Panie/Panowie - przeananalizowałem prawie cały wątek o spalaniu... i mam takie przemyślenia...
dzis mam bravo SPORT 2,0 MJet 205KM bez DPFa, zablokowany EGR... przebieg niecałe 110 tys km...nie przejmuję się stylem jazdy, bo auto zawsze pali malo...w zależności od typu trasy od 5,5l do 7l średnio... i załóżmy, że mieście 8-9 l
zastanawiam się nad AR Giulietta 1,4 170 KM lub 2,0 175 KM TCT...
i tu pojawila się myśl, że czy opłaca mi się doplacać 20 tys do diesla w automacie?
i wyszlo mi, że jeśli różnica w spalaniu między tymi autami wynosiłaby ok 3l (nie chce kupować auta po to, żeby myśleć głównie o ekodrivingu) to dla przebiegu ok 100.000 km różnica na niekorzyść diesla to tylko ok 3,5 tys zł a przy tym otrzymuję również skrzynię TCT...
widzę, że w większości są tu posiadacze jednostek benzynowych...
Mój profil jako kierowcy: dziennie pokonuję ok 50 km drogami międzymiastowymi + jakieś 20 km po mieście...2-3 razy w miesiącu jazda autostradą - dystans 100-200 km; Rocznie pokonuję ok. 20 tys. km
Do tej pory zastawialem się nad QV, potem nad 2,0 jtdm2 TCT, teraz nad 1,4 170KM...więc jako tako nie chodzi o różnicę w cenie zakupu, ale o to żeby auto nie pożerało mnie kosztami eksploatacji -jest to główne auto do wszystkiego...
dwa tygodnie temu próbowałem wersje z silnikiem 1,4 170KM z TCT...ale wskazania komputera pokładowego mnie zabijały...bo średnie zuzycia paliwa wahało się nawet do poziomu 12-20l/100 - auto miałem tylko na dobę (zrobiłem nim 320 km), a wskazania na stacji benzynowej stały się dla mnie niejednoznaczne...nie bylem pewien początkowego dokładnego przebiegu auta kiedy go odbierałem (auto było nowe - miało przebieg niecałe 4 tys km)...
Szukam auta dla siebie...styl alfy bardzo mi odpowiada..rozglądam się też za innymi markami (od roku oprócz Mazdy 6 2,2 175KM nie widzę niczego innego pod siebie)...
Za wersją 1,4 170 KM przemawia wrażenie ogólnej lekkości i zwinności auta... niestety nie ma możliwości odbycia jazdy dieslem w wersji ze sportowym zawieszeniem, żeby ocenić czy są istotne róznice w stos do benzyny...
Jak zapatrujecie się na ten temat?
Ja wygląda spalanie tych aut zimą? QV/2,0 jtdm2 TCT/1,4 170 KM...?
Z góry dziękuje za cenne uwagi...