• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

Nie tyle chodzi o wage co o masowy moment bezwładności - większa średnica felgi przy takiej samej masie daje większy moment. Z moich obserwacji wynika że każde dodatkowe 10mm szerokości opony przy tej samej średnicy to 0,5l/100km więcej
Średnica koła się nie zmienia. Może się zmieniać rozkład masy o ile ciężar gumy jest inny niż ciężar felgi. Co do szerokości - zgoda.

Nie pisałem o średnicy zewnętrznej koła (bo te są prawie takie same w 16",17" i 18") tylko o średnicy felgi. Średnica felgi ma bezpośredni wpływ na średnicę rozłożenia masy

Co by to nie bylo na wiekszych kolach spalanie jest wyzsze (zimowki 15'' - letnie 17'')

Sami Alfiści i taaaaaaaaaaaaaaaaaaaakaaaaaaaaaaa debata o spalaniu - może by założyć podsekcję "Miłośnicy TDI"? ;)

Moja QV po zmianie kół z 17 na 18 zużywa więcej paliwa, było 11,7 jest 12,2 A może to efekt wiosny?

Już znalazłem przyczynę większego zużycia, od czasu jak temperatury są plusowe działa sprężarka klimatyzacji. Stąd wyższe spalanie.

Letnie kapcie i spalanie od razu w dół - spadło ok. 1l/100km

Skoro na 50 to pewnie teren zabudowanym ..... A jeśli tak to uważam ze jazda w terenie zabudowanym z prędkością 176 km/h to troszkę brak wyobraźni ;)
Oczywiscie nie teren zabudowany. Nowiutki kawalek asfaltu kolo Strykowa, pozostaly tablice ograniczajace po robotach drogowych. Generalnie i tak przegiecie, nawet nie wiem kiedy nabralem takiej predkosci.

A u mnie trakcja jakby mniejsza na letnich kapciach, ale to po deszczu. Na sucho wszystko ok. Spalanie wyraźnie mniejsze, ciszej jadę. I w koncu miałem okazje wyprobowac na autostradzie, parę godzin 180 => spalanie 10/100. Przy 100kmh spalanie 5/100, 1,4MA. Prawdziwa paliwozernosc zaczyna sie pewnie od 220kmh :)

Niedawno chwalilem sie podobnym spalaniem (8,4) po czym zalozylem letnie opony 18 cali i od tego momentu "blokuje" mi sie przelacznik w trybie D i noga na pedale gazu a spalanie nie moze zejsc ponizej 10,5 :D

Przebieg 1180 km spalanie 10,4 l, przede wszystkim miasto (98%). Czasami lubię skorzystać z przysługującej mocy.

Dwa ostatnie baki tylko po Warszawie mam średnią około 9,5. Z tym, że raczej robię dość długie trasy (15 km wzwyż) i unikam szczytów i korków.

Amortyzatory
Powrót