Lober
Użytkownik
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium
Panowie,
Odgrzebuję temat ponieważ na wiosnę czeka mnie wymiana letnich opon i chyba skłaniam się do zwyklych XL a nie RunFlat...
Minęło trochę czasu, może jest więcej osób, które przerobiły taką zmianę? Jak wrażenia?
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że wcześniej jeździłem BMW 3, fabrycznie oczywiście na RunFlat. Co prawda tam profil miałem 225/40/18 więc niżej niż w Alfie (tu mam 225/45/18 i 255/40/18) i różnica na korzyść zwykłych była ogromna! Zupełnie jak opisał ją autor tego wątku... w BMW pikanterii dodawał fakt, że w tamtym okresie podobno wszytkie fabrycznie wyjeżdżały na RunFlat z wyjątkiem M3......![]()
Powiem tak, miałem porównanie Giulii na różnych typach opon. Mam znajomych, którzy zjechali już parę kompletów opon jeżdżąc AR Giulia. Nie zauważyłem, ani nie spotkałem się z opinią, że auto prowadzi się jakkolwiek gorzej, mniej pewnie, czy zachowuje się nieprzewidywalnie na oponach Run Flat. Co najwyżej cierpi delikatnie komfort. Reszta to jakieś Voodoo, albo efekt placebo- Najprawdopodobniej wywołany tym, ze stare, zużyte opony, zostały zastąpione nowymi, ze świeżą mieszanką gumy.
W M3 dużo uwagi przywiązano redukcji masy, do tego stopnia, że kładziono cieniutką warstwę lakieru prawie bez podkładu. Zakładano lekkie felgi i opony- dlatego nie używano Run Flat..
Ostatnia edycja: