• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

Dzis trasa WAW ---> Świnoujście 600km spalanie wedlug komp 7.8 srednia predkosc na calej trasie 71km/h (czyli jak bylo mozna to do 140 km/h) nie tak zle....

Takiej typowej " trasy" jeszcze julka nie zrobila Ale cykl mieszany 65\35 trasa\miasto tez mi katalogowo nie wychodzi pomimo ze tak delikatnie powiem dosc lekkiej nogi
Ogólnie jest praktycznie niemożliwe uzyskanie takich wyników spalania jak podaje producent. A jeżeli już, to z mojego doświadczenia łatwiej to uzyskać jednak w mieście, a to z tego powodu, że miasto miastu nierówne, i można trafić na różne warunki jazdy. Zrobiłem w celach eksperymentu 70 km po Wrocławiu, poza szczytem komunikacyjnym. Komputer pokazał 10,9 l/100 km, czyli aż o litr mniej niż podaje producent. Tyle, że przy dystrybutorze wyszłoby pewnie znacznie więcej, ale i tak jest jakaś szansa, że udałoby się zrobić tyle ile obiecuje producent.
Gorzej w trasie, to już jest jakiś kosmos. Wierzysz, że mógłbyś mieć w swoim 1.4 MA spalanie 4,6 l/100 km? Mi jak na razie w trasie, przy bardzo ekonomicznej jeździe, udało się zejść do 7,6 l (przy dystrybutorze), czyli o całe 1,5 l więcej niż obiecuje producent, bo te 6,1 l/100 km jest kompletnie nierealne. No chyba, że z górki :)

Spalnie w trasie po zmianie softu uległo zmianie - po wycieczce nad morze w trybie "D"
zanotowałem następujące wartości:
Średnia prędkość 102km/h - spalanie 10,3l/100km
Średnia prędkość 82km/h - spalanie 9,6l/100km
Trasa to jazda "7" nad morze z Wa-wy i powrót. Wg. mnie to bardzo przyzwoity wynik jak na 170KM auto

Trasa Łódź-Luksemburg.. wycieczki.. Luksemburg-Łódź. Trasa 2700 km, średnia prędkość 100 km/h, max (na krótkich odcinkach) 190 km/h, przeciętnie 140-160 km/h.
Średnie spalanie: 7,8 l/100 km. Jestem zadowolony z wyniku :)

Nie nowe tylko stary jakoś nie obsługiwał prawidłowo centralki wtrysku i ASO wgrywało wszystko od początku

Trasa Wawa - Krynica Morska - Wawa...spalanie 6.5 litra sprawdzone na stacji...srednia predkosc 85 km/h
Pozdrawiam

Trasa Bielsko-Biała - Rzeszów - Bielsko-Biała.
Średnia prędkość 80 km/h, w tym stanie 1h w korku przy zjeździe z A4 w Łapczycy + wycieczka po mieście w Rzeszowie 10km.
Spalanie 9.0l/100km.

Spalanie to rzecz względna i zbyt wiele czynników ma na nie wpływ :) podobno autka palą tyle ile im się wleje i ani litra więcej :)
Mój znajomy wlewa do mito 45,978 l a zbiornik ma 45 l ...czy to możliwe ??? czy mnie czaruje :) ....chce od niego odkupić to cacko ale czyżby blacharz po dzwonie je źle poskładał ?? :D

Jak najbardziej jest możliwe wlanie więcej paliwa niż wynosi pojemność zbiornika. Masz jeszcze przecież przewód wlewowy (abstrahuję od prawidłowości takiego "dopełniania").

Spalanie to rzecz względna i zbyt wiele czynników ma na nie wpływ Mój znajomy wlewa do mito 45,978 l a zbiornik ma 45 l ...czy to możliwe ???
Mam MiTo, bak 45 litrów teoretycznie, w praktyce myślę że jakieś 47 (bak plus przewody paliwowe plus rura wlewowa. Ze 3 razy zdarzyło mi się wlać prawie 46 litrów i to jest wynik do pierwszego odbicia dystrybutora. Nigdy nie dolewam paliwa po odbiciu.

Mam MiTo, bak 45 litrów teoretycznie, w praktyce myślę że jakieś 47 (bak plus przewody paliwowe plus rura wlewowa. Ze 3 razy zdarzyło mi się wlać prawie 46 litrów i to jest wynik do pierwszego odbicia dystrybutora. Nigdy nie dolewam paliwa po odbiciu.
... a może to dystrybutor ma ,,dziwny" licznik.

Kurcze mnie się nie zdarza tankować nigdy więcej niż podaje fabryka więc uważam to za dziwne. Pykanie pistoletem przekłamuje i dlatego na dystrybutorze podana jest minimalna ilość odmierzanego paliwa. Na shellu Panowie pomagają nalewać i dobijają kasę pykając 3-4 razy.
Zbiornik 45 litrów plus rura no jeden literek i jeszcze dojeżdżamy na stacje więc coś w zbiorniku pływa a na dystrybutorze wyskakuje 47 litrów hehe albo dystrybutor nas wali albo producent źle podaje pojemność zbiornika :)

Trasa Łódź-Luksemburg.. wycieczki.. Luksemburg-Łódź. Trasa 2700 km, średnia prędkość 100 km/h, max (na krótkich odcinkach) 190 km/h, przeciętnie 140-160 km/h.
Średnie spalanie: 7,8 l/100 km. Jestem zadowolony z wyniku :)

Nice.

Zrobiłem Julką dłuższą trasę (trochę ponad 1000km) i spalanie zadziwiajaco niskie (jak na prędkości i mój styl jazd) bo jakies 7,8l/100km. Myslę że dopiero teraz (12tys km) silnik jak należy się "ułożył"

A ja mam maly problem.....jakies 3 tyg. temu zatankowalem na stacji Orlenu na Rosola w Warszawie i od tego mometu spalanie w miescie z 10 litrow wzroslo do 12 - a nie mam ciezkiej nogi i rzadko uzywam klimy....jakies pomysly co moglo sie stac - acha a 2 dni podjechalem na te stacje i zauwarzylem ze na wszystkich dystrybutorach kartki ze brak 95 czyzby jakis syf byl w tym paliwie...czy to moze miec wplyw na wzrost spalanie....Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót