[GTV] Rosso Proteo gtv 2,0TS Lusso

No, no, Marek!
Szybko to poszło :D

Ale na mnie 2.0TS też zrobił świetne wrażenie! Kto wie, może jeszcze kiedyś ;)

Czas rozpocząć pracę. Na razie oblecę całość "po rynku". Zakamarki i krawędzie ogarnę już po demontażu szyb i zderzaków. Wtedy też alfa trafi na dłużej pod dach.
IMG_20210626_134803428_HDR.jpg

Czas rozpocząć pracę. Na razie oblecę całość "po rynku". Zakamarki i krawędzie ogarnę już po demontażu szyb i zderzaków. Wtedy też alfa trafi na dłużej pod dach.
Pokaż załącznik 279321

sprawdź co jest po listwami progowymi, szczególnie okolice gdzie jest miejsce na lewarek, te auta źle znoszą niewłaściwe podnoszenie kiedy żaba jest podkładana pod rant progu który się zagina i te okolice najszybciej zaczynają korodować.

Na pewno. Czytałem o tym jeszcze przed kupnem i zaglądałem od spodu na ranty do podnoszenia. Są ok. Ale co w środku to się na dniach okaże.
Będę chciał nakładki i dół zderzaka zrobić w kolorze nadwozia. Może ktoś wstawić foto jak wygląda przejście lakieru po otwarciu drzwi? Bo to jest jeden plastik i nie ma na nim żadnego przetłoczenia.

Wiem, że straszy. Temat i zdjęcia umieściłem z premedytacją :P przecież to by było mało ciekawe gdybym założył temat "po wszystkim". Ja widzę potencjał. Brak rdzy. Poza paroma rzeczami, które nie zniosły próby czasu całość ma potencjał. W przyszłym tygodniu zabieram się za lakier. Wydech i rozrząd potem. Co z tego wyjdzie i jak się temat potoczy zobaczymy. Na razie są plany, jest zapał :lol:

a jak podpory/mocowania/te takie patelnie tylnych sprężyn?

Tego jeszcze nie wiem i chyba teraz się nie dowiem bo na razie to "nie jest po drodze". Za zawias nie mam w planie się teraz zabierać. Chyba że będzie to widać "od góry" jak ogołocę z tapicerki. Ale tego nie wiem.

Aaaaa chodzi o wahacz z gniazdem pod sprężynę. Myślałem że górne mocowanie/poduszkę. To zakukam popołudniu.

Zdjąłem koło żeby sprawdzić. No nie wygląda to już dobrze. Dłubnąłem wkrętakiem tu i ówdzie i dramatu nie ma ale do odratowanie to się już chyba nie będzie nadawać. A widzę że nowych kupić się nie da :/ Widzę też że wszystkie elementy zawieszenia mają wieki. Coś czuję, że jak zacznę tym jeździć to się dopiero wszystko posypie.
IMG_20210628_184648069.jpgIMG_20210628_184707329.jpgIMG_20210628_184725423.jpg

Ostatnia edycja:
Zdjąłem koło żeby sprawdzić. No nie wygląda to już dobrze. Dłubnąłem wkrętakiem tu i ówdzie i dramatu nie ma ale do odratowanie to się już chyba nie będzie nadawać. A widzę że nowych kupić się nie da :/ Widzę też że wszystkie elementy zawieszenia mają wieki. Coś czuję, że jak zacznę tym jeździć to się dopiero wszystko posypie.
Pokaż załącznik 279380Pokaż załącznik 279381Pokaż załącznik 279382

Wygląda źle. Trzeba będzie szukać używek pewnie, może się coś znajdzie w lepszym stanie, do odratowania. Zdaje się też, tak jak piszesz, że do zawiechy dawno nikt nie zaglądał.

te "gitary" faktycznie średnio wyglądają, szukaj ładnych używek, nowe parę razy widziałem ale cena kosmiczna ok. 1200zł/szt, tu teoretycznie mają jedną nawet dość "tanią" sztukę http://sklep.euroforin.eu/zwrotnica...16v-20tb-v6spider-95-06-tyl-prawa-p-8219.html, o te wahacze trzeba dbać bo zbiera się w nich błoto, zapycha otwór odpływowy i gniją. te górne "kubki" pod sprężyny dostępne w UK. Jak już tam zaglądasz to sprawdź też tuleje, szczególnie wahliwe które są przy piaście koła, zerwane potrafią zniszczyć mocowania przy belce.

Od wczoraj dalej walczę z demontażem. Mam problem ze zdjęciem uszczelek drzwi przy szybach i z wycięciem szyb (ale to idzie jak krew z nosa....)
Zabrałem się też za to:
sprawdź co jest po listwami progowymi, szczególnie okolice gdzie jest miejsce na lewarek
Nie ma grama rdzy. Chociaż to mnie ucieszyło. A miałem chwilę zwątpienia bo śruby zżarte były wszystkie. Na szczęście same w sobie skorodowały bo w progu są w dużych plastikowych nakrętkach i na blachę nie przeszło.
IMG_20210707_191134476.jpg

Miłe zaskoczenie :)
Oby więcej takich!

Powoli ale prace postępują. Przy demontażu zaskoczyło mnie pozytywnie parę rzeczy. W stosunku do 166. Myślałem że tandetne mocowanie zderzaków jak w 166 (czy fiatach z tamtych lat) było domeną włoskiej motoryzacji do końca XX w. Wyciągnąłem takie wnioski po kilku fiatach i alfie 166 (ale nie tylko włoskie w tamtych latach tak miały). Mając 159 z 2007 gdzie zderzaki były mocowane na ślizgach i prowadnicach myślałem - wreszcie włosi zmądrzeli :)
A tu się okazuje, że stosowali to jeszcze zanim nawet wymyślono 166. Czyli potrafili :) w gtv oba zderzaki są montowane na ślizgach i prowadnicach. Są sztywne i po odkręceniu od nadkoli i dwóch ryglujących śrub zderzak kulturalnie wyjeżdża. I równie łatwo się będzie go montować. Da się? Da!!!! Czemu tak nie zrobili w późniejszych autach klasy wyższej to nie ogarniam..... W ogóle całe zderzaki i kratki przedniego w gtv są masywne, porządnie zamocowane. W 166 zderzaki są wiotkie jakby na plastiku oszczędzali. Wygina się to we wszystkie strony, elementy przedniego zderzaka są zamocowane tak delikatnie aby odpaść przy pierwszym demontażu :) a ich założenie i przykręcenie jest koszmarem. Nie mówiąc już o tym, że w trakcie montażu trzeba się postarać żeby zderzak siadł ładnie, równo bo prawie nic go nie pozycjonuje (pomijam te parę śmiesznych wypustek). Jednym słowem demontaż gtv poszedł niezwykle sprawnie. Wszystko się ładnie odkręcało, nie było tego za wiele. Konstruktorzy całkiem dobrze budowę przemyśleli. Aż nie możliwe że to alfa z 1995 roku :)
IMG_20210716_194005913_HDR.jpg
P.S. Może ktoś mi wrzucić fotę jak w poliftowej gtv na plastikowej osłonie progu jest zrobione odcięcie części lakierowanej od czarnego plastiku? Do jakiego momentu lakierować nakładki progowe?

Fajnie ze masz TS z aluminiowa pokrywa zaworow, pierwsze 16V tak wychodzily.Jedna sonda ,brak katow w kolektorze wydechowym jak to ma miejsce od 2001 roku i przepustnica na lince ,same plusy.Jak bedzie zdrowy to bedzie fajnie przyspieszal i dzwiek extra.W gtv jest dosc duzo tlumikow ,tak wiec zrobienie fajnego wydechu poprawia jeszcze lepiej dzwiek tego silnika, ktory w serii i tak brzmi fajnie.Co do zderzakow jest podobnie jak w 155 wszystko na slizgach ,schodzi super i szybko.
Powodzenia w pracach

Właśnie jeździłem takim samym gtv przed zakupem i to mnie pozytywnie zaskoczyło. Wydech mam praktycznie cały pordzewiały więc jest do zrobienia na pierwszy ogień wraz z lakierem i rozrządem. Nie ma niestety wyboru w wydechach a teraz nie będę miał kasy na kwas. Jeszcze nie wiem co zrobię.

Nie ma niestety wyboru w wydechach a teraz nie będę miał kasy na kwas.
Nie ma wyboru i na dodatek trzeba czekać. Też wymieniam w ph1 kompletny i masakra - nie daj się zwieść, że dostawa w 24h. Ja już czekam ponad tydzień. Teoretycznie do środy powinien być...

Amortyzatory
Powrót