• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

Jeśli chodzi o zaniżanie przez komputer to się zgadza u mnie podobnie 0.3-0.5

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka

QV ok 850km trasa. 80% autostrada, 20% lokalne miejskie drogi w korkach. Prędkości na autostradzie 140-200. Wynik 9.1

1,4 MA 170 kM , trasa 540 km 60 % autostrada 140-160 km/h reszta trasy czerwone i żółte 90-100 km/h średnie spalanie 7,3 l/100 km wg komp.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

QV ok 850km trasa. 80% autostrada, 20% lokalne miejskie drogi w korkach. Prędkości na autostradzie 140-200. Wynik 9.1
Mi w delcie wychodzi podobnie.
Giulietta niezmiennie 10 l lpg :cool: i tak przez 100 tyś km

Moja 120 KM też równiutko 10 l lpg plus ok. 0,25 benzyny na 100 km.

Ajj Panowie to dopiero jest oszczędność ... :) Piotriix przez 100kkm to już kupa kasy w kieszeni.
QV teraz cały czas non stop po mieście w Lublinie, tzn żona jeździ codziennie do pracy 7:30 - 15:30, więc same korki. Spalanie po 100kilku km to 12.8 :-/

a ja jak bym nie jezdził czy trasa czy nie to 12l lpg albo czasami więcej, ale mam ciężką nogę, jak auto ciepłe to jedzie a nie pyrka;)

No ale Ty masz te 50 KM więcej niż ja. To skądś to się musi brać??????

Piotriix przez 100kkm to już kupa kasy w kieszeni.
Po odliczeniu z górką dodatkowych kosztów wyszło mi ok 17 tyś zł.
QV teraz cały czas non stop po mieście w Lublinie, tzn żona jeździ codziennie do pracy 7:30 - 15:30, więc same korki. Spalanie po 100kilku km to 12.8 :-/
Mi z początku wychodziło ok 13.5 ale teraz nauczyłem się tak operować prawą nogą ,że średnia z ostatniego roku 9.4 i zaczynam żałować braku lpg

a ja jak bym nie jezdził czy trasa czy nie to 12l lpg
Gdybym ja tylko ujeżdział giuliettę to raczej 12 by było mało.
Jak się do niej dorwę to małpiego rozumu dostaję:P

Ostatnia edycja:
Po odliczeniu z górką dodatkowych kosztów wyszło mi ok 17 tyś zł.

Mi z początku wychodziło ok 13.5 ale teraz nauczyłem się tak operować prawą nogą ,że średnia z ostatniego roku 9.4 i zaczynam żałować braku lpg

Gdybym ja tylko ujeżdział giuliettę to raczej 12 by było mało.
Jak się do niej dorwę to małpiego rozumu dostaję:P

na odcinkach podejrzewam że mam dużo ale na każdym zbiorniku mam też sporo km w takiej jeździe wolno wiejskiej 70-90km bez wyprzedzania itp więc to zbija trochę spalanie;p co nie zmienia faktu że turbo benzyna kusi do deptania

Cholera, to ze mną musi być coś nie tak. Giulietta QV W cyklu miejsko mieszanym (czysto w miescie ja, w samych korkach + żona miasto + krótki odcinek ekspresówki) 12,5 litra. Samo miasto z dynamiczną jazdą (ale bez pajacowania i krecenia dzikich obrotów) 14 -15 litrów :<. Faktem jednak jest, że trasy zwykle krótkie to i wóz porządnie się nie rozgrzeje.

Nie jesteś sam :) U mnie po praktycznie całym miesiącu jazdy, w większości tylko miasto, krótkie niedogrzane odcinki i to na raczej spokojnie 13,2. Na weekendach zabieram żonie i rura eSką po obwodnicy kilkadziesiąt km, żeby przepalić i wtedy spada do 11 :rolleyes::cool:

U mnie krótkie odcinki ale jak motor osiągnie odpowiednią temperaturę to kusi strasznie i średnia z 500 km jest 14,4

No to teraz spalanie z "drugiej strony". Giulietta qv, trasa krajowa 19, więc trochę s-ki i większość odcinków zabudowany-niezabudowany. Eco driving, 3 osoby na pokładzie, tryb N. Łącznie 248km, prędkości 40-100km/h.
Wynik 6,4 :rolleyes: Jednak to nie dla mnie ... :P

Mi również udało się na odcinku 32 km utrzymać spalanie 6,4l ale na co dzień nie mógłbym tak jeździć :) Natomiast średnie spalanie z normalnej jazdy QV to tak między 8 - 9 litrów/100km. Z tym, że przewaga trasy, tak 70%, głównie jeżdżę sam. Górnego limitu nie znam ale zabawę z dużo droższymi autami na autostradzie skutecznie temperuje drastycznie rosnące zużycie paliwa ;)

Dla QV w mieście trzeba liczyć 11,5 - 13,5 litrów, jeżdżąc dynamicznie a nie zero jedynkowo i bez jakiś kosmicznych korków. W trasie jak najbardziej da się zejść poniżej 10 litrów (też nie świrując) a coś poniżej 7 litrów to chyba w cieniu aerodynamicznym tira, z górki z wiatrem w plecy :D
Sprawdzałem to może ze dwa razy po zakupie z czystej ciekawości, a obecnie, zawsze spala tyle ile wleje do baku :), dobrze że sam nie należy do najmniejszych i przynajmniej mamy dość dobry zasięg na jednym tankowaniu.

Spróbowałem pierwszy i myślę, że ostatni raz ;) Taka jazda w sumie nawet nie stanowi wielkiego wysiłku ale nie do tego jest QV :P
W trasie bez dziadowania mam jakieś 8.6
W mieście dość dynamiczne jeżdżąc plus korki 12.6

Giulietta QV manuał, z ponad 3000km średnia z komputera dokładnie 8 litrów, z dystrybutora mam wrażenie że około 0,2 litra więcej. Jazda w 2 osoby, głównie po trasie do 140km/h + trochę jazdy po Warszawie ale to tylko w weekendy lub wieczorami więc bardzo płynnie, bez korków. Wg mnie jak na 235KM i na swoją elastyczność wynik dobry. To co ogólnie piszą o 1.75TBi i ogromnym spalaniu można włożyć między bajki, ewentualnie świadczy to o tym, że ktoś jadąc cały czas musi wciskać pedał gazu lub hamulca, nie zna pojęcia hamowania silnikiem i przewidywania tego co będzie na drodze.

Amortyzatory
Powrót