• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Serwisy/Przeglądy

Nie mam przejechane ok. 40 000, auto leasing'uję dopiero od wczoraj. Pytam z ciekawości, żeby później nie byli problemów w trasie. Rozrząd kiedy producent zaleca zmienić?
Czyli wymienić raz do roku filtr powietrza, paliwa,
kabinowy (nie to samo co powietrza ? :) ) i co 15 000 olej ?

Nie mam przejechane ok. 40 000, auto leasing'uję dopiero od wczoraj. Pytam z ciekawości, żeby później nie byli problemów w trasie. Rozrząd kiedy producent zaleca zmienić?
Kabinowy to kabinowy a powietrza to dolot do silnika [emoji3]

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Tego typu informacje są dostępne w instrukcji obsługi i/lub na stronach warsztatów/producentów części.
Np. https://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_fixed_price_service_schedule_Stelvio.shtml

A tak szczerze - przy takim poziomie przygotowania techicznego, lepiej znajdź jakiś zaufany warsztat bo każdy inny z chęcią wymieni Ci z byle powodu pół samochodu :P
Jeżeli chcesz więcej szczegółów - podaj chociaż w profilu czy masz dizla czy benzynę...

To mój drugi samochód, gdzieś już wspomniałem, że nie znam się na motoryzacji, stąd te głupie pytania. Mam benzynę.

W Szwajcarii masz 5 darmowych serwisów, płacisz za oleje, części itd. tylko robocizna jest gratis 5 razy, tak jest w AR. Kumpel Jugo ma BMW to w Szwajcarii przez 5 lat leasing'u ma gratis robociznę + oleje, filtry itp.

W Szwajcarii masz 5 darmowych serwisów, płacisz za oleje, części itd. tylko robocizna jest gratis 5 razy, tak jest w AR. Kumpel Jugo ma BMW to w Szwajcarii przez 5 lat leasing'u ma gratis robociznę + oleje, filtry itp.
Serwisy można leasingowac. Tzn wrzucasz koszty w ratę leasingu. Ale darmowe to one nie są na bank [emoji3]

Cytując klasyka: "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Peweksami." :)
W Szwajcarii masz pakiet darmowych przeglądów w cenie auta - zapewne gest dealera, żebyś wybrał Alfę.
W Polsce każdy może dokupić pakiet darmowych przeglądów przy zakupie auta - od dealera lub w kosztach leasingu. Nawet ktoś z forum dostał taki pakiet jako rekompensatę. A że w Polsce mało kto to kupuje, bo nie chce się skazywać na wizyty przez 5 lat w tym samym ASO, to tylko wina serwisów w PL.

W gam miało być 800-900zl. Wyszło 1300zl... Po rabacie 1200... Filtr, olej i filtr kabinowy. Robota 700...

W gam miało być 800-900zl. Wyszło 1300zl... Po rabacie 1200... Filtr, olej i filtr kabinowy. Robota 700...

\

Cześć a jakie wrażenia z aso gam?? mam dylemat gdzie serwisować w adf czy gam. I muszę zrobić naprawę porysowane drzwi i nie wiem gdzie zostawić jakieś doświadczenia?
Mi tez mówili ze pierwszy serwis kolo 900zl drugi 1200zl ogólnie dostałem pakiet 4 lata serwisów za 4700zl bez zmiennych kosztów.

\

Cześć a jakie wrażenia z aso gam?? mam dylemat gdzie serwisować w adf czy gam. I muszę zrobić naprawę porysowane drzwi i nie wiem gdzie zostawić jakieś doświadczenia?
Mi tez mówili ze pierwszy serwis kolo 900zl drugi 1200zl ogólnie dostałem pakiet 4 lata serwisów za 4700zl bez zmiennych kosztów.
Gam ma taki plus że umawiasz się na godzinę i i tego się trzymają. W adf umawiasz się na godz, auto wjeżdża na hale i czeka aż ktoś się nim zajmie. Czasem godzinę, czasem dwie... W gam mam wrażenie że do końca się nie znają. Ale może się mylę...

Gam ma taki plus że umawiasz się na godzinę i i tego się trzymają. W adf umawiasz się na godz, auto wjeżdża na hale i czeka aż ktoś się nim zajmie. Czasem godzinę, czasem dwie... W gam mam wrażenie że do końca się nie znają. Ale może się mylę...

GAM ma autoryzację na serwis AR?

To nie ty jechałes ok 19.30 niedaleko dlugoleki na WE? [emoji3]

Nope :) wczoraj jedynie po centrum Wrocławia się przejechałem ale nie wiem czy było widać spod śniegu (przynajmniej w powrocie), DW mam ;)

Ale przyznam że zaczynam raz na ruski rok jakieś Giulie widywać, jeszcze parę miesięcy temu potrafiłem nie widzieć żadnej miesiącami.

Nope :) wczoraj jedynie po centrum Wrocławia się przejechałem ale nie wiem czy było widać spod śniegu (przynajmniej w powrocie), DW mam ;)

Ale przyznam że zaczynam raz na ruski rok jakieś Giulie widywać, jeszcze parę miesięcy temu potrafiłem nie widzieć żadnej miesiącami.

Tak, w 2017 spotkanie innej Giulii było jak wygrana w totka, ale w 2018 bardziej jak w wygrana w Kole Fortuny ;) W 2018 zacząłem spotykać Giulie we Wroclawiu.

(...)
W Szwajcarii masz pakiet darmowych przeglądów w cenie auta - zapewne gest dealera, żebyś wybrał Alfę.
(...)

No wlasnie nie do konca. Nie tylko Alfa tak robi. Nie wiem jak w innych krajach, w Szwajcarii w wiekszosci marek masz darmowe serwisy do 100 tys km. I to nie jest prezent od dealera, w moim przypadku jade do dowolnego warsztatu zwiazanego z FCA i tam robie serwis, place tylko za plyny. Tak sie zlozylo ze auto kupilem w miescinie 100 km od domu, a serwisy robie w fiacie w mojej miejscowosci. 2 calkowicie nie powiazane miejsca. Szwagier kupil audi i dokladnie ta sama sytuacja. Niestety z tego co widac to Polsce daleko do europy.

No to wróć do poprzedniego zdania w mojej wypowiedzi: "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Peweksami."
Skoro taki właśnie jest tam standard sprzedaży nowego auta w innych markach, to w FCA Swiss nie może być inaczej. Ale darmowe to nadal nie jest. Po prostu masz te przeglądy ujęte w cenie zakupu każdego auta w Szwajcarskim salonie tak samo jak dzieloną kanapę, czy łopatki przy kierownicy.

Amortyzatory
Powrót