mickry
Użytkownik
Witajcie, jakiego producenta rozrząd polecacie? Miałem wymieniany 25tys temu ale niestety pompa wody coś popuszcza płyn i zmuszony jestem ja wymienić to przy okazji tego zmienię też pasek...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Pasek, napinacz i pompa oryginał. Pompa z aukcji https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-fiat-doblo-2009-1-4-8749685457
- - - Updated - - -
Taki zestaw ja montowałem w tym roku.
- - - Updated - - -
Jeszcze wymieniałem uszczelkę pompy vacum bo była zciagana do blokady rozrządu.
Wymieniałem w automobile torino na zakopiańskiej, co wbrew pozorom nie było wcale takie drogie. Czyli za robociznę od wymiany rozrządu z pompą wody, paska alternatora, poduszki silnika od strony rozrządu ( te dwie ostatnie pozycje i tak musieli zciagac ale w Aso to różnie bywa z naliczaniem za usługi) zapłaciłem około 400 zł, dokładnie ile to mogę sprawdzić. Mechanik u którego zawsze robię samochody po prostu nie miał blokad do tego silnika.
Co do twojego skrystalizowanego płynu to mam taką hipotezę że przyblokował ci się zaworek w korku od zbiornika wyrównawczego płynu chlodniczego i ciśnienie zostało upuszczone właśnie na uszczelnienia pompy wody. Zobacz z ciekawości czy nie masz pęknięć na zbiorniczku wyrównawczym lub skrystalizowanego płynu w jego najbliższym rejonie.
Miałem swoje oryginały kupione na alledrogo, u nich z tego co pamiętam ceny części nie były zbyt atrakcyjne. Jak na razie nic się nie dzieje a wymieniałeś rozrząd 25 tys km temu to bym się wstrzymał z wymianą tylko przeczyścić miejsca gdzie się krystalizowało i obserwować. Miałem kiedyś prawdopodobnie problem właśnie z korkiem od zbiorniczka wyrównawczego, ciśnienie znalazło ujscie na połączeniu wężyka z reduktorem LPG i powstały zarysowania na zbiorniczka wyrównawczym. Po zmianie korka na razie spokój.
Witajcie, jakiego producenta rozrząd polecacie? Miałem wymieniany 25tys temu ale niestety pompa wody coś popuszcza płyn i zmuszony jestem ja wymienić to przy okazji tego zmienię też pasek...![]()
Po 5 latach rozrząd powinien być bezwzględnie wymieniony nie zależnie od małego przebieguWitajcie. Odświeżam temat. Po latach poszukiwań znalazłem wymarzoną Julkę. Rocznik 2013 ale jeździ po drogach od 2014, ma 77 tys. przebiegu. Poprzedni właściciel mówił że przy 60 tys. na przeglądzie nie było uwag. W planach mam wymianę rozrządu przy 90 tys. czyli jak dla mnie gdzieś pod koniec roku. Wymieniać już teraz czy spokojnie poczekać? Co radzicie?
Nie był ruszany od nowości.Wymieniaj chyba ,że masz fakturę gdzie ,kiedy i przy ilu kilometrach był wymieniany.
...już się umówiłem w ASO. 1300 zł za rozrząd to chyba dobra cena?
Ja poza ASO za rozrząd na oryginalnych cześciach Ricambi zapłaciłem 655 PLN z robocizną. Także połowę tego, co krzyczy sobie ASO.
Witajcie. Odświeżam temat. Po latach poszukiwań znalazłem wymarzoną Julkę. Rocznik 2013 ale jeździ po drogach od 2014, ma 77 tys. przebiegu. Poprzedni właściciel mówił że przy 60 tys. na przeglądzie nie było uwag. W planach mam wymianę rozrządu przy 90 tys. czyli jak dla mnie gdzieś pod koniec roku. Wymieniać już teraz czy spokojnie poczekać? Co radzicie?
Fakt. Pasek starzeje się...Po 5 latach rozrząd powinien być bezwzględnie wymieniony nie zależnie od małego przebiegu