[159] Rozmiar felg

Pytanie! Kupiłem felgi 17 do 159 wszystkie wymiary git i okazało się że mam za duże zaciski i dupa. można szlifować jarzma? ok 5mm mi brakuje.

- - - Updated - - -

spokojnie tylko pytam

- - - Updated - - -

mam lekka załamkę bo facet mnie zapewniał że wszystko pasuje ale nie wiedział że zaciski mam większe

- - - Updated - - -

odesłać mi się nie opłaca a nie wiem co jeszcze by można zrobić z tym fantem

Dystanse kup.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Może to głupie pytanie ale czemu nie można szlifnąć zacisków ? ktoś zna jakieś przypadki?

Fajnie. Jedno pytanie i widzę że gościnnie tu jak nic. Dzięki za profesjonalne rady. Zapytam gdzie indziej.

Nie ma się co dziwić takich odpowiedzi. Hamulce, zaciski hamulcowe to kwestia bezpośrednia związana z bezpieczeństwem. Ktoś obliczył w fabryce jakie mają być zaciski, z czego są zrobione(stop), grubość zacisków, odprowadzanie ciepła, wytrzymałość materiałowa i wiele innych kwestii o których normalny kierowca nie ma pojęcia (także ja). Osobiście bym nie zabierał się za taką operację ani bym nikomu nie doradzał choćby nawet dla własnego spokojnego sumienia. A jeśli zaczną pojawiać się jakieś mikro pęknięcia które później w razie nagłego hamowania mogą przyczynić się do nie wyhamowania to wtedy można nie tylko siebie zabić ale również kogoś innego, całkiem niewinnego. Ludzie zwykle zmieniają zaciski na mocniejsze ale żeby w drugą stronę iść to nie jest to rozsądne rozwiązanie. Chyba pozostaje Ci dystans dołożyć jak FXX radzi, lub zmiana felg.

No przyznam się że jestem mocno zaszokowany z tym pomysłem szlifowania. Nawet w rajdach im to do głowy nie wpadło.
Swoja drogą jak ktoś chce się zabić lub kogoś, to takie głupoty się zdarzają. Co do gościnności to jest OK a reakcja nawet właściwa.
Moja sugestia dla ciebie to na przyszłość upewnij się jakie felgi z jakim ET możesz do siebie założyć i będziesz wiedział co kupić lub z czego zrezygnować! Zakładam, że masz tzw. duże Brembo więc ET min. 41 i tyle. ET 40 i 39 nie wejdzie i takie pewno zakupiłeś. Sory oddaj felgi gdzie kupiłem i zakup właściwe i będzie po kłopocie a nie pomysły z granicy życia i śmierci.
Pozdrawiam i życzę normalnego podejścia do sprawy.

Fajnie. Jedno pytanie i widzę że gościnnie tu jak nic. Dzięki za profesjonalne rady. Zapytam gdzie indziej.
Kolego, a czego Ty się spodziewasz po takich pomysłach?
Włącz myślenie i zastanów sie, chcesz zdjąć 5mm materiału z zacisku, który odpowiada za Twoje bezpieczeństwo i życie. Przyjrzyj się temu zaciskowi i oceń jaki procent grubości ścianki stanowi te 5mm - 20%? 30%?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Sławek i Luck. Wyczytałem że do mojej powinny być ET35 i chyba się walnąłem. Jeżeli chodzi o szlifowanie to była kwestia jednej krawędzi ostrej która przylegała mi do felgi a nie heblowanie całych płaszczyzn. Spodziewałem się że w ogóle ktoś zapyta co i jak. Mam brembo a co do stali to pracuję przy stali wiele lat. Jarzma hamulcowe są odlewami więc poziom jakości wykonania podstawowej bryły jest wysoko zaniżony i zapobiegawczo jest w odlewnictwie stosowane sporo naddatku. Krawędź ostra w odlewie ma znikomą rolę wsparcia przy naprężeniach pomijając fakt że to żeliwo więc gdy by (jak tu było ujęte) klocek hamulcowy nie był wyposażony w izolującą ścianę separującą chyba temperatura zagotowałaby nam nieściśliwy płyn hamulcowy i dupa. To tarcza przyjmuje temperaturę. Zapytałem bo z mojej wiedzy i technicznego punktu widzenia mogłoby to być możliwe i akurat w tym przypadku nie wpłynęłoby to na bezpieczeństwo. Wystarczyłoby kulturalnie odpowiedzieć że się nie zna przypadku lub że się nie poleca ale Ludzie lubią jednak rugać innych dlatego stronię od komunikacji w tej formie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Fanów belli. Piękne auta i jedyne w swoim rodzaju.

Nie jesteś pierwszy, który się jedynie ET sugerował i pewnie nie ostatni dlatego co chwilę tutaj przeczytać można, że bardzo ważny jest układ ramion przy małych i dużych brembo. Nie szlifuj tych hebli, nawet pod najbardziej kozacką felgą będzie to wyglądać po prostu słabo...

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Jak by co to sprzedam ładne felgi 17'tki :-D

Nie napisałeś sam która to ma być krawędź stad takie odpowiedzi a zwykle ludziom zawadza płaszczyznę zewnętrzna. Zaciski Brembo masz ze stopu aluminium w tym przypadku i dość blisko zewnętrznej krawędzi znajduje kanalik na płyn hamulcowy. Nie wiadomo jaką grubość ma ścianka. Temperatura zachodzących zmian fizyko chemicznych jest niższa niż w przypadku stali, ogólnie pisząc. Na studiach miałem przeróbkę, plastyczną, materiałoznawstwo, metaloznawstwo i tego typu przedmioty związane z metalurgią i wiem że takie operacje w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze wpływają na parametry materiału. Pomimo, że odlew jest z naddatkiem to po wszystkich procesach obrabiania jednak taki zacisk ma cieńszą ściankę. Teraz takie czasy, że zazwyczaj nie daję się więcej niż to potrzebne a zwłaszcza produkując coś z metali. Tego typu sytuacje mają również miejsce np przy projektowaniu grubości karoserii samochodowych itd. Jeśli chodzi o temperaturę to oczywiście tarcza jest najbardziej narażona na wysoką temperaturę ze względu na tarcie z klockiem ale pomimo to ciepło także rozchodzi się na inne elementy jak zacisk oraz płyn hamulcowy. Nie od parady jedne z parametrów płynów jest temperatura wżenia tej cieczy. Długi temat i nawet dość ciekawy:). W każdym razie może jednak pomyślisz o dystansach zawsze to wygląd i prowadzenie się poprawi a i zachowujesz swoje wypatrzone fele. Chociaż powiem Ci, że sam jeżdżę na ori 17 to gdyby nie to że miałem je razem z autem to bym szukał jednak raczej fajnej 18.

I od razu się fajniej rozmawia. Luck, ja też jestem po mechanice na UZ. Tak racja całkowita i punkt dla ciebie. Dziś rozebrałem moje brembo i są alu to jedno ale felgi nie są warte tego by takie fajne zaciski oszpecić:) wspominam Łuk4sza że byłby to agrotuning. Nie warto. Kaska nie stracona ale przynajmniej doświadczenie jakieś jest.
20160120_163850.jpg Felgi nie brzydkie moim zdaniem ale macie rację szkoda kombinacji.

Inżynieria produkcji na wydziale metali nieżelaznych agh ;-) Dla mnie szlifowanie byłoby takim trochę druciarstwem, a tak w ogóle to zazdraszczam zacisków bo mam zwykle ;-) Felgi kwestia gustu, może przy obniżeniu auta dobrze by wyglądały.

Dzięki Sławek i Luck. Wyczytałem że do mojej powinny być ET35 i chyba się walnąłem
to źle wyczytałeś.
Oryginalna felga 17' Alfa Romeo 5x110 ma ET 41 i wchodzi na każdy zacisk nawet z tarczą 330mm w wersji TI (a Ty sądząc po info masz 305mm).
ET to nie wszystko. Kupowanie felgi niededykowanej do AR 159 to spora loteria i bez przymiarki nie da się ocenić czy zmieści się na zacisk, mimo że ET by to sugerowało.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki jeszcze raz. Kupiłem dystanse 5mm przetestuje i odpisze jak to hula. Pozdrawiam.

- - - Updated - - -

Luck a tak przy okazji jakie teraz felgi są modne lub wg waszego gustu fajne?

Ło żebym to ja się znał, trzeba by pytać innych. Jest temat o felgach do 159 osobny, poszukaj ale generalnie oryginalne od alfy niekoniecznie 159 ale mogą być od Gulietty z małymi przeróbkami lub ewentualnie jakieś duże koło. Raczej bez rantow.

IMG_20160601_050215[1].jpgIMG_20160523_130447.jpg
Tak się sprawa ma założyłem dystanse 5mm dłuższe śruby i Bella hula. Pozdrawiam moich rozmówców.

Amortyzatory
Powrót