• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

I pyk 3tys km pękło. Giulietta qv. Polska-Chorwacja-Polska plus lokalnie po ciasnych uliczkach Trogiru. W Polsce 300km po trasie krajowej. Słowacja to masakra, 10km autostrady, a reszta po remontach i serpentynach za Barwinkiem. Dalej to autostrada do samej Chorwacji. 3 osoby na pokładzie, bagaże na full, klima non stop. Teren Polski to prędkości rzędu 70-100km/h, autostrada to zazwyczaj 140km/h. Wynik po całej trasie 8.1

Giulietta 2,0 JTDM. Trasa Polska - Czechy - Polska, 1300km bez autostrad - 5l/100km, turbina wymieniona na nową 6kkm temu.

Wynik po całej trasie 8.1
Widzę, że podobne wyniki wychodzą :)
1550km po Polsce - o ile nie było korków to przeważnie 120-130km/h plus trochę miasta
Średnia to 8.0 wg komputera i średnia prędkość 66km/h :)
Wg dystrybutora wychodzi mi ok 0.3 l więcej :)

Giulietta 1.4 120PS, rok produkcji 2012, przebieg 226kkm. Instalacja BRC od 160kkm. Spalanie w średnim/małym mieście przy trasie ok. 2x15km około 8.5l LPG. Czasami schodzę do 8l LPG, ale to przy naprawdę spokojnej jeździe. Jak czasami 2-3 razy dziennie depnę samochód to wychodzi te 8.5l LPG.

Giulietta 1.6 JTDM 105 KM. Wycieczka drogami krajowymi z Gliwic do Opawy i okolic: 310 km i 4,3 l wg komputera.
Potem jeszcze jeden wypad do Czech plus jazda miejska no i komputerek wskazuje 5,1 l po 926 km przejechanych + średnia prędkość spadła do 38 km/h. Pozdrawiam!

Dystans 15000 km, 1.4 120 km
Lpg 10.08 l plus 0.25 l benzyny na 100 km, średnia prędkość na tym dystansie to 61 km/ h.

Dystans 15000 km, 1.4 120 km
Lpg 10.08 l plus 0.25 l benzyny na 100 km, średnia prędkość na tym dystansie to 61 km/ h.

To masz ciężką nogę :P u mnie przy dzisiejszym tankowaniu wyszło 8l LPG (komp pokazywał 6.7 Pb, co by się zgadzało z założeniem, że LPG pali około 20% więcej).

A jaką miałeś średnią prędkość, bo to wiele mówi? i jakie masz średnie spalanie z np. 5000 km, bo to jeszcze więcej mówi. I ile CI spala benzyny, bo to najwięcej mówi.
Jak masz zużycie benzyny na poziomie 2 l/100 km, co nie jest wcale niemożliwe, to plus 8 l LPG szału nie robi.
Najmniejsze spalanie miałem 8,17 l w trasie z pełnym załadunkiem, ale taka jazda, że nie dałbym rady tak jeździć cały czas. Zobacz na moją średnią z tych 15000 km. To wiele mówi. Z drugiej strony dla 2 l LPG na 100 km, czyli ok. 4 zł uprawianie totalnego ecodrivingu, głaskanie gazu i ogólna męczarnia to nie moja bajka, choć stara się jeździć rozsądnie. Ja dużą część tego przebiegu zrobiłem po autostradach, gdzie spalanie z reguły jest wyższe, co wpłynęło na średnią.

Widzę, że żłopie jak smok :)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

A jaką miałeś średnią prędkość, bo to wiele mówi? i jakie masz średnie spalanie z np. 5000 km, bo to jeszcze więcej mówi. I ile CI spala benzyny, bo to najwięcej mówi.
Jak masz zużycie benzyny na poziomie 2 l/100 km, co nie jest wcale niemożliwe, to plus 8 l LPG szału nie robi.
Najmniejsze spalanie miałem 8,17 l w trasie z pełnym załadunkiem, ale taka jazda, że nie dałbym rady tak jeździć cały czas. Zobacz na moją średnią z tych 15000 km. To wiele mówi. Z drugiej strony dla 2 l LPG na 100 km, czyli ok. 4 zł uprawianie totalnego ecodrivingu, głaskanie gazu i ogólna męczarnia to nie moja bajka, choć stara się jeździć rozsądnie. Ja dużą część tego przebiegu zrobiłem po autostradach, gdzie spalanie z reguły jest wyższe, co wpłynęło na średnią.
Benzynę pali na rozruchu - w słoneczne i cieple dni może 0.3l/100km (licząc trasy to jeszcze mniej), w zimowe dni około 1l/100km. Droga do pracy to około 15km ze średnią około 40km/h ze względu na korki w mieście. Spalanie LPG 8.5, choć ostatnio przy naprawdę oszczędnej jeździe osiągnąłem 8l LPG. Takie spalanie osiagam regularnie od paru miesięcy, odkąd nauczyłem się jeździć oszczędnie pokonując regularnie tą samą trasę. Co do głaskania gazu, to raczej mało jest szybszych ode mnie, ale fakt, że mógłbym nieco szybciej pokonywać trasę do pracy bo czasami jadę w trybie manualnego "żeglowania".
W trasie do 120km/h jest naprawdę przyzwoicie (2x800km, miałem coś około 8.5l), ale przy 140km/h prędkości podróżnej ocierałem się o 10l/100km.

Benzynę pali na rozruchu - w słoneczne i cieple dni może 0.3l/100km (licząc trasy to jeszcze mniej), w zimowe dni około 1l/100km. Droga do pracy to około 15km ze średnią około 40km/h ze względu na korki w mieście. Spalanie LPG 8.5, choć ostatnio przy naprawdę oszczędnej jeździe osiągnąłem 8l LPG. Takie spalanie osiagam regularnie od paru miesięcy, odkąd nauczyłem się jeździć oszczędnie pokonując regularnie tą samą trasę. Co do głaskania gazu, to raczej mało jest szybszych ode mnie, ale fakt, że mógłbym nieco szybciej pokonywać trasę do pracy bo czasami jadę w trybie manualnego "żeglowania".
W trasie do 120km/h jest naprawdę przyzwoicie (2x800km, miałem coś około 8.5l), ale przy 140km/h prędkości podróżnej ocierałem się o 10l/100km.
Kolego twoje spalanie jest wiarygodne, ale ta jazda to emeryt mode. Powtarzam, ja mam dokladnie srednia 63 km/h z 15000 km po roznistych trasach w Polsce i zagranicą, a nie po jednej testowej dokonywanej w trybie żeglowania. Ta średnia jest calkiem wysoka jak na ten przebieg. Poza tym z ciekawości jaką masz instalke? Zużycie beny trzeba normalnie obliczyć, bo na oko to możesz się sporo pomyslic.

Kolego twoje spalanie jest wiarygodne, ale ta jazda to emeryt mode. Powtarzam, ja mam dokladnie srednia 63 km/h z 15000 km po roznistych trasach w Polsce i zagranicą, a nie po jednej testowej dokonywanej w trybie żeglowania. Ta średnia jest calkiem wysoka jak na ten przebieg. Poza tym z ciekawości jaką masz instalke? Zużycie beny trzeba normalnie obliczyć, bo na oko to możesz się sporo pomyslic.
Nie ma o co kruszy kopi, mieszkam na wyżynie, gdzie nierzadko trzeba i 50m do góry podjechać (po drodze mam chyba z 4 górki - jedna ma 100m do góry(!), stąd też tryb żeglowania, a pozostałe po 20-30m).To chyba też ma wpływ na spalanie. Aha - zapomniałem dodać, że często pojadę "wokoło komina" czyli te kilka km (np. na zakupy po pracy). ( a średnią z ok 70kkm w LPG mam powiedziałbym 9.2 LPG/100km). Instalka to BRC Sequent 24 z homologacją na DE. A Ty jaką masz instalację?

PS Spalanie benzyny też mam pomierzone - jeżeli tankuję średnio 2.5 raza w miesiącu (nie licząc tras), a na dwa miechy tankuję Pb około 12l, to wychodzi ok. 12l/2.5x2x500km=0.5l Pb/100km. W zimę na pewno więcej, ale doliczając połowę przebiegu jako długie trasy, to myślę, że średnio można liczyć te 0.6l Pb/100km.

Ostatnia edycja:
Spoko. 9.2 to już lepiej brzmi. Ja mam tartarini Evo 01. A brc 24 miałem w innym aucie. Ponad 180 tyś km bezawaryjnie.

Ostatnia edycja:
Na razie (po 200 km od kupna) spalanie 12 litrow. Jazda miejska. MA170 km

Veloce tct: 10,5 PB, jazda mieszana (jazda bez większych szaleństw ale nie eco, powtarzalne odcinki 16km-10km miasto, 6km ekspresówka) odczyt z kompa, dystrybutor to samo.
Jako ciekawostka Tipo SW 1.4 TJet spala 9,5 w tym samym trybie, jeżdżąc dokładnie tymi samymi odcinkami w bardzo zbliżonym sposobie jazdy(bylo jako zastępcze na 14 dni)

Ostatnia edycja:
1.4 MA 170 zalany cały jak do pełna, ok 300km autostrady prędkości 130-160, reszta krajówki i z całości ok 20% miasta, jadą różna czasami że stała prędkością a czasami but w podłodze i ciągle wyprzedzanie, średnie spalanie wyszło mi ok 7-7.5l wydaje się bardzo dobre jak na moja jazde gdzie mam ciężką noge;)

Przy 170 koniach i takiej jeździe to spalanie jest świetne.

sprawdzę jeszcze typowo autostrade, zaleje przed trasą i od razu po trasie to będę wiedział ile spalił dokładnie;) jedzie ładnie z dołu więc nie trzeba go bardzo palowac

no, ale przedział 130-160 i 7 l to aż dziw bierze. To ile ona Ci pali przy 90? 3 litry...?

no, ale przedział 130-160 i 7 l to aż dziw bierze. To ile ona Ci pali przy 90? 3 litry...?

Ale to jest średnia z ponad 600km z czego 300 autostradą, na krajówkach pali mniej bo raz się jedzie 70 raz 90 raz 120, na autostradzie z 9 spala;) ale jak tu jest 9 a z reszty 6 to średnio wyjdzie mniej;) aż się sam zdziwiłem bo nie jechałem delikatnie, trzeba umieć uturbionym autem jeździć ;)

Amortyzatory
Powrót