Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No nie mobil, ale Total za 80 zł za bankeprzy 800ml na 1000km to zmiana oleju chyba nie pomoże za bardzo jednak
no chyba że obecny olej to mobil z allegro za 49,99 za bańkę 5L
Najczęstszą przyczyną przyśpieszonego zużycia jest przegrzanie silnika. Mógł mieć awarię termostatu np. Lub lubił pojeździć. Lub nie wymieniał oleju na czas. A może parkował przed blokiem i zimą po odpaleniu od razu ogień? Tysiąc możliwych przyczyn. Już raczej nie dojdziesz do tego co było faktyczną przyczyną. A przebieg masz pewny? Na pewno bym sprawdził.To mnie pocieszyłesMechanika już mam, tylko musze się umówić na jakiś termin bo facet jest robotą zawalony. Zastanawia mnie jedynie skąd to zużycie? Załóżmy, że przebieg jest oryginalny, może ktoś za dużo oleju lał i uszczelniacze poszły, albo poprzedni własciciel męczył biedną belle, na zimnym pod czerwone itd. ehhh cóż zrobić, naprawimy i jezdzimy
![]()
TZastanawia mnie jedynie skąd to zużycie?
Rozbierz pokrywę i sprawdź wałki w jakim stanie są na początekByłem u fachmana, i w ciemno powiedział, że to uszczelniacze zaworowe. Radzicie wymieniać w ciemno i jakby brało dalej to grzebać wtedy głebiej? Czy od razu pchać sie w pierscienie, planowanie, płyny, filtry itd?
U mnie spadku mocy tez nie było nawet moge stwierdzić,że wręcz przeciwnie raz wracałem z Dublina z lotniska do domu do Dungannon trasa liczyła 200mil w pierwszą strone jechałem w miare spokojnie w druga pociskałem już konkretnie bo samolot był opózniony 2h i 150km zrobiłem w godzinke z 5-cioma osobami na pokładzie także silnik dostał troche po dupie. Ale po tym przegonieniu silnik był dużo żwawszy lepiej reagował na pedał gazu dopiero po jakichś 3 tyg. zaczął przydymiać i to momentami konkretnie.Nie mam, żadnego masełka pod korkiem. Jutro pojadę do innego warsztatu, bo mi sie to wszystko nie podoba...ale przegrzanie silnika skutkowało by raczej spadkiem mocy.
Ale z ciekawości jeszcze zapytam jaki wpływ miały by zużyte wałki rozrządu na branie oleju?Rozbierz pokrywę i sprawdź wałki w jakim stanie są na początek
Narazie postanowione, że zimę przejeżdże, a na wiosnę zrobię uszczelniacze i pierscienie. Dzieki za zaangażowanie i wszytskie rady.