• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

Ostatnia trasa około 350 kilometrów.
Paczków - Tarnowskie Góry - Paczków.
Drogi wojewódzkie zgodnie z przepisami, może ze 2 razy chwilę było 120 jak wyprzedzałem tiry.
Średnie spalanie według komputera 5,6 L/100km.
Myślę że faktycznie spalanie na tej trasie wyszło nawet mniejsze, ponieważ alfa do pełna
była zatankowana wcześniej i było na tym baku przejechane jakieś 400 kilometrów.
W momencie wyjazdu średnie spalanie wynosiło 5,9 a po powrocie 5,6.
Giulietta 120 KM, tryb DNA - Dynamic.

Tada jaka była średnia prędkość z tego przejazdu?

witam

u mnie ostatnio komuter pokazał 5.8 i tak samo wyszło z dystrybutora jednak średniej prędkości nie pamiętam
ale przeważnie pokazuje mi 6.1 do 6.3
jtdm2 150 cv

Cześć,
u mnie jest tak : średnio 7,5, miasto 9,5-10, trasa (taka normalna jazda) 6,5, (trasa mułowata jazda 70-90 km/h) 5,2, najniższe spalanie jakie udało mi się osiągnąć 4,7, autostrada (140-150km/h) 9,2, ostra jazda w trybie D 13,2.
Spalanie wg wskazań kompa.
1.4 MA 170

Zastanawiam się nad zakupem właśnie 1.4 170 ,czytam te komentarze o spalaniu i wychodzi na to że sporo ten silnik pali :/ 10l w mieście ? Myślałem że w tych 8 litrach można się spokojnie zmieścić :/

Niestety potwierdzam przedmówców w mieście 9,6 do 10,5 l/100km. Na trasie przy 140 km/h 8,5 l/100km. Mała pojemność i turbina , duża moc nie bierze się z powietrza ;-)

Zastanawiam się nad zakupem właśnie 1.4 170 ,czytam te komentarze o spalaniu i wychodzi na to że sporo ten silnik pali :/ 10l w mieście ? Myślałem że w tych 8 litrach można się spokojnie zmieścić :/
Nie no można się zmieścić. Musisz tylko jeździć z górki i z wiatrem.

W jakim mieście? Jak długo stoisz w w korkach? To wszystko ma znaczenie.
Ja mam średnie 7,6 (liczone z tankowań, nie z komputera) po ponad 80 tys. km, więcej w tym miasta niż trasy.
Największe zużycie jakie zanotowałem to było 9 litrów, dużo jazdy w krakowskich korkach.
Silnik turbo zużywa paliwo adekwatnie do używanej mocy, jedziesz spokojnie - wyjdzie 6 litrów, ciśniesz to i w 12 ciężko się zmieścić.

W 8 litrach mieści się ale moja Lancia Ypsilon 1.2 69KM a nie samochód o 170 KM. W jeździe typowo miejskiej - krótkie odcinki, duży ruch , musi spalić 10 litrów i więcej. Mniej spali wtedy jak liczymy średnią łącznie z kręceniem się po płynnych obwodnicach lub z jazdą podmiejską.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moja po mieście nawet jeśli jadę bardzo delikatnie to te 9/100 musi łyknąć po Rzeszowie czy nie takie duże miasto, natomiast 8,5 to jazda przy średnim natężeniu ruchu już tak bardziej wieczorem, wg moich obserwacji to ciężka sprawa w 8 litrach się zmieścić po mieście ;) p.s. kiedyś miałem Cytryne C4 1.6 hdi 90 hp to 7-7,5 w korkach wypiła, a tu mamy tak jak koledzy piszą mocną doładowaną benzynke także i tak jest dobrze, samochody z silnikami 1.6 w benzynie i mocą np. po 115 hp tez tyle spalą po mieście

Nie ma sensu pisać i pytać ile pali w mieście bez podania takich informacji jak:
1) Jakie miasto (co innego Warszawa, a co innego Konin)
2) Jakie odcinki (co innego 2x2km, a co innego 2x20km).
3) Styl jazy - może mieć decydujące znaczenie (jeden jeździ dynamicznie i nie oszczędnie (albo pełen gaz, albo hamulec), a drugi jeździ oszczędnie).

W Giuliettcie 1.4 120PS PB/LPG przy spokojnej jeździe, mieście około 50 tys. ludzi o dużym natężeniu ruchu (czasami jedzie się 3km w mieście przez 20min), odcinki zazwyczaj 2x13km, na wyżynie, spala mi około 7.5-9l LPG (lato-zima), co odpowiada około 6.5-8l Pb.
PS W 245 konnej limuzynie osiągam 9l Pb i to w zimę, a odcinki są często krótsze (2x13km, często 2x2km czy 2x5km).

No i jeszcze jedno - koszt paliwa stanowi powiedzmy 25% kosztu utrzymania samochodu przy przebiegach rzędu 10kkm. Utrata wartości - powiedzmy 5kzł na rok, ubezpieczenie OC+AC 3kzł, serwis/utrzymanie (bez paliwa) 2kzł - opony, felgi, oleje, klocki, tarcze, filtry, wycieraczki, pierdółki, zawieszenie, przeglądy itp). Razem to około 9.5kzł. Jeżeli ktoś jeździ 10kkm rocznie i pali mu 7l Pb, to wydaje około 3,5kzł na paliwo, co stanowi około 27% kosztów utrzymania auta :)

Oczywiście rachunek jest zgrubny, może trochę naciągany, ale obrazuje jak to jest z tym kosztem paliwa dla w miarę młodych samochodów.

Ostatnia edycja:
To Giulietta pali Ci bardzo mało LPG. Musisz mieć lekką nogę. Ja z 26 tysi mam średnią 9,97 l LPG. 7,5 to w trasie może ze dwa razy miałem i to przy ślamazarnej jeździe.

To Giulietta pali Ci bardzo mało LPG. Musisz mieć lekką nogę. Ja z 26 tysi mam średnią 9,97 l LPG. 7,5 to w trasie może ze dwa razy miałem i to przy ślamazarnej jeździe.
Na to wychodzi. Ale w trasie czasami potrafi spalić jakieś 10l-10.5 LPG, a jadę +- 130km/h. Może to od warunków pogodowych zależy - najmniej co w trasie wykręciłem to właśnie 7.5l w lato przy podróżnej 110km/h.

Na to wychodzi. Ale w trasie czasami potrafi spalić jakieś 10l-10.5 LPG, a jadę +- 130km/h. Może to od warunków pogodowych zależy - najmniej co w trasie wykręciłem to właśnie 7.5l w lato przy podróżnej 110km/h.

Gubisz się w zeznaniach , wcześniej pisałeś że w mieście Ci pali 9 litrów a w trasie 7,5 l przy wolnej jeździe... Za mała różnica. Mi Alfa w trasie regularnie pali nieco poniżej 7 litrów a w mieście ciężko zejść poniżej 10 litrów. Wygląda na to , że za miasto uznajesz dłuższą trasę po obwodnicy przy płynnym ruchu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gubisz się w zeznaniach...
Myślę, że nie.

Wygląda na to , że za miasto uznajesz dłuższą trasę po obwodnicy przy płynnym ruchu.
Co do miasta.. Raz jest ruch płynny, a za tydzień już nie, bo remontują drogę przez pół roku. Poza tym Miasto, miasto nie równe - pisałem też o tym na Forum BMW - trochę mi się nie chce powtarzać co by się w zeznaniach nie pogubić :P..
Porównując spalanie dwóch mieszkańców Szczecina, o czym pisał Piotr1983 możemy mieć albo spalanie 6l (jazda 15km po mało uczęszczanych drogach z dojazdem do Polic), albo 15l (2 km po Wojska Polskiego w godzinach szczytu). Więc pytanie - czy w mieście będzie palił 8l... jest chyba bez sensu - nieprawdaż?
Jeżeli natomiast ktoś jeździe te 2x2km, to w rok przejeździ około 800km w ten sposób. Nawet przy ekstremalnym spalaniu 15l/100km to wciąż bardzo mały koszt (relatywnie patrząc).
Tyle z mojej strony. Szkoda niedzieli. Szerokości na drodze!

PS Ja mam LPG i u mnie nie jest tak prosto pomierzyć realne spalanie - bo na odcinku 2km mogę mieć w zimę 5l LPG/100km. Pozostałe 10l/100km będę miał zużycia benzyny.

Ostatnia edycja:
Ja sobie wpisuję w zakup paliwa w kalkulatorze w necie. przejechałem już 26 tysi na LPG i wychodzi mi średnio 9,97. Nie ma czy miasto czy trasa. Średnio. Ta wartość mnie interesuje. Beny wychodzi ok. 0,45 l na 100 km. Może i w mieście mi spali 13, ale co z tego jak przy mojej jeździe i tak wyjdzie średnio niecałe 10. Jeżdżę pewnie ponad 50% tras poza miastem, choć to nie klasyczna trasa. Wtedy na pewno pali mniej.

Moje padło pali średnio w wawie plus obwodnica :

Zima ok 7,2 - 7,6
Lato ok 7,6 - 8.2

zależne od ciężaru stopy.

Amortyzatory
Powrót