rozrząd w 156

No i jest ona piekielnie mocno przykręcona, jakieś 350 Nm, jeśli dobrze pamiętam, więc bez klucza pneumatycznego ze sprzęgłem przeciążeniowym trudna sprawa.
Widziałem na forum, że niektórym się udawało ją odkręcić za pomocą przedłużenia z rury, ale problem jest jeszcze z jej odpowiednim przykręceniem. Jak zrobisz to za słabo to zetnie klin i masz silnik do remontu.
Przy okazji, gdybyś się jednak zabrał za wymianę tego koła, to dobrze byłoby wymienić profilaktycznie uszczelniacz wału korbowego.

Ostatnia edycja:
witam mam pytanko co sadzicie o tym zestawie do wymiany rozrzadu przy 1.9 JTD
http://moto.allegro.pl/item913950891_rozrzad_alfa_romeo_147_156_166_1_9jtd_2_4jtd_orygi.html
Wielu sprzedawców oferuje części tych firm, które podałeś. Cena jest przystępna, ale zapytaj mechanika u którego będziesz wymieniał rozrząd co o tym sądzi i czy da Ci gwarancję. Ja np. wybieram pasek dayco. Natomiast nie wierz w to, że to części na pierwszy montaż.
Pozdrawiam.
- Rafał

no gadalem ze swoim mechanikiem i stwierdzil ze te czesci smialo mozna montowac

witam mam pytanko co sadzicie o tym zestawie do wymiany rozrzadu przy 1.9 JTD

napisz na PW do kolegi poutek on zajmuje się takimi rzeczami i wszystko dobierze ci jak trzeba.

brałem od niego niedawno cały rozrząd do swojej 147 JTDm.
wszystkie graty SKF a pasek CONTITECH.

rozrząd już wymieniłem i jestem bardzo zadowolony!!!

napisz na PW do kolegi poutek on zajmuje się takimi rzeczami i wszystko dobierze ci jak trzeba.

brałem od niego niedawno cały rozrząd do swojej 147 JTDm.
wszystkie graty SKF a pasek CONTITECH.

rozrząd już wymieniłem i jestem bardzo zadowolony!!!
PUOTEK !!
Ale dzięki ponownie ;)
Wielu sprzedawców oferuje części tych firm, które podałeś. Cena jest przystępna, ale zapytaj mechanika u którego będziesz wymieniał rozrząd co o tym sądzi i czy da Ci gwarancję. Ja np. wybieram pasek dayco. Natomiast nie wierz w to, że to części na pierwszy montaż.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dlaczego ma nie wierzyc?
W fiacie na pewno kiedys byly, w VW rowniez. Jak to jest z Alfa - nie powiem

Ja zamowilem do 1.9 JTD 8V pasek DAYCO, rolka i napinacz INA, pompa oem z uszczelka i uszczelke pod pokrywe zaworow.
Do 1.8 TS tez uzywam paskow DAYCO - maja chyba troszke inny ksztalt klocka niz z pozostalych firm gates czy conti.

Dlaczego ma nie wierzyc?
W fiacie na pewno kiedys byly, w VW rowniez. Jak to jest z Alfa - nie powiem
Bo każdy sprzedawca powie to samo. Np. w autosklep24.pl zapewniają, że na pierwszy montaż szły części SKF i komu wierzyć? Może słowo "wierzyć" było przeze mnie użyte nietrafnie, powinienem był napisać, że nie można być pewnym z czym Alfa pod maską wyjechała z fabryki. :)
Ja również mogę polecić Puotka, robiłem u niego zakupy i jestem do dzisiaj zadowolony.

aro_1977 napisał:
Do 1.8 TS tez uzywam paskow DAYCO - maja chyba troszke inny ksztalt klocka niz z pozostalych firm gates czy conti.

Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem od Alfy i to nie do końca jest tak. Przy doborze części do rozrządu trzeba brać pod uwagę VIN samochodu, ponieważ są różne koła zębate, tzn niektóre Alfy mają koła zębate półokrągłe, a niektóre trapezowe i w zależności od tego jak jest tak trzeba dobrać pasek, rolkę i napinacz. Nie wszyscy o tym wiedzą i m.in. dzięki temu zdarzają się, że zrywają się zęby na pasku po przejechaniu 40 - 50 tys. km, co generalnie zdarzać się nie powinno.

Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
SKF mógł być producentem na pierwszy montaż, ale rolek, napinacz i pompy wody.
Pasków to oni raczej nie robia ;)
Tak czy inaczej masz rację alces1

rafal napisał:
Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem od Alfy i to nie do końca jest tak. Przy doborze części do rozrządu trzeba brać pod uwagę VIN samochodu, ponieważ są różne koła zębate, tzn niektóre Alfy mają koła zębate półokrągłe, a niektóre trapezowe i w zależności od tego jak jest tak trzeba dobrać pasek, rolkę i napinacz. Nie wszyscy o tym wiedzą i m.in. dzięki temu zdarzają się, że zrywają się zęby na pasku po przejechaniu 40 - 50 tys. km, co generalnie zdarzać się nie powinno.
Nie wiedzialem o tym czy to dotyczy TS czy JTD takze?

T.S. z pewnością, a czy JTD też, tego nie wiem, ale podejrzewam, że jest podobnie. Niech wypowie się ktoś od JTD.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam
Do mojego JTD załatwiam mi rozrząd kolegi znajomy z Magneti Marelli .
Potrzebny był VIN.Nie pamiętam dokładnie cene za komplet ale jakoś ponad 300 zł.U mechanika wymiana + wymiana oleju i płynu równe 300zł.
Wdaje mi się że wystarczy znać symbol silnika , który można z czytać z VIN naszej Alfy :D

Wdaje mi się że wystarczy znać symbol silnika , który można z czytać z VIN naszej Alfy :D
To chyba jest jednoznaczne, a o VIN łatwiej, bo wystarczy w Dowód Rejestracyjny zerknąć.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wszyscy o tym wiedzą i m.in. dzięki temu zdarzają się, że zrywają się zęby na pasku po przejechaniu 40 - 50 tys. km, co generalnie zdarzać się nie powinno.

nie ma szans żeby np.pasek z trapezowymi zębami założony do silnika z kołami na półokrągło wytrzymał 40 tyś...

nie wytrzyma nawet tysiąca km!

kiedyś omyłkowo założyłem rozrząd i pompę wody z opla 16V do 8V(wina sprzedawcy za złe dobranie części a moja za niedopatrzenie).

silnik po uruchomieniu chodził dobrze ale słychać było głośnawy szum,pomyślałem że to może hałasować łożysko w pompie wodnej i kazałem właścicielce przyjechać za jakiś czas na kontrolę.

niestety za dwa dni było po wszystkim i pasek strzelił,a dokładnie wytarły się zęby.
szczęście w nieszczęściu to fakt że silniki 2.0 w oplu miały bezkolizyjny rozrząd.

skończyło się na zamontowaniu odpowiednich części i przeprosinach.

To jak byc pewnym ze sprzedawca sprzedal pasek odpowiedni do modelu? Podalem VIN ale i tak pewnym byc nie mozna?

Amortyzatory
Powrót