[Giulietta] Raport spalania

95 to jakeś szambo...... inwestuj w paliwo czyste, o wyższej wartości oktanowej.
Po co przepłacać skoro producent uważa, że silnik przystosowany jest do spalania paliwa 95 oktanowego, a 98 prawie nic nie daje (testy pokazały niezauważalny wzrost mocy i momentu obrotowego). abdave zmień poprostu stację benzynową, albo poczekaj, aż wyczyszczą zbiorniki.

Po co przepłacać skoro producent uważa, że silnik przystosowany jest do spalania paliwa 95 oktanowego, a 98 prawie nic nie daje (testy pokazały niezauważalny wzrost mocy i momentu obrotowego). abdave zmień poprostu stację benzynową, albo poczekaj, aż wyczyszczą zbiorniki.
Ja zalewam Shell V.P.R. zuzycie paliwa minimalne 10,5 w mieście, przy 98 średnie 11,7 li.

spalanie w trasie

Mi w trasie Alfa odwdzięcza się niskim spalaniem - trasa Łódź - Płock, cztery osoby na pokładzie, prędkość do 120 km/h, styl jazdy normalny - 6.3 l
Dzisiaj sprawdziłem do ilu można zejść jeśli jedziemy przepisowo - prędkość 90 km/h, na terenie zabudowanym zwalniamy, średnia prędkość z 50 km wyszła 75 km/h a spalanie przy płynnej jeździe w stylu eko 5.1 l /100km. Obydwie trasy w trybie normal.
Kiedyś miałem G.Punto 1.4 95KM i nawet jadąc tak delikatnie miałbym problem zejść do takiej wartości. Jestem pod wrażeniem :)
W mieście Julka musi swoje spalić ale i tak uważam, że przy tym silniku i mocy samochód jest ekonomiczny. Nie warto zawracać sobie głowy dieslem.

Mi w trasie Alfa odwdzięcza się niskim spalaniem - trasa Łódź - Płock, cztery osoby na pokładzie, prędkość do 120 km/h, styl jazdy normalny - 6.3 l
Dzisiaj sprawdziłem do ilu można zejść jeśli jedziemy przepisowo - prędkość 90 km/h, na terenie zabudowanym zwalniamy, średnia prędkość z 50 km wyszła 75 km/h a spalanie przy płynnej jeździe w stylu eko 5.1 l /100km. Obydwie trasy w trybie normal.
Kiedyś miałem G.Punto 1.4 95KM i nawet jadąc tak delikatnie miałbym problem zejść do takiej wartości. Jestem pod wrażeniem :)
W mieście Julka musi swoje spalić ale i tak uważam, że przy tym silniku i mocy samochód jest ekonomiczny. Nie warto zawracać sobie głowy dieslem.

Jak ją porównasz do Bravo ? (komfort, prowadzenie, osiągi)

Bravo kontra Giulietta

Pomimo tego, że Bravo miałem w wersji Sport to trzeba przyznać,że Alfa jest samochodem o zacięciu sportowym a Fiat tylko takiego udaje :) Najbardziej irytował mnie w Fiacie układ kierowniczy który nijak nie pasował do mocy silnika i osiągów, był za mocno wspomagany tak jak w miejskich samochodach i nie mogłem go wyczuć. Fiat totalnie go schrzanił w wersji sport co mnie o tyle ździwiło, że w Grande Sport i Pandzie Sport było całkiem przyzwoicie...W Alfie układ kierowniczy to druga końcówka skali :D. Zawieszenie w Fiacie było też gorsze, mniej komfortowe i nieco mniej stabilne na zakrętach. Irytowała mnie też wysoka pozycja za kierownicą, słabo pracująca skrzynia i dość wysokie spalanie. W osiągach szczerze mówiąc różnica jest najmniej odczuwalna, Fiat T-Jet też dobrze się odpycha, Multair ma mocniejszy dół i w trybie normal jest elastyczniejszy i lepiej reaguje na gaz. Jak dla mnie tryb Normal w Alfie jest idealny do normalnej jazdy a w Fiacie tryb Normal był trochę zbyt przytłumiony a Sport za agresywny na codzienne użytkowanie :)
Podsumowując jestem bardzo zadowolony z zakupu i wszystkim którzy szukają samochodu o charakterze sportowym polecam Alfę :) Jeśli Fiat to tylko Abarth gdyż obecne Fiaty Sport to tylko nazwa wersji wyposażeniowej.

Trasa ok 450 km z W-wy przez Grudziądz do Wejherowa, w tym na autostradzie 150-190/h, i 20 km korka przed Wejherowem - spalanie ok 10/100
Z powrotem opłotkami przez Malbork, Iławę, Nidzicę, Wielbark - wieczorem i w nocy (b mało wyprzedzania, spokojna jazda 90-120 ) trasa podobna długością - spalanie średnio ok 7 litrów
W całości 8,4 litra
Auto na dotarciu pękło 1000 km
Opony 225/17 co moim zdaniem ma b duże znaczenie na naszych drogach. Na 205 na pewno będzie palić co najmniej litr mniej.

tygrysiu wybaczyłeś juz swojej alfie? nie chowasz urazy? jak sie jezdzi po remoncie?

Remont chyba zbyt wielkie słowo ;) wymieniono wadliwe elementy i jest ok ..... Czy nie chowam urazy .... To jednak ładne auto a kiedy je kupowałem nie było dla mnie konkurencji :) wiec puki co nasz związek dojrzewa :) a ja je bacznie obserwuje. Jeśli nasza miłość ma rozkwitac to moja Julka będzie najdokladniej posprawdzana, najlepiej poskladana, wręcz wzórcowy "niemiecki" egzemplarz ;d

Ostatnia edycja:
nie jedna miłość przeżywała poważne kryzysy:D mam nadzieję, tygrysio, że i w waszym przypadku skończy się słowami: "i żyli długo i szczęśliwie'

U nnie na razie spalanie srednie miedzy 8,16 a 8,78. 30% za miastem, 60% miasto, 10% stanie w korkach, 1.4T
Nie zauważyłem żadnej roznnicy przy zatankowaniu 98 na BP, wiec leje 95. Aktualnie jezdze non stop na trybie sport, aby sprawdzic ile wiecej poleci.

Żuczek, co tam dokładnie kupiłeś?

Moja wersja jest bardzo podobnie wyposażona do Twojej, nawet kolor jest ten sam :) Usprawiedliwię się jednak, że nie "ściągałem" z ciebie :)

Co do spalania to zauważyłem że przy mało płynnej jeździe, kiedy często trzeba wyprzedzać i częściej korzystać z możliwości silnika to można dobić do 7 litrów/100 na trasie. Na autostradzie nie ma zmiłuj - prędkość 140-160 km/h i spalanie z całej A1 - 8.8 l. Jeśli ktoś z właścicieli Giulietty w Dieslu jeżdził w podobnych warunkach i może podać swoje wyniki dla porównania?

No to kolor wybrałeś najlepszy z możliwych za rozsądne pieniądze :D. Spalanie z autostrady by nam się za grubsza zgadzało, ja mam jednak problem z zejściem poniżej 7,7 w trasie. A naprawdę nie cisnę.

Mi się udało zejść na 7,5 ale musiałem się kontrolować i raczej 120 nie przekraczać ....
Kiedy u Was nastąpiło jakieś widoczne zmniejszenie ilości spalanego paliwa po tzw "ułożeniu" silnika - u mnie 5000 przebiegu i nic takiego nie obserwuję ....

Ja szczerze mówiąc na spalanie średnio zwracam uwagę, głównie znajomi się interesują :). Obserwowałem tylko na początku, ile to mniej więcej chłepce, i wychodzi na to, że na autostradzie 8,6 (czyli tak, jak podawał Żuczek), a w trybie mieszanym w okolicach rzeczonych 7,7. Gdyby się coś za czas jakiś zmieniło, to dam znać.

Jakoś wolno Panowie jeździcie ... trasa min. 8 , autostrada 9-10, miasto 11-12. I wcale nie cały czas na dynamic.
przebieg 3,5 tys

Amortyzatory
Powrót