• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Raport spalania

No właśnie ty mi powiedz ile dokładnie ci pali w mieście z jazdą normalną tak jak jeździ się w mieście czyli światła itp.
czekam na odp.
pozdr

Dobra, pojechałem sobie do Grodziska i z powrotem. Nie są to idealne warunki pomiarowe, ale coś..

Przy 140 w Julci jest milusio i konsumuje ok. 8.8-9 l/100 km.
Przy 170 pomiar się mocno waha, ok. 11 l/100km (GPS pokazywal 163 km/h).
Przy 200 jest już średnio cicho w środku, raczej rozmawiać *swobodnie* się nie da. Trzeba podnosić trochę głos. Sporo zależy od drogi i opon.

Informacyjnie: Dziś jest mocno wilgotno i temperatura wynosiła 10 stopni.

Moja pali ok. 8 L/100 w mieście (ale nie stoję w gigantycznych korkach), 9 L jak trochę pocisnę, 7.5 L przy jeździe spokojniejszej. W trasie można zejść poniżej 7 L bez utraty przyjemności z jazdy, natomiast podróże autostradowe powyżej 130 km/h widocznie podnoszą już spalanie. Ale mimo, iż wcześniej jeździłem ponad 180 KM TDI to cieszę się, że wybrałem benzynę. Robię ok 15 tys. rocznie i przy takich przebiegach oszczędności nie byłyby duże, a komfort jazdy benzyną (cicha praca, szybkie nagrzewanie i "ciąg" w zakresie 2000-5000 RPM) jest wyższy.

Dobra, pojechałem sobie do Grodziska i z powrotem. Nie są to idealne warunki pomiarowe, ale coś..

Przy 140 w Julci jest milusio i konsumuje ok. 8.8-9 l/100 km.
Przy 170 pomiar się mocno waha, ok. 11 l/100km (GPS pokazywal 163 km/h).
Przy 200 jest już średnio cicho w środku, raczej rozmawiać *swobodnie* się nie da. Trzeba podnosić trochę głos. Sporo zależy od drogi i opon.

Informacyjnie: Dziś jest mocno wilgotno i temperatura wynosiła 10 stopni.

Dzięki ci bardzo za test. Z opisu wnioskuję że masz 1,4 a z którego roku?
Szkoda że nie napisałeś ile ci palił przy tych 200km/h

To skąd ten filmik na którym jest pokazane spalanie przy 190km/h 25litrów ?????
Robi straszną antyreklamę benzynie fotomontaż ????

Tak, 1.4 170KM z 2013 (MY2014). Przy 200 nie miałem wystarczającego odcinka, żeby zrobić porządny pomiar. Za duży ruch. Ale na pewno nie pali 20 l/100 km.

Jeszcze miałem dodać, że 170 km/h to jest ok. 4000 rpm na 6-tce. Poza tym - silnika powyżej tych 170 km/h nie słychać - wszystko wiatr+opony.

Ten filmik jest z wersji 120 konnej, która nie ma multiair (i teoretycznie, wg. materiałów Alfy, pali więcej).

normalna jazda miejska ok 8l ( latem i z wyłaczonym S&S) moze ciut poniżej przy lekkim eko, przy dość częstym deptaniu 10l musi zjesć .
Z aktywnym S&S można jeszcze z pół litra urwać

Ostatnia edycja:
Ja robiłem pomiar na trasie Berlin - Poznań. Trochę dojazdu do autostrady i zjazdu z A2 do centrum w Poznaniu, ale 95% to autostrada równiutko 140 km/h wg GPS (czyli ok. 150 km/h licznikowo) - średnie spalanie 7,6 litra. Codziennie jeżdżę do pracy ten sam odcinek 35 km, z czego jakieś 4 km w mieście, 20 km autostradą 120 km/h (GPS) i 11km trasy - spalanie średnie 7,2 litra.

Twoja w ogóle dziwnie mało pali. Ile tam miałeś na track-day'u? 13? :D

To był track day śnieżny, jak pisałem. Wtedy się raczej nie jeździ do odcinki. Moim zdaniem, jeśli ktoś nie jeździ 90% w mieście, to ciężko wyskoczyć powyżej 8,5 litra.

Dzięki ci bardzo za test. Z opisu wnioskuję że masz 1,4 a z którego roku?
Szkoda że nie napisałeś ile ci palił przy tych 200km/h

To skąd ten filmik na którym jest pokazane spalanie przy 190km/h 25litrów ?????
Robi straszną antyreklamę benzynie fotomontaż ????

Ja nie robie fotomontazy a filmik byl robilony 1.4tb 120km po chipie...te spalanie to przy max. predkosci chyba 210 i niestety takie jest spalanie jak widac

producent robi spalanie pewnie tylko do 100km/h

Dzięki wszystkim za odp. ale dalej nie postanowiłem co kupić może jeszcze ktoś z użytkowników benzyn się wypowie o spalaniu w mieście i na trasie. Tak czy siak od jutra będzie jednego więcej miłośnika Alfy.
pozdr

Przed chwilą przejechałem trasę Kraków - Chorzów 97km z czego 85km autostrada. Tempomat na 120-130 km/h więc wariant oszczędny. Średnie spalanie 6.1

Julka w automacie. Podbeskidzie - Kotlina Kłodzka i z powrotem. 576 km. Trochę autostrady A1, A4 120-130 km/h , więcej typowej krajówki, przepisowo. Jakieś miasta, postoje. 7.3l/100 km wg. kompa.

Standardowe jeżdżenie do roboty + trasa Poznań - Świdnica i z powrotem w raźnym tempie (~2g 50min w jedną stronę - 230 km). Spalanie wg kompa 7,4 litra, przy dystrybutorze 7,5 (53,38 litra na 710,5 km). Paliwo Verva 98 (zwykłej Pb pali ciut więcej, jakieś 0,2 - 0,3 litra).

Ostatnia edycja:
attachment.php

trochę drogi krajowej słabej jakości, trochę s8 z sycowa do wrocławia. 2.0 jtdm tct w chyba najbardziej spasionej wersji.

Załączniki

• IMG00132-20130213-1752.jpg
    IMG00132-20130213-1752.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 594
Ostatnia edycja:
Giulietta 1.4 MA manual: trasa 120km/h licznikowe trochę poniżej 7l/100km (około 6,8l/100km), 140km/h licznikowe juz około 8,2l/100km, przy w miarę stałej prędkości około 90km/h da się obnizyć średnie spalanie poniżej 6l/100km (chwilowe spalanie poniżej 5l/100km, ale trzeba zwalniać, przyśpieszać, ruszyć autem, zatrzymać się, więc średnio trochę poniżej 6l/100km). Miasto i krótkie przebiegi około 10l/100km (jak mały ruch i jazda bardziej płynna to 9,5l/100km, ale mniej raczej się nie da, chyba że jazda na "emeryta" kompletnie to wtedy z pewnym wysiłkiem można uzyskać 9l/100km w mieście). Plus 1.4 MA to że da się zagazować bez problemu i za rozsądną cenę (wtrysk pośredni/ sekwencja), a są już użytkownicy którzy mają zrobione kilkadziesiąt tys. km na gazie (opinie pozytywne). To tylko tak na marginesie gdyby przebiegi roczne się miały zwiększyć. Oficjalne stanowisko Alfa Romeo/FAP: dla 1.4MA nie ma dedykowanej/ rekomendowanej instalacji gazowej a Autogaz Śląsk testuje instalację gazową dla tego silnika. Życie pokazuje, że się da gazowac aczkolwiek nie słyszałem jeszcze o żadnym użytkowniku, który przejechał na 1.4MA zagazowanym 100tys. km albo więcej, więc wątpliwości co do żywotności silnika przy instalacji gazowej są.

Miasto: 9.1 - 12.5
Trasa: 9-12.8
Motor: 1.4 TCT 170HP

Amortyzatory
Powrót