[164] Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

Do 164 najlepiej pasuje felga z ET20, ja sam mam na sprzedaż speedline'y 15" z oponami letnimi, bo trochę za głęboko siedziały, teraz mam 16" ori i jest ok, w sumie zastanawiałem się nad dystansami, ale trafiły się 16 w dobrej kasie to kupiłem. W sumie 15" jak się nie sprzedadzą to pójdą pod zimówki tylko trochę mi opon szkoda:)

Do 164 najlepiej pasuje felga z ET20, ja sam mam na sprzedaż speedline'y 15" z oponami letnimi, bo trochę za głęboko siedziały, teraz mam 16" ori i jest ok, w sumie zastanawiałem się nad dystansami, ale trafiły się 16 w dobrej kasie to kupiłem. W sumie 15" jak się nie sprzedadzą to pójdą pod zimówki tylko trochę mi opon szkoda:)

Hmm, jak za głęboko to muszą ET mieć pewnie ponad 50, no chyba że w 164 były różne rozstawy piast.

Ok to przede wszystkim jaka cena Cię interesuje? Jeśli z dystansami to jakie to są dystanse? Z przetoczeniem pod otwór centralny czy bez? "Przelotowe", czy z własnymi szpilkami? Jaka grubość? Jaki materiał?
Które to są felgi? ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/27006-alfa_romeo_164_3_0v624v_super_automatic.html
http://www.forum.alfaholicy.org/nas...164_3_0v624v_super_manual.html?highlight=Alfa

z drugiego linka 15. z dystansami - przód 15mm tył 18mm z tulejka na piaste kpl . 1400
18" z dystansami alu szpilki - na zamówienie z falcem na piaste 20mm kpl z srubami 1900
16 z ostatnich zdjec widac bez dystansów, niepamietam et ale leza lepiej niz oryg, zimowe hhehe 1550.
wszystkiw z oponami letnimi w dobrym stanie. 16 prawie nówki widac na jpg.
reszta se trza przyjechac hehe i wybierać a i 8 szt stalówek 4 zapasówki .

1400zł za 4x te pięcioramienne 15tki?? To zapomniałem dopisać, że ja szukam mniej szlachetnych felg. :D

Hmm, jak za głęboko to muszą ET mieć pewnie ponad 50, no chyba że w 164 były różne rozstawy piast.

tak źle nie jest, wygladały jak tu http://www.forum.alfaholicy.org/nas...omeo_164_3_0_v6_12v_super_rocznik_1995_a.html
dla mnie za głęboko, na 16" jest lepiej:) nikt ich nie chce więc je chyba pod zimówki zagospodaruję:P

- - - Updated - - -

W sumie może ktoś z tego działu się skusi http://www.forum.alfaholicy.org/spr...ontinental_2x_vredestein_plus_felgi_5x98.html

mam pytanie jakie oznaczenia mają świece do Twin sparków 8v ? bo nie chcial bym zakupić niewłaściwych
dziś odkryłem że moje wyglądają tak:

tak źle nie jest, wygladały jak tu http://www.forum.alfaholicy.org/nas...omeo_164_3_0_v6_12v_super_rocznik_1995_a.html
dla mnie za głęboko, na 16" jest lepiej:) nikt ich nie chce więc je chyba pod zimówki zagospodaruję:P

Rzeczywiście schowane, chyba bardziej niż seryjne od 164. To jakie to jest ET? I w ogóle z jakiego to modelu, bo jakoś do niczego mi nie pasują.. Może z ostatniego Spidera?

mam pytanie jakie oznaczenia mają świece do Twin sparków 8v ? bo nie chcial bym zakupić niewłaściwych
dziś odkryłem że moje wyglądają tak:

Wow, miałeś chyba najlepsze świece - Golden Lodge 25HLD? Takie właśnie powinieneś zakupić ponownie. :D
Jeśli, a jest to prawdopodobne, nie dostaniesz ich, to co wybrać z reszty to temat rzeka. Najlepiej chyba platyny, oprócz trwałości to mają wąskie elektrody, więc iskra nie jest aż tak schowana jak w zwykłych. Tylko kosztują.. ;) NGK platynowo-irydowe z lpg w nazwie 90zł/szt ;) Bosch ma z kolei podejrzanie tanie platyny, bo po 16zł/szt, no i nie wyglądają już tak ładnie jak NGK. Ja ze względu na cenę skłaniałbym się ku wieloelektrodowym, naśladującym z grubsza GL - ładnie to wygląda, nie zasłania iskry, cena z IC za Boscha to 20zł, w przypadku Beru 15 lub 25zł.

Ostatnia edycja:
muszę odczytać, ale podejrzewam, że to może być et30-35, z przodu było ok, ale do tyłu by się dystans przydał, w sumie i tak są lepsze niż stalówki:P

patrząc na tylne prawe koło to raczej na chodzi niż na jeździe. Ale biała 33 mnie czaruje nawet w takim stanie.

Wow, miałeś chyba najlepsze świece - Golden Lodge 25HLD? Takie właśnie powinieneś zakupić ponownie. :D
Jeśli, a jest to prawdopodobne, nie dostaniesz ich, to co wybrać z reszty to temat rzeka. Najlepiej chyba platyny, oprócz trwałości to mają wąskie elektrody, więc iskra nie jest aż tak schowana jak w zwykłych. Tylko kosztują.. ;) NGK platynowo-irydowe z lpg w nazwie 90zł/szt ;) Bosch ma z kolei podejrzanie tanie platyny, bo po 16zł/szt, no i nie wyglądają już tak ładnie jak NGK. Ja ze względu na cenę skłaniałbym się ku wieloelektrodowym, naśladującym z grubsza GL - ładnie to wygląda, nie zasłania iskry, cena z IC za Boscha to 20zł, w przypadku Beru 15 lub 25zł.
no tak to są świece GOlden lodge - i jak przed chwilą sprawdziłem na alledrogo są po 100pln/sztuka... a prawie 1000pln za komplet świec w samochodzie za 2400 to była by przesada :P
na oku miałem te:
http://allegro.pl/swiece-ngk-bcp6e-bcp6es-mercedec-c-e-200-220-kpl-4-i2729163357.html
-50pln za komplet swiec to dobra propozycja, 120 za te Beru w ostateczności - ale czy na prawdę odczuję jakoś tę różnicę czy poprostu są trwalsze i przejade na nich przynajmniej 2x taki dystans ?? -dodam że zamierzam założyć LPG, ale naczytałem się też że to bajki że do LPG trzeba specjalnych świec i kabli zapłonowych....

no tak to są świece GOlden lodge - i jak przed chwilą sprawdziłem na alledrogo są po 100pln/sztuka... a prawie 1000pln za komplet świec w samochodzie za 2400 to była by przesada :P

Z tego co pamiętam mam jeszcze zapas 4 nowych sztuk GL 25HLD, które kiedyś kupiłem do Barchetty. W sumie miałem 8 ale 4 wmontowane.
Jeśli by Cię urządzało to w jakiś sposób to możemy na priv ponegocjować :) Oczywiście daleki jestem od cen allegrowych :)

Mam pytanie odnośnie wagi 164. W różnych źródłach znajduję sprzeczne informacje. A to, że zwykłe 12V waży 1480 a super raptem 30 kg, w innych zaś informacje o różnicy blisko 200 kg. Taką różnicę znajduję tylko dla TSa.

Inna sprawa - zdaje się, że silnik 12 V występują w wersji super,a le chyba tylko do pewnego okresu (1995?). Czy wtedy nastąpiły jeszcze jakieś zmiany?

Na poważnie przymierzam się do zakupu 164, ale mam swoją wymarzoną wersję i widzę, że będzie ciężko ją znaleźć :/

Z tego co pamiętam mam jeszcze zapas 4 nowych sztuk GL 25HLD, które kiedyś kupiłem do Barchetty. W sumie miałem 8 ale 4 wmontowane.
Jeśli by Cię urządzało to w jakiś sposób to możemy na priv ponegocjować :) Oczywiście daleki jestem od cen allegrowych :)

własnie wczoraj kupiłem zapas Golden Lodge w bardzo okazyjnej cenie :)
więc chyba nawet będę miał nadmiar do sprzedania :D
-ps rozumiem że tych świec juz nie produkują ??

Na poważnie przymierzam się do zakupu 164, ale mam swoją wymarzoną wersję i widzę, że będzie ciężko ją znaleźć :/

ja swojej szukałem ok 6 miesięcy - bo bylem bardzo wybredny :) a i tak musiałem pójśc na ustepstwa. Najlepszą metodo szybkiego znalezienia modelu chyba jest kupienie jakiegokolwiek - zawsze po zakupie pojawiają się inne ciekawsze lepsze w lepszych cenach :D

Tak, ale mnie się marzy super z 12V silnikiem i manualem. Skóry, felgi itede nie są problemem, bo można je później dołożyć, ale silnika przekładać nie ma sensu. Z tego jednak co widzę takich aut jest bardzo mało (super 12V) a trzeba to jeszcze pożenić z odpowiednim stanem i ceną i już się robi rok poszukiwań :D

Superki 12V wychodziły do końca produkcji, równolegle z 24V. Osobiście poznałem kilka '97 z 12V...

JacekK wystąp!
Czemu się nie chwalisz, że wspaniale promujesz jedyną słuszną markę w całkiem zgrabnym opakowaniu 33 w całkiem doborowym towarzystwie?!!
Czytam sobie dziś nowe Classicauto a tam tabelka ze znanymi cyferkami (33 1.7 IE) i znanym nazwiskiem. Klasyfikacja generalna w drugiej odsłonie Kielc na 28 pozycji - a przed Tobą tylko znacznie poważniejsze marki i silniki. A potem kolejna tabelka - 3 miejsce w klasie III do 2000! W końcu 33 ma ledwie 105 cv a Astra GSi przed Tobą chyba za 150?
Normalnie gratulacje! Ani jednej 75 i innych AR, za to 33 w nie najmocniejszej wersji, za to z (chyba) rozgarniętym kierownikiem.
W kolejnym sezonie przynajmniej raz muszę Cię zobaczyć na żywo.

- - - Updated - - -

własnie wczoraj kupiłem zapas Golden Lodge w bardzo okazyjnej cenie
więc chyba nawet będę miał nadmiar do sprzedania
-ps rozumiem że tych świec juz nie produkują ??

Ostatnie komplety wszelkiej maści Goldenów osiągają ostatnio niezwykłe ceny:)
Swego czasu były to z pewnością rewolucyjne świece. Dziś po prostu są świecami z epoki. Coraz trudniej dostępnymi. Ale juz zastępowalnymi innymi, równie dobrymi odpowiednikami.

PS. moje zapasy to jednak 25 HLDR, czyli do 16-zaworówek.

JacekK wystąp!
Czemu się nie chwalisz, że wspaniale promujesz jedyną słuszną markę w całkiem zgrabnym opakowaniu 33 w całkiem doborowym towarzystwie?!!
Czytam sobie dziś nowe Classicauto a tam tabelka ze znanymi cyferkami (33 1.7 IE) i znanym nazwiskiem. Klasyfikacja generalna w drugiej odsłonie Kielc na 28 pozycji - a przed Tobą tylko znacznie poważniejsze marki i silniki. A potem kolejna tabelka - 3 miejsce w klasie III do 2000! W końcu 33 ma ledwie 105 cv a Astra GSi przed Tobą chyba za 150?
Normalnie gratulacje! Ani jednej 75 i innych AR, za to 33 w nie najmocniejszej wersji, za to z (chyba) rozgarniętym kierownikiem.
W kolejnym sezonie przynajmniej raz muszę Cię zobaczyć na żywo.

Oo, proszę. :D Ano tydzień temu było zakończenie sezonu i nawet wróciłem z pucharem. :P Muszę chyba kupić to CA. ;) Faktycznie, jeśli chodzi o Alfę to tylko ja zaliczyłem punktowane 4 eliminacje. Oprócz mnie, jeszcze Szymek, który tu nie zagląda, jeździł w miarę regularnie 33ką, ale w klasie IV-2000 - auta do 2 litrów, dodatkowo z przeróbkami do sportu. W tym roku jednak nie był na wszystkich punktowanych eliminacjach. Na żywo oczywiście zapraszam(zresztą zapraszałem Cię chyba nie raz :P ), bo CA to nie tylko TrackDay, ale i całkiem spory zlot zabytkowej motoryzacji, którą, w przeciwieństwie do sterylnej wystawy w hali, można nie tylko obejrzeć ale i posłuchać, i zobaczyć w akcji. :)
Co do chwalenia się wynikami to w sumie coś tam na forum wcześniej było pisane nt. cyklu CA, więc uznałem że kto zainteresowany to wie co tam się dzieje. Zresztą ja aż tak specjalnie nie jeździłem z myślą o konkretnych wynikach, a raczej po to by nacieszyć się w pełni Alfą, poszukać granic jej możliwości, itp. Prawda jest taka, że w klasie do 2litrów to 33 1.7 8V startuje zawsze ze straconej pozycji, licząc na większe potknięcia konkurencji. W eliminacjach na suchej nawierzchni to, jakbym się nie starał, na 2 minutowej próbie dostawałem spokojnie po 10s od kolegów w Astrze, czy E30 318is. Raz nawet jechała w mojej klasie Toyota MR2.. 170KM, masakra. :P Na szczęście na dwóch eliminacjach na Torze Kielce trochę popadało, a jak pada to jest tam strasznie ślisko i biorąc pod uwagę że tam prawie cały czas jedzie się w zakręcie to moc zaczyna wręcz przeszkadzać. W takich warunkach po prostu starałem się ustrzec większych błedów i jakoś tak wyszło, że zająłem raz I a drugi raz II miejsce, co pomogło zgromadzić troszkę punktów. :D Dwie pozostałe eliminacje to już suche lotniska w Białej Podlaskiej i Ułężu gdzie na pudło nie było szans. Szczególnie, że w przeciwieństwie do konkurencji, nie mam slicków, sportowego zawieszenia a właściwie jedyne konkretne przeróbki to skrzynia biegów od 1.4 i na przodzie tarcze wentylowane. Nawet nie chce mi się wyciągać całego balastu z bagażnika(a mam tam paręnaście kg :P ), bo co to zmieni. :P

PS. Jakbyś chciał nadrobić i zobaczyć jeszcze 33 w akcji 2012 to proszę, komplet filmików z tego sezonu :D:
https://www.youtube.com/watch?v=0xMHghryiyE
https://www.youtube.com/watch?v=BphXgE7Kmxo
https://www.youtube.com/watch?v=N51SZ2yROs8
Jak poszukasz to znajdziesz tez onboardy. ;)

A tu jeszcze moja ulubiona impreza w Białej:

Amortyzatory
Powrót