i nakrętki, do których doszedłem przyglądając się uszczelce na obrazku. Jako, że nie ma jej u nas, a stara (metalowa) była w bardzo dobrym stanie, to posmarowałem ją lekko z dwóch stron i tyle. Odpuściłem wyjęcie podstawy, bo poduszka silnika mocno "prężyła" i zadanie wydawało się na ów moment karkołomne. Być może gdybym opuścił sanki jeszcze niżej, to może, ale strasznie tam ciasno i nie chciałem sobie dokładać ewentualnych problemów. Odchyliłem podstawę na tyle ile było to potrzebne i zrobiłem to co chciałem. Nic nie cieknie, a o to przecież chodziło. Jak już wspomniałem, z motorem na wieszaku robota będzie kiedyś inna. O wymianie rozrusznika nie wspomnę...

- - - Updated - - -

Jeszcze raz gratuluję super roboty i nie ukrywam że trochę zazdroszczę tego widoku a przede wszystkim świadomości, że nic nie cieknie :)

Dziękuję, u Ciebie będzie tak samo. Jakby co, to masz mój telefon.

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłem z przejażdżki :) musiałem przecież dobrze rozgrzać Busso, żeby wyniki diagnostyki były prawidłowe ;) I wynik mam praktycznie taki jak TY = -3,75 stopnia czasami spada do -3.0

Co do listew to Ja mam ocynkowane i nic się nie dzieje ale dawałem do gościa, który robi takie tematy od dawna ale niestety długo trzeba czekać.

Właśnie wróciłem z przejażdżki :) musiałem przecież dobrze rozgrzać Busso, żeby wyniki diagnostyki były prawidłowe ;) I wynik mam praktycznie taki jak TY = -3,75 stopnia czasami spada do -3.0

Dziękuję :cool:! Ciekawe, który z nas jest bliżej ideału :o.

- - - Updated - - -

Co do listew to Ja mam ocynkowane i nic się nie dzieje ale dawałem do gościa, który robi takie tematy od dawna ale niestety długo trzeba czekać.

A widzisz, zapisuję w pamięci, ale jak już będę je miał drugi raz na stole, to tylko ręczna polerka na lustro, tak sobie wymarzyłem.

Ehh Włosi to potrafią zrobić coś co jest piękne a tu małe chwalonko moim Busso

Załączniki

• Busso ready 1.jpg
    Busso ready 1.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 10
  • Busso ready 2.jpg
    Busso ready 2.jpg
    1,015.9 KB · Wyświetleń: 10
  • Busso ready 3.jpg
    Busso ready 3.jpg
    924.9 KB · Wyświetleń: 10
A czemu komuś w temacie wkleiłeś zdjęcia swojego silnika? xD

Bo w jego administrator mu spamuje nic nie wnoszącymi wpisami?

@silentosu - te opaski które użyłeś na przewodzie paliwa z jednak wysokim ciśnieniem - czy chcesz spalić tyle dobrej roboty i włożonej pracy? to do układów gaźnikowych niskociśnieniowych. Dokładnie taka mi strzeliła w Westfieldzie torowym, na szczęście na nieodpalonym silniku i po stronie zimnej , ale w 166 nie ma zimnej strony w komorze silnika. Przewód porządny , nie jakiś dziadowski w oplocie gdzie nic nie widać co się z przewodem dzieje, czy nie daj bóg zaciskany przez oplot. Ale te opaski. To jest kilka zwojów m4 w marnej stali.

To są dobre opaski i szczypce do nich :

Wiem, mam fobię co do pożarów ale kilka z bliska widziałem, i wiem ile paliwa leci mimo momentalnie wyłączonego heblem napięcia gdy jest zbudowane ciśnienie w układzie. Jak taka opaska puszcza to tworzy się piękny aerozol benzynki, nie ma nic lepszego dla pożaru.

Amortyzatory
Powrót