radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
No jak? Downsizing jest do dupy - co jasno widać po wynikach.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Co użytkownik to inne spalanie w Giulietcie ....Jest to naturalne, gdyż każdy ma inny styl jazdy i różne warunki drogowe. Ostatnio testowałem Fiata Sedicii i wpadłem na pomysł żeby sprawdzić jak ma się jego spalanie do spalania Alfy w różnych warunkach
Starałem się przyłożyć do tematu także testy robiłem w kilku wariantach:
1. w mieście na trasie 15 km, starałem się nią zróżnicować, czyli ok 35% główna arteria Płocka 3 pasmowa ze światłami, 50 % kręcenie się po uliczkach jednopasmowych, 15 procent to przejazdy przez osiedla ze śpiącymi policjantami.
Na mieście zrobiłem dwa przejazdy w dwóch stylach jazdy - pierwszy "EKO", czyli dozowanie gazu z wyczuciem, zmiana biegów przy ok. 2500 obr, jazda na możliwie najwyższym biegu. Drugi przejazd w stylu "DYNAMIC" - czyli mocne traktowanie pedału, zmiana biegów przy ok 4000tys obr. trzymanie obrotów między 2500-3tys. podczas jazdy ze stałą prędkością.
2. na trasie - pierwszy przejazd na drodze krajowej na długości 18 km z prędkościami przepisowymi czyli większość 90km/h, styl jazdy EKO, droga była chyba trochę pod górę w pewnych miejscach także pewnie można by było zejść niżej ze spalaniem na równej trasie.
- drugi i trzeci przejazd na szybkiej i mało ruchliwej obwodnicy na długości 15 km - pierwszy z prędkością 120 km/h i czterema rozpędzeniami od zera w stylu EKO, drugi z prędkością 140 km/h i czterema startami od zera w stylu "DYNAMIC" (w sedici nie było tak łatwo rozpędzić się do tej prędkości)![]()
Obie trasy zrobiłem i Alfą i Sedicii na tych samych odcinkach, przy podobnym natężeniu ruchu i starając się zachować podobne style jazdy.
Alfa miała mocnego konkurenta - Japońska konstrukcja prosto z węgier (Fiat Sedicii to nic innego jak Suzuki SX4) z oszczędnym silnikiem 1.6 litra benzynowym. Oto wyniki:
Samochód Fiat Sedici 1.6 120 KM benzyna, 156nm przy 4400 obr., koła 16tki, szerokość 205
Miasto Eko - 7.0 l
Miasto Dynamic - 8.7 l
krajowa przepisowo - 6.3 l
obwodnica 120km/h eko - 8.6 l
Obwodnica 140 km/h dynamic - 10.9 l
Alfa Romeo Giulietta MA 170 KM benzyna, 230nm, 17tki 225, tryb normal
Miasto Eko - 7.9 l (średnia prędkość 35 km/h)
Miasto Dynamic - 10.4 l
krajowa przepisowo - 6.3 l (śr.p. 74 km/h)
obwodnica 120km/h eko - 8.7 l (91 km/h)
Obwodnica 140 km/h dynamic - 11.1 l (100km/h)
W Sedicii nie podałem średnich prędkości z trasy gdyż komputer pokładowy w tym modelu jest mega prymitywny i nie ma takiej funkcji
Jak oceniacie wyniki?
No jak? Downsizing jest do dupy - co jasno widać po wynikach.
Mój test nie miał za zadanie dokonać pomiaru zbliżonego do katalogowych danych - chciałem tylko porownać jak dwa różne samochody będą paliły przy tych samych warunkach i tym samym stylu jazdy. Dlatego w tym przypadku jeden kierowca wystarczył a poszczególne pomiary pomimo ze nie byly robione w tym samym czasie nie powinny mieć błędów pomiarowych zasadniczo wpływających na wynik gdyż były robione w podobnych warunkach atmosferycznych i podobnym nasileniu ruchu.
Bardzo zaskakujące wyniki i chodzi mi nie o to, że któryś z tych samochodów mniej pali ale o to że w jeżdzie na drodze krajowej jeden pali litr mniej żeby na autostradzie spalić wiecej o 1.5 litra. Wyglada to raczej na błąd w pomiarach wynikający ze stylów jazdy różnych kierowców lub innych zmiennych czynników.
Co z tego testu wynikło - wg mnie główny wniosek można wyciagnąć taki - Giulietta nie lubi dynamicznej jazdy po mieście i w takim przypadku spali sporo. Pomimo tego iż Sedicii mozna uznać za ekonomiczny samochód na trasie palił podobnie jak Giulietta a do tego miał węższy profil opony. Szczególnie mnie to zaskoczyło przy duzych prędościach gdzie myślałem że turbina zrobi swoje.
Hmmm. książka mówi co innego
Osiągi:
Zużycie paliwa – poziom emisji zgodnie z dyrektywą 1999/100/WE: Cykl miejski (l/100 km): 6,7; Cykl pozamiejski (l/100 km): 4,3; Cykl mieszany (l/100 km): 5,2
Wybierając samochód to właśnie tymi informacjami się kierujemy, prawda?!
Te informacje służą raczej porównywaniu samochodów niż wiary w wartości bezwzględne. A Alfy nie kupuje się kierując się informacjami na temat spalania.