rozrząd w 156

Witam,
POdpinając się do tematu chciałbym zapytać czy ktoś z klegów naprawiał wariator na allegro znalazłem zestaw naprawczy (sorężyna + uszczelka za 35 zł ) jak by nir było 10 razy taniej niz wariator.Ale chciałbym się dowiedzieć czy gra jest warta świeczki.
dzięki

jesli mam byc szczery to wolabym wymienic caly nowy wariator niz kombinowac z jakimis uszczelkami bo przede wszystkim nie ma sie pewnosci czy te uszczelki sa odpowiedniej jakosci (hm sam nie czuje ze rymuje :D ) a robienie 2x tej samej roboty wydaje mi sie bez sensu chociaz rozumiem Cie że ze wzgledu na koszta myslaleś o zestawie naprawczym

Witam,
POdpinając się do tematu chciałbym zapytać czy ktoś z klegów naprawiał wariator na allegro znalazłem zestaw naprawczy (sorężyna + uszczelka za 35 zł ) jak by nir było 10 razy taniej niz wariator.Ale chciałbym się dowiedzieć czy gra jest warta świeczki.
dzięki
Powiem tak....mam kolegę mechanika, który pracuje w ASO i nie jeden raz już próbowali leczyć "wariata" bez skutku. U mnie wymieniając też powiedział, żebym nie zawracał sobie głowy, bo mi nie założy i już. Jak zauważyłem to u niego w garażu leżało 10-15 wariatów w pojemniku i gdyby to miało sens, to pewnie by je naprawiał i proponował ich montaż.

To nic nie naprawia w wariatorze - przestanie tylko może hałasowac ale nie będzie działał prawidłowo

Pozwole się dołączyć z moim problem, nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale nie znalazlem mojego problemu, czy ktoś wymieniał samemu pompe oleju, jestem w trakcie wymiany poł auta juz rozebrałem, pozostala mi sruba na wale na dolnym rysunku oznaczona jako 3a (z dolnej zębatki, gdzie wkladamy koło pasowe) włączylem 5-ty bieg, jedna osoba naciskała na hamulec a ja próbowałem odkręcać na rozne sposoby i nic, może ktoś zdradzi mi jakis szczegół...:)

Dodatkowo miska oleju jest na silikonie fabrycznym, konieczny jest jej demontaż? Bo cos mocno trzyma...
Z grory dzieki :)

Witam,

poniewaz jestem swiezo po wymianie rozrzadu w 156 1.8TS '99 144KM dodam troche od siebie:

1. pasek rozrzadu do 1.8 144KM i 1.8 140KM jest inny - rozni sie iloscia zebow, reszta gratow jest taka sama.
2. dobra pompa wody powinna lekko wytrzymac dwa rozrzady - jesli wiemy ze przy poprzedniej wymianie wlozylismy dobra pompe i lozysko nie wykazuje zuzycia, mozna sobie ja darowac.
3. uszczelke pokrywy zaworow powinno sie wymieniac za kazdym razem - uszczelka po wygrzaniu nie nadaje sie do ponownego zalozenia.

no i jeszcze lista czesci przy wymianie rozrzadu 1.8 + napedu:

pasek rozrzadu
napinacz rozrzadu
rolka prowadzaca
wariator
uszczelniacz wariatora
uszczelniacz walka rozrzadu
pasek napedowy
rolka paska napedowego
napinacz paska napedowego
uszczelka pokrywy zaworow

wymiana rolki i napinacza paska napedowego zalezy od stanu ich zuzycia, sa one dosyc drogie.

Warto pamietac ze uszkodzenie paska napedowego moze spowodowac uszkodzenie paska rozrzadu.

Dobrze jest co jakis czas (raz w roku, co 20k km) obejzec rozrzad, ocenic jego stan, zanieczyszczenie i zakurzenie - wtedy mozna uniknac niespodzianek w postaci zerwanych zebow przy przebiegu 40kkm.

Dodam ze moja niunia na fabrycznym rozrzadzie przejechala 85k km. Teraz wymienilem rozrzad drugi raz po kolejnych 70k km.

Pozwole się dołączyć z moim problem, nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale nie znalazlem mojego problemu, czy ktoś wymieniał samemu pompe oleju, jestem w trakcie wymiany poł auta juz rozebrałem, pozostala mi sruba na wale na dolnym rysunku oznaczona jako 3a (z dolnej zębatki, gdzie wkladamy koło pasowe) włączylem 5-ty bieg, jedna osoba naciskała na hamulec a ja próbowałem odkręcać na rozne sposoby i nic, może ktoś zdradzi mi jakis szczegół...:)

Dodatkowo miska oleju jest na silikonie fabrycznym, konieczny jest jej demontaż? Bo cos mocno trzyma...

Śruby wału tak nie odkręcisz. Jast przykręcona prawie na 400 Nm (dla porownania koła w samochodzie ok 100 Nm). W tym przypadku tylko pistolet pneumatyczny lub porządna blokada wału i dłuuuuuga laga.

Minął czas i znów zbliża się wymiana rozrządu, a wraz z nią kolejne dylematy.
Po pierwsze, czy wymieniać wariator? W momencie wymiany będzie miał najechane 55.000km, nic, a nic się nie tłucze, pracuje cicho, jakby go nie było. Olej wymieniam co 12.000km, stan zawsze znacznie powyżej połowy zakresu na bagnecie.
Więc co radzicie? Wymieniać, czy ryzykować i jeździć dalej?
I druga sprawa.
Przy ostatniej wymianie rozrządu mechanik powiedział, że następnym razem pasuje wymienić jeszcze jakąś rolkę (nie pamiętam nazwy), której nie wymienia się zawsze, ale po jakimś czasie trzeba, ponieważ może podcinać zęby paska. Co to za rolka? Orientuje się ktoś, jaką część oprócz rolki prowadzącej, napinacza i paska muszę jeszcze kupić?
Pozdrawiam.
- Rafał

W rozrządzie 1,8 TS nie ma żadnej innej rolki niż rolka prowadząca, która jest gładka. Rolka od pompy płynu też jest gładka. Więc jedyna rolka z zębami to rolka napinacza. Chyba czaegoś nie zrozumiałeś. Być może mechanikowi chodziło o wymianę kół wałków rozrządu - no ale to zupełnie inny temat.

W rozrządzie 1,8 TS nie ma żadnej innej rolki niż rolka prowadząca, która jest gładka. Rolka od pompy płynu też jest gładka. Więc jedyna rolka z zębami to rolka napinacza. Chyba czaegoś nie zrozumiałeś. Być może mechanikowi chodziło o wymianę kół wałków rozrządu - no ale to zupełnie inny temat.
Rolkę napinacza wymienia się za każdym razem przy okazji wymiany rozrządu. Muszę więc dopytać mechanika o co chodzi, a jak już będę wiedział to dam znać.
Co natomiast zrobić z wariatorem?
Pozdrawiam.
- Rafał

Wariator tez wymienia się przy każdej wymianie rozrzadu

Zerwany pasek rozrzadu

Hej, moja Alfa zrobila mi prezent walnetynkowy i o 22.30 zatrzymala sie na srodku ulicy. Zerwany pasek rozrzadu.:mad: przejechane 62tys. rocznik 2004. Ile Alfa gwarantuje na pierwszym pasku? Czy to sie kwalifikuje do reklamacji? Dzieki za odpowiedzi!

Jak najbardziej, pod warunkiem, że jest jeszcze gwarancja i były robione w terminie przeglądy.

Wujkowi poszedl po gwarancji, z tym ze auto bylo serwisowane tylko w aso itp. B-B partycypowalo w kosztach - oczywiscie auto robione w aso - zdaje sie ze zaplacil za czesci.

Ile Alfa gwarantuje na pierwszym pasku? Czy to sie kwalifikuje do reklamacji? Dzieki za odpowiedzi!

NIE kwalifikuje się do reklamacji. W książce masz napisane:
Wymiana co 120 tyś *(co jest oczywistą bzdurą:D)

*Lub co 3 lata przy ostrym stosowaniu (klimat zimny – gorący częste używanie w jeździe miejskiej z silnikiem pracującym długo na biegu jałowym, używanie na autostradzie szczególnie zakurzonej lub posypanej
piaskiem i/lub solą).
Lub co 5 lat niezależnie od przebiegu.

dokładnie str.250 Instrukcji obsługi.

Aro_1977, SG0240, Cuoreventi, dzieki za odpowiedzi!
Szkoda, ze ASO mi tego nie zaproponowalo, choc najpierw leasingowali mi auto, teraz serwisuja!!! Cuoreventi, piszesz 5 lat, to przepadlo minelo 5,5 roku. No coz, pozostaje mi naprawa w ASO minimum 8 tys, badz w nieautoryzowanym serwisie za ok. 4 tys. czekam na ogledziny zobaczymy co do wymiany. Czy macie dla mnie dodatkowe rady po 60 tysiącach? Dzieki!

Aro_1977, SG0240, Cuoreventi, dzieki za odpowiedzi!
Szkoda, ze ASO mi tego nie zaproponowalo, choc najpierw leasingowali mi auto, teraz serwisuja!!! Cuoreventi, piszesz 5 lat, to przepadlo minelo 5,5 roku. No coz, pozostaje mi naprawa w ASO minimum 8 tys, badz w nieautoryzowanym serwisie za ok. 4 tys. czekam na ogledziny zobaczymy co do wymiany. Czy macie dla mnie dodatkowe rady po 60 tysiącach? Dzieki!

Ja bym się jednak domagał swego. Skoro serwisowałeś auto w jednym ASO no to powinni rzetelnie prowadzić obsługę tego pojazdu a przede wszystkim znać jego historię. Przy 60tyś km w instrukcji serwisowej są pozycje:

1. Sprawdzenie stanu paska zębatego napędu rozrządu
2. Sprawdzenie wzrokowe stanu pasków Poly V napędu urządzeń pomocniczych

Najwidoczniej w twoim przypadku serwis ominął te czynności. Niech więc teraz staną na wysokości zadania i chociaż zaproponują Ci partycypacje w kosztach naprawy.

Do kol. Alfia.
Mnie również zerwały się zęby na pasku, ale w Alfie 146 przy przebiegu 51.000km. Samochód nie był już wówczas na gwarancji, ale serwisowany w ASO.
Wówczas uszkodzeniu uległo kilka zaworów. W sumie remont kosztował ponad 2.000zł. Z czego zapłaciłem za nowy rozrząd oraz za robociznę przy rozrządzie, resztę pokrył Fiat Bielsko. Oczywiście musiałem stosować do nich pisma itp, ale nie było problemu. Zaznaczyłem tam, że samochód serwisowany był zgodnie z instrukcją, czyli wymiana paska rozrządu miała nastąpić po 100.000km, a tymczasem przejechałem połowę tego dystansu.

A teraz w temacie o którym pisałem wcześniej:
dzwoniłem do mechanika - speca od Alf, który serwisuje mi Alfę i mówił, że z czasem ulega zużyciu dolne koło zębate rozrządu i że po jakimś czasie przy okazji wymiany rozrządu należy i to koło wymienić, ponieważ jego zęby mogą podcinać zęby na pasku, a mówiąc po jakimś czasie miał na myśli przebiegi rzędu 180.000 - 200.000km, ale oczywiście przy wymianie rozrządu trzeba kontrolować to koło, bo nie ma reguły. Koszt tego koła to około 80zł.
Pozdrawiam.
- Rafał

Kolego, ta śruba ma lewy gwint - więc uwaga przy odkręcaniu.

Amortyzatory
Powrót