[GTV] Rosso Proteo gtv 2,0TS Lusso

Z ciekawości, jakie są koszty wymiany profilaktycznej panewek? Jakiś konkretny producent godny polecenia czy może są ori części dostępne?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Wymieniałem panewki korbowodowe, czyli typowa profilaktyka. Cena części to ok 190zł, robocizna ok 300 zł - ja robiłem sporo więcej przy GTV stąd też ceny gdzie indziej mogą być odmienne

Dzieki! Czyli wydatek niewielki w porównaniu z potencjalnymi kosztami usterki

Pora ruszyć z robotą.
IMG_20220705_195229348.jpg

Łatwiejszy temat :P

Dokładnie tak. Z V6 i ZF`em nie będzie tak łatwo. Poza tym, w 166 przy okazji pewnie zrobię wiele innych rzeczy. W gtv nie muszę. Choćby dlatego bo tam czy z silnikiem na aucie czy za autem dostęp do osprzętu jest przyzwoity :P
A chcę jak najszybciej jakąś alfę uruchomić bo najzwyczajniej w świcie chce mi się jeździć alfą :D zwłaszcza, że powrót ze zlotu był germańską grubo ciosaną E60. Ta nieodparta chęć jazdy alfą jest silniejsza ode mnie. Więc poprzekładałem inne prace i zabrałem się za "łatwiejszą" rosso :D

Dzisiaj odpiąłem jeszcze skrzynię i widać że sprzęgło lada chwila by się rozsypało. Jak zdjąłem docisk to sprężyna się już rozsypała :D
IMG_20220705_232348195.jpg

Mam dla Ciebie brakującą w kolekcji Rosso Proteo 156.
Choć ma już 20 lat to tylko 31kkm. Pachnie fabryką.
Ja nie mam czasu dla niej.

Jednak się nie myliłem. Nie wiedzialem jak puka panewka ale to się czuje :sarcastic:
IMG_20220706_184034211.jpg

- - - Updated - - -

Andrzej - PW

Idziesz z robotą jak burza (zresztą jak zawsze) ;).
Pstrykaj fotki z remontu od samego dołu :tee:.

Burza burza i po burzy :sarcastic: Teraz muszę znaleźć wał, albo dać do szlifu i znaleźć nadwymiarowe panewki. A to ani łatwe do kupienia ani tanie :D

Wał do szlifu, jest przecież Toczek, Top-Mar... Z panewkami jest aż tak ciężko?

Burza burza i po burzy :sarcastic: Teraz muszę znaleźć wał, albo dać do szlifu i znaleźć nadwymiarowe panewki. A to ani łatwe do kupienia ani tanie :D
A czy nie szybciej i taniej będzie poszukać zdrowego słupka lub całego silnika? No chyba, że planujesz kapitalkę. Kupiony silnik można rozebrać, pomierzyć, założyć nowe panewki, Twoją głowicę z wałkami, jeśli uznasz, że jest lepsza i zostanie Ci jeszcze sporo części w razie "W".

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Koszt drugiego silnika nawet w dolnym zakresie cenowym jest na poziomie pełnego remontu. Wał już się szlifuje.

Marek, pogadaj z Łukaszem od rozbitego TSa, ma silnik 2.0 Twin Spark w doskonałym stanie, może dogadacie się cenowo :)

Wiem. Ale wybrałem własną drogę. Zrobię sobie silnik na cacy sam.

Dużo czasu minęło ale przygotowania do urlopu kamperem i sam urlop pochłonął bardzo dużo. Wczoraj odebrane elementy że szlifierni i powoli można zacząć składanie.
IMG_20220909_182143253.jpgIMG_20220909_182114954.jpg

Amortyzatory
Powrót