• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Rozmiar felg

Obiecane fotki

attachment.php

To jest 215/55 czy 215/50 ? Ja mam taką samą felgę tylko 225/45 i zupełnie inaczej to wygląda a może też inaczej zdjęcie

attachment.php

Na prześwit między nadkolami nie narzekam chociaż te 20-30mm by się przyadło niżej :)

Załączniki

• DSC_0062.jpg
    DSC_0062.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 535
Ostatnia edycja:
Na pewno nie 55. 215/55 to jest balon ogromny.

Tak jak pisałem wcześniej opona 215/55 17. Dość dobrze wypalenia dziurę przy nadkola a wygląd tez wcale nie jest taki zły tym bardziej ze to felgi zimowe :) na tym zdjęciu zawieszenie jeszcze seria

Zaczynam poszukiwania felg 18" do mojej bryczki. Najlepiej szerokie 8". Ale mam pytanie. Jakie ET ma być? Zaciski mam małe ATE (na razie :cool:).

Może podkowy?

Może 19" Novitec;-)
No i pasuje pod duże Brembo - to tak na przyszłość ;-)

Novitec to moje marzenie, bo na nowe felgi nie wydam 5000 zł, a używki jeśli w ogóle są to niewiele tańsze. Myślę też nad jakimiś oryginałami, ale chce mieć szersze pole do wyboru. Podkowy raczej nie w moim guście. Chociaż... :D

Jeśli myślisz wymieniać zaciski na coś większego to ET przy nieoryginalnych felgach jest loterią - układ ramion jest tak różny, że przy "teoretycznych" wymiarach w praktyce felga będzie ocierać o zacisk - zabawa z dystansami itd. Przy każdej oryginalnej tego problemu nie ma, więc ap tu ju co wybierzesz ;-) Idź w srebrne turbiny, chyba ktoś gdzieś na forum sprzedaje albo sprzedawał :P :D

A czy jak posiadam w 159 2.4 jtdm i w zapasie mam 205/55/16 wejdzie taka felga z oponą do mojego samochodu ? Jaką kupić inna jakiś dojazd czy muszę 225/50/17 znaleźć? :)

Na przód nie wejdzie... na tył wejdzie, więc masz zapas tylko na tył ;)

Poszukaj oryginalnej dojazdowki lub oryginalnej 17" bo jak pewnie czytałeś z nieoryginalnymi felgami bywa różnie z dopasowaniem na duże Brembo z przodu. Masz takie heble z przodu ? Chyba wszystkie 2.4 miały...

witam na moje to pierwsza liczba rozmiaru to szerokosc opony i nie sklada sie ona na roznice w predkosci tylko na spalanie im szersza tym wieksze tarcie i co za tym idzie spalanie druga liczba to wysokosc opony i kolejna to rozmiar felgi mianowicie wieksza felga nizsza opona rozmiar kola pozostaje bez zmian optycznie sie poprawia a fizycznie zawieszenie dostaje po dupie a co do predkosci to ta przy zachowaniu proporcji wskazanych przez producenta powinna pozostac bez zmian

Może na Twoje tak jest [emoji38]

Druga liczba to wysokość opony w % w stosunku do pierwszej liczby. Czyli 225/50/17 oznacza szerokość 225mm wysokość 50% z 225mm czyli 112,5mm i średnica 17"

witam na moje to pierwsza liczba rozmiaru to szerokosc opony i nie sklada sie ona na roznice w predkosci tylko na spalanie im szersza tym wieksze tarcie i co za tym idzie spalanie druga liczba to wysokosc opony i kolejna to rozmiar felgi mianowicie wieksza felga nizsza opona rozmiar kola pozostaje bez zmian optycznie sie poprawia a fizycznie zawieszenie dostaje po dupie a co do predkosci to ta przy zachowaniu proporcji wskazanych przez producenta powinna pozostac bez zmian

Następny, który nie słyszał o znakach interpunkcyjnych... W podstawówce tego uczyli!
Odnośnie oporów toczenia, to nie jest taka prosta sprawa, że jeśli masz szerszą oponę, to musisz mieć od razu większe opory. Jasne, ogólna zależność taka jest, ale jeśli masz 2 różne modele opon, to może się okazać, że ta szersza może i tak mieć mniejsze opory.
A odnośnie średnicy opony:
20160409_140209.jpg

Z lewej strony 18", opona 235/45. Z prawej 17" z oponą 225/50. Oba rozmiary zgodne z zaleceniem producenta. Jak widzisz różnica jest spora. Dlatego na zimowych często zahaczałem spodem, na letnich mam spokój.

Podziel tą różnice ze zdjęcia przez 2 i już nie jest taka spora:)

Podziel tą różnice ze zdjęcia przez 2 i już nie jest taka spora
Dokładnie tak, przecież jeździsz na promieniu a nie na średnicy, btw każdy minimetr wyżej powoduje, że ryzyko zahaczenia podwoziem o cokolwiek jest mniejsze, chociaż to tylko 1mm wyżej...
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam w mojej ar mam założone 16 myślałem o czymś większym jak się to składa na zużycie zawieszenia przed 159 śmigałem a4 b5 tam wielkość dość znacznie wpływała na coroczną wymianę wahaczy

Witam w mojej ar mam założone 16 myślałem o czymś większym jak się to składa na zużycie zawieszenia przed 159 śmigałem a4 b5 tam wielkość dość znacznie wpływała na coroczną wymianę wahaczy
Przy zmianie na 17" nie zwiększysz zużycia zawieszenia, przy zmianie na 18" w zasadzie też nie, bo profil 45 dobrze się obroni, ale przy 19" na pewno zużycie zawieszenia będzie większe.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam małe pytanko... Mam koła 225/50 R17 i zaciski brembo

Czy jest możliwość w tym przypadku założyć mniejsze felgi ?? Chodzi mi o zestaw zimowy... Najlepiej byłaby wersja na stalówkach, ale chyba żadne stalówki nie wejdą :(

Czy jest możliwość w tym przypadku założyć mniejsze felgi ?? Chodzi mi o zestaw zimowy... Najlepiej byłaby wersja na stalówkach, ale chyba żadne stalówki nie wejdą
Jeśli masz tarcze 305mm to oczywiście, że tak, stalowe felgi wejdą, oryginalne 16" też.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót