dbcooper
Nowy
- Auto
- Obecnie: Giulietta QV, Była: 147 1.9 JTD
377km na 1 pelny bak? Ale duzo pali!!W Warszawie pewnie?
Krakow. Ale to tez nie jest miasto do jezdzenia
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
377km na 1 pelny bak? Ale duzo pali!!W Warszawie pewnie?
to jakiś programik pod OBD?Wyglada na to, ze na dluzszy odcinek trasy po miescie mozna jechac dosc ekonomicznie
Pokaż załącznik 213713
to jakiś programik pod OBD?![]()
Wysłane z mojego samsunga cośtam ileśtam
Mnie tempomat na miejskich równych prostych zagina na 1- 3 litrów patrząc na spalanie chwilowe. O tyle zawsze spada jeśli przejdę na tempo. Na autostradzie przy stałej prędkości to nie bardzo wierzę abyś był w stanie urwać litra bo niby na czym? Chyba że kosztem prędkości a to nie o to chodzi . Zauważyłem że nawet przypieszanie tempomatem powoduje stosunkowo niewielki wzrost spalania chwilowego natomiast przyspieszenie w podobny sposób tradycyjnie to chwilowe leci w kosmosPrzecież tempomat nie jest optymalny w spalaniu. Zaginam go o ok. 1l/100 km gdy prowadzę ręcznie
Przecież tempomat nie jest optymalny w spalaniu. Zaginam go o ok. 1l/100 km gdy prowadzę ręcznie
Dobrze to widać na obwodnicy Bielska. Czuję też na zjazdach, że na tempomacie silnik dostaje czasem paliwo. Być może chwilowo schodzę poniżej prędkości ustawionej na tempomacie, niemniej efekt mniejszego spalania bez tempomatu mam powtarzalnyCiekawe , muszę zwrócić uwagę , fakt że nie przypomnimam sobie abym na tempomacie zjeżdżal np z Salmopola, wtedy raczej nie patrzę na spalanie tylko staram się nie złapać pobocza
--------- Updated 13.11.2016 ----------
Dziś sprawdziłem , tak jak myślałem- nie ma to znaczenia , przy zjeździe z górki na tempomacie jeśli prędkość jest wyższa od ustawionej i następuje hamowanie silnikiem to zużycie tak samo jest zerowe ( pokazuje 2.0) ale może w qv inaczej jest. Natomiast kiedyś już pisałem że przez przypadek odkryłem że jeśli auto się toczy na luzie ( oczywiście tak nie jeździmy ) to chwilowe pokazuje jakieś dziwne przypadkowe liczby które skaczą w zakresie 4-9 l.