[Giulia] Ściąga lekko w prawo

jo_gurt

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0T MY23, Volvo V60 T6 PHEV MY24
Cześć

Od jakiegoś czasu julka ściąga mi lekko w prawo. Jest to dość minimalne, ale zauważalne.
Zdarzyło się czasem zaliczyć dziurę i niestety przytarłem prawą przednią felgę na krawężniku, może to coś w związku z tym.
Poprosiłem o kontrolę geometrii w ASO przy okazji wymiany oleju. Coś tam poprawili, ale w drodze do domu stwierdziłem, że nadal ściąga.
I teraz mam trochę problem, bo nie wiem czy to geometria i coś spartolili czy może być jakiś inny powód. Nie wiem na ile teraz trzeba się znać przy ustawianiu gemoetrii a na ile maszynka robi to za człowieka.
Załączam wydruk. Czy te wartości mogą wskazywać na jakieś nieprawidłowości? Lepiej pojechać na inną stację? Nie mam 100% zaufania do tego ASO jednak.
20241104_085121.jpg

Pytanie co rozumiesz przez lekko. Masz bardzo niedużą różnice w pochyleniu kół (lewa/prawa strona), reszta ustawiona na równo. U mnie kiedyś w 159 podobny problem powodował przycinający się tłoczek w zacisku hamulcowym w 4-tłoczkowym Brembo.

Pytanie co rozumiesz przez lekko. Masz bardzo niedużą różnice w pochyleniu kół (lewa/prawa strona), reszta ustawiona na równo. U mnie kiedyś w 159 podobny problem powodował przycinający się tłoczek w zacisku hamulcowym w 4-tłoczkowym Brembo.

Jak trzymam kierownicę idealnie poziomo (poziomując względem łopatek czy manetek) to po parudziesięciu metrach (może ponad 100? na oko mocno) zjadę z pasa.

Ostatnia edycja:
To są dwie różne rzeczy. Czy ci ściąga, czy masz krzywo ustawioną kierownicę? Ustawienie geometrii/zbieżności to jedno, ustawienie kierownicy to drugie. Czy jedno i drugie? Jak puścisz kierownice, to auto jedzie prosto? (najlepiej test na pustej drodze, jadąc środkiem, żeby wyeliminować pochyłość pasa ruchu).

Ostatnia edycja:
Sprawdzę, dzięki.
Nie bardzo mam tylko pomysł w jakiej sytuacji kierownica miałaby się zdecentrować

Pojeździłem sobie trochę, wyjechałem na eSkę i wychodzi na to, że ściągać nie ściąga tylko kierownica jest przekoszona.
Wracam do nich z reklamacją.

Pojeździłem sobie trochę, wyjechałem na eSkę i wychodzi na to, że ściągać nie ściąga tylko kierownica jest przekoszona.
Wracam do nich z reklamacją.

Zwróć jeszcze uwagę na to, że ulice są lekko pochyłe na prawo (częściej w mieście) lub na prawo i lewo - aby spływała z nich woda. Ja mam "obcykane" fragmenty dróg w Gdyni, gdzie wiem w którą stronę samochód lekko skręca, właśnie z uwagi na te pochylenie poprzeczne drogi. I właśnie tam zawsze sprawdzam czy dobrze mi ustawili geo ;)

Zwróć jeszcze uwagę na to, że ulice są lekko pochyłe na prawo (częściej w mieście) lub na prawo i lewo - aby spływała z nich woda. Ja mam "obcykane" fragmenty dróg w Gdyni, gdzie wiem w którą stronę samochód lekko skręca, właśnie z uwagi na te pochylenie poprzeczne drogi. I właśnie tam zawsze sprawdzam czy dobrze mi ustawili geo ;)

Tak jest, jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę ;) Ale to jest jednak dość ewidentne.

Amortyzatory
Powrót