• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Retrofit nowego radia, dolożenie Android Auto / Car Play

Przywrócenie proxi w serwisie (z Witech2) następuje na wyraźne życzenie obsługującego, to już sprawdziłem, nie ma żadnego automatyzmu. Czyli rozumiem, że funkcja:
aa5-jpg.jpg

jest tylko dla formalności, powiedziałbym porządkowa?
Czytałem Twoje wpisy na giuliaforums, zapoznałem się z całym wątkiem. Tak przy okazji, na zrzutach z Witecha jest tylko Carplay, nie ma AndroidAuto. Czy to wynika z tego, że pochodzą z USA (screeny) czy AA jest osobną pozycją w Witechu? Nie mogę znaleźć ale wydaje mi się, że gdzieś była podobna instrukcja jak ta zamieszczona i spolszczona przeze mnie (za pomocą deepl.pl) ale z polskim menu Witecha. Może ktoś pamięta i wie, gdzie szukać.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - o zmianie bajtów 115 i 157 (poza 88) pisał mi w instrukcji kolega kozak. Potem, po wymianie radia na nowe serwis przywrócił fabryczne proxi i przy ponownym uruchamianiu RaceMode już tych 115 i 157 nie zmieniałem bo występował jakiś błąd - jak spojrzysz w historię WhatsAppa to na bieżąco wymienialiśmy się informacjami. Został tylko bajt 88 i działa do dziś.

Ostatnia edycja:
Przywrócenie proxi w serwisie (z Witech2) następuje na wyraźne życzenie obsługującego, to już sprawdziłem, nie ma żadnego automatyzmu. Czyli rozumiem, że funkcja:
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: aa5-jpg.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 37.6 KB ID: 270214

jest tylko dla formalności, powiedziałbym porządkowa?
amerykańcy twierdzili że im prawie cały czas się wywala proxi na MES - mała szansa przejść poprawnie, stąd przerywali sami i robili proxi na witechu zamiast kończyć na MESie. jeśli natomiast zrobisz na MESIe to już pewnie nie potrzeba na Witechu (ale też nie zaszkodzi). osobiście nigdy nie aktywowałem AA/ACP od zera, tylko fagmenty : albo robiłem tylko wsparcie teoretyczne dla kilku osób, albo byłem przy wymianie swojego radia na gwarancji (stąd informowałem o potrzebie włączenia AA/ACP w ETM i potencjalnej możliwości retrofitu zanim ktokolwiek jeszcze o tym pisał), raz komuś zmieniłem przy okazji innych robót i wysłałem go do znajomego do ASO na aktywację - nie wiem jak się to skończyło - nie dostałem feedbacku.

Tak przy okazji, na zrzutach z Witecha jest tylko Carplay, nie ma AndroidAuto
tak jest, to samo u nas (pisałem o tym pewnie w tym wątku na początku)

@epsonix - o zmianie bajtów 115 i 157 (poza 88) pisał mi w instrukcji kolega kozak. Potem, po wymianie radia na nowe serwis przywrócił fabryczne proxi i przy ponownym uruchamianiu RaceMode już tych 115 i 157 nie zmieniałem bo występował jakiś błąd - jak spojrzysz w historię WhatsAppa to na bieżąco wymienialiśmy się informacjami. Został tylko bajt 88 i działa do dziś.

lata świetlne temu na forach tak ktoś napisał, ale od dawna oficjalną wersją jest to że mieniasz 115,157,161 i 163 - w niektórych autach niektóe mogą być już dobrze ustawione. co do tego z kim o czym piszę - nie panuję nad tym, nie jestem w stanie pamietać - codziennie piszę na forach, odpowiadam na jakieś maile, czytam czyjeś przypadki, ktoś dzwoni, do tego whatsup zczyścił mi całą historię korespondencji od daty kilka tyg wstecz - chyba jak pozwoliłem androidowi na zaoszczędzenie miejsca jak telefon się zapchał (zdjęcia/filmy zostawił na photos/google, a co z whatsupem to nie wiem)

No to dzisiaj był ten dzień: koledzy z FCA zaprosili mnie do serwisu, podłączyli Witech2 i nadeszła chwila prawdy. Zrobiliśmy wszystko zgodnie z instrukcją, tyle, że wcześniej proxi zrobiłem kompletne, nie przerywałem jak koledzy z Ameryki. Pozostałe punkty programu bez problemu ale po wszystkim zamykamy auto, czekamy kilka minut, w końcu wchodzimy, włączam radio i widzę, że pokazało się w "system" ustawienie dla Android Auto: ustawienie kolorów. I nic więcej. Coś mnie tknęło i sprawdziłem w telefonie i faktycznie, trzeba było dodać jeszcze auto. Miałem problem z przewodem, a raczej z gniazdem - już od jakiegoś czasu wtyczka w nim nie siedziała sztywno, potrafiła się wysunąć tak, że niby siedziała ale ładowania nie było. No i tu też narobiła mi strachu, że wszystko na nic. Ale po chwili poszło. Z tego wszystkiego pojechałem jeszcze do serwisu telefonów i wymieniłem gniazdo. Teraz wszystko działa jak trzeba i to z każdego z trzech gniazd USB: w podłokietniku i z tego pod panelem klimatyzacji też. Poniżej fotki z efektem dzisiejszych prac. Dziękuję Kolegom [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] i [MENTION=77795]niegowic[/MENTION] za porady i wskazówki.
20200612_171249.jpg20200612_171125.jpg

No to dzisiaj był ten dzień: koledzy z FCA zaprosili mnie do serwisu, podłączyli Witech2 i nadeszła chwila prawdy. Zrobiliśmy wszystko zgodnie z instrukcją, tyle, że wcześniej proxi zrobiłem kompletne, nie przerywałem jak koledzy z Ameryki. Pozostałe punkty programu bez problemu ale po wszystkim zamykamy auto, czekamy kilka minut, w końcu wchodzimy, włączam radio i widzę, że pokazało się w "system" ustawienie dla Android Auto: ustawienie kolorów. I nic więcej. Coś mnie tknęło i sprawdziłem w telefonie i faktycznie, trzeba było dodać jeszcze auto. Miałem problem z przewodem, a raczej z gniazdem - już od jakiegoś czasu wtyczka w nim nie siedziała sztywno, potrafiła się wysunąć tak, że niby siedziała ale ładowania nie było. No i tu też narobiła mi strachu, że wszystko na nic. Ale po chwili poszło. Z tego wszystkiego pojechałem jeszcze do serwisu telefonów i wymieniłem gniazdo. Teraz wszystko działa jak trzeba i to z każdego z trzech gniazd USB: w podłokietniku i z tego pod panelem klimatyzacji też. Poniżej fotki z efektem dzisiejszych prac. Dziękuję Kolegom [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] i [MENTION=77795]niegowic[/MENTION] za porady i wskazówki.
Pokaż załącznik 270371Pokaż załącznik 270370
Hub wymieniłeś? Czy obeszło się bez wymiany huba?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Wymieniłem ale od dnia zamówienia do otrzymania minęły 3 miesiące i temat trochę się rozmył. Sam szukałem chyba na 3 stronie, żeby odnowić.

To teraz prezes mnie zmotywował i pogrzebię w swoim proxi i zobaczymy czy kolejność ma znaczenie. Bo ja offline activation już mam za sobą (co oczywiście nic nie dało). Huba wymieniłem na 2x. Jestem po prostu ciekawy czy moje radio jest już na straty...

off-line activation - co masz na myśli, na Witechu? jesli tak to Cię zmartwię - już masz po ptokach - z tym radiem póki co nic nie zrobisz musi być kolejne. Przecież było pisane że przypadek kolegi klag3 (z przed roku) właśnie przeszedł takim trybem i już nie dało się go uratować - wtedy nie było wiedzy o potrzebnych zmianach w proxi - wyszła dopiero dosłownie 2-3 tyg później.

Niech spróbuje, może u kolegi klag3 coś się wydarzyło. Zrobienie proxi nie powoduje ryzyka, że zepsuje bardziej. Tyle, że nie powinno to być "grzebanie" tylko zmiana właściwych bajtów, pełne proxi i wóz albo przewóz. Wtedy bym zobaczył co pokazuje Witech.

a pewnie, niech próbuje, strata czasu. kolega klag3 jak i paru innych pionierów w USA właśnie przepłaciło próbę bez proxi zablokowaniem możlwiości aktywowania tego kiedykolwiek, to jest jasne i opisane od jakiegoś roku na forach USA i u nas

Pokaż załącznik 270371Pokaż załącznik 270370

Mam pytanie do was. Jak u was , nie tylko u kolegi prezes-tk działa Android Auto ?
Mam auto z USA.
Dziwne jest to, że nie mam tej ikony Android Auto w głównym menu. U mnie Android Auto praktycznie nie działa. Działa tylko raz jak wsiądę do auta, które było zamknięte dłuższy czas (chociaż 10 minut). Jakieś dziwne to. Telefon mam Google Pixel 2 XL, czyli można rzec ich firmowy z android 10. Głęboko w menu jest android auto i można tam zmienić schemat kolorów.
IMG_20200804_231458.jpg
Taką mam wersję oprogramowania.

Myślicie, że trzeba aktualizować cały infotainment żeby to lepiej działało ??

Mam pytanie do was. Jak u was , nie tylko u kolegi prezes-tk działa Android Auto ?
Mam auto z USA.
Dziwne jest to, że nie mam tej ikony Android Auto w głównym menu. U mnie Android Auto praktycznie nie działa. Działa tylko raz jak wsiądę do auta, które było zamknięte dłuższy czas (chociaż 10 minut). Jakieś dziwne to. Telefon mam Google Pixel 2 XL, czyli można rzec ich firmowy z android 10. Głęboko w menu jest android auto i można tam zmienić schemat kolorów.
Pokaż załącznik 271834
Taką mam wersję oprogramowania.

Myślicie, że trzeba aktualizować cały infotainment żeby to lepiej działało ??
Sprawdz z innym kablem.. często przewód słabej jakości powoduje to ze nie działa Android Auto. Sprawdzałes w innym samochodzie czy na telefonie wszystko ok? Ja np musialem zainstalować Android Auto, wiem że w nowych nie trzeba bo jest w systemie no ale w sumie oficjalnie chyba jeszcze dalej nie wspierane w Polsce..

Najlepiej działa stary kabel od Huawei P9. Do Pixela niestety dali kabel USB-C - USB-C. Hmm ,będę musiał znaleźć jeszcze kogoś innego z Android Auto w okolicy i zobaczyć u niego jak to działa.
Aktualizacja infotainmentu raczej dużo nie zdziała ??

spróbuj zupdatować firmware, ja miałem ogromne problemy np z MV059 co doprowadziło do wymiany radia na nowe bo firmwaró w tamtym czasie nie było. właduj MV090.
co do ikonki w głównym menu, to ona pojawia się dopiero jak podłączysz telefon i z AA przejdzesz do menu radia, wiec tym się nie przejmuj -inaczej tylko w ustawieniach schemat kolorów.
daj znać czy pomogło. kabel kluczowy to inna sprawa. a jakieś ustawienia w telefonie, typu debugowanie na porcie USB, może w opcjach programisty coś grzebałeś (albo powinieneś odblokować i pogrzebać)?

AA coraz bardziej mnie irytuje, po pierwsze ostatnie wersje apki to już otwierają się ok 15 sekund, po drugie sam telefon na androidzie to badziewie, tu trzeba zrestartować bo BT nie działa, innym razem bo czytnik odcisku palca przestaje odblokowywać, jeszcze innym razem firefox zapomina haseł/autowypełniania, trzeba ubić apkę i od nowa odpalić (np nie mogę odpalić z apki mObywatel dowodu - jak byłem na głosowaniu to się to stało, musiałem wyjść, restartnąć tel i od nowa przyjść), następny telefon będzie raczej iPhone, wtedy dokupię gadżet Carplay WiFi.

Ostatnia edycja:
spróbuj zupdatować firmware, ja miałem ogromne problemy np z MV059 co doprowadziło do wymiany radia na nowe bo firmwaró w tamtym czasie nie było. właduj MV090.
co do ikonki w głównym menu, to ona pojawia się dopiero jak podłączysz telefon i z AA przejdzesz do menu radia, wiec tym się nie przejmuj -inaczej tylko w ustawieniach schemat kolorów.
daj znać czy pomogło. kabel kluczowy to inna sprawa. a jakieś ustawienia w telefonie, typu debugowanie na porcie USB, może w opcjach programisty coś grzebałeś (albo powinieneś odblokować i pogrzebać)?

AA coraz bardziej mnie irytuje, po pierwsze ostatnie wersje apki to już otwierają się ok 15 sekund, po drugie sam telefon na androidzie to badziewie, tu trzeba zrestartować bo BT nie działa, innym razem bo czytnik odcisku palca przestaje odblokowywać, jeszcze innym razem firefox zapomina haseł/autowypełniania, trzeba ubić apkę i od nowa odpalić (np nie mogę odpalić z apki mObywatel dowodu - jak byłem na głosowaniu to się to stało, musiałem wyjść, restartnąć tel i od nowa przyjść), następny telefon będzie raczej iPhone, wtedy dokupię gadżet Carplay WiFi.
A co to za telefon;) mój Samsung odpukac nie ma takich problemów:D

W sumie muszę przetestować jak działa z iPhone - chyba największy plus ze full screena..

w tamtym czasie mialem LG Q6, ale probowalem tez na Motoroli G5S ( te 2 nie laczyly sie w oi 20-30% prob) a starszy Samsung 3 2016 to nie laczyl sie w 80-90% prob. kabke oczywiscie wszystkue przetestowanew ten sam dzien jak zglaszalem w ASO w autach w salonie wszystkie te tel laczyly sie w 100% prob na nowszym firmwarze radia dlatego wnosilem o nowy firmware, Wlosi odmowili wiec zarzadalem wymiany radia na sprawne

Pixel 2XL (android 10) u mnie działa absolutnie bezproblemowo, czy to z AA czy ogólnie, a ma już pod dwa lata.

Jedyny zarzut mam do multimediów po bluetooth - muszę restartować tidala na telefonie żeby dalo się odpalić muzę z menu radia po odpaleniu auta, ale nie wiem czy to problem androida czy tidala.

Czas uruchamiania AA faktycznie ostatnio się zwiększył i wariują czasami polecenia głosowe, ale to już problem samego AA czy google asystenta.

LG nie ma jakoś specjalnie dobrej renomy w świecie Androida, więc to może być przyczyną. Imho jeśli android to tylko uznane i flagowe sprzęty. A kabla używam akurat chińskiego z aliexpress takiego raczej solidnego w oplocie i jest wszystko ok.

Samsungi S10e oraz A71.
Zero problemów, z AA/BT.
Coś tylko poknocili z asystentem Boogle, bo ostatnio gada do mnie po angielsku...

asystenta wiecznie knocą, dizała dobrze np 2miechy, a potem sknocony, zaś naprawią i zaś potem sknocą.

co do odpalania tidala, może podobnie jak ze spotify, jak lecisz tylko przez BT (nie przez AA), to Spotify się usypia w czasie jak jesteś poza autem i często trzeba po prostu odblokować ekran i kliknąć Spotify (lub w tle uruchomić sobie jakiegoś Taskera, Automate czy innego i zrobić flow który uruchamia program jak BT się połączy z autem). W AA akurat tego probelmu nie ma bo wystarczy wejść na apkę już w AA i odpala Spotify.

Amortyzatory
Powrót