[Giulietta] Raport spalania

Witam :) Ostatnio pobiłem własny rekord spalania w trasie (MiTo 1.4 MA 105 KM) i zbliżyłem się do fabrycznych danych,fakt że pogoda była fatalna,ulewny deszcz i moja prędkość oscylowała w granicach 60-90 km/h,a ten rekord to 4,6 l (wskazanie komputera) może ktoś sprawdzał jaka jest różnica między wskazaniamy kopa a realnym spalaniem ?

Trasa Polska - Chorwacja. Na autostradzie równiutko 130 - 135 km/h wg GPS. Spalanie 7,7 litra. Dużo mniej, niż się spodziewałem.

no to ładnie, ja tak właśnie liczę przy tej prędkości 7.5/100 km, w poniedziałek trasa 1600 km do Włoch - zobaczymy ile spali tym bardziej, że trasa to 95% autostrada (oczywiście z przerwami na tank, winietę i opłaty autostradowe) :)

...może ktoś sprawdzał jaka jest różnica między wskazaniamy kopa a realnym spalaniem ?

Każde tankowanie weryfikuję z trip B. Wprawdzie u mnie Giulietta ale baza silnikowa a tym samym pewnie czujnik, komp i algorytm ten sam. Nigdy nie zawyżył, "rekordowe" zaniżenie 0,2l/100km ale rzadko odchyla się o choćby 0,1., więc bardziej upatrywałbym sporadyczne niewielkie chachmęcenie dystrybutora, niż kompa. Ergo - pokazuje idealnie.

- - - Updated - - -

Trasa Polska - Chorwacja. Na autostradzie równiutko 130 - 135 km/h wg GPS. Spalanie 7,7 litra. Dużo mniej, niż się spodziewałem.

I to kolejny przykład potwierdzający, kiedy M-Air pokazuje co jest wart. Już kiedyś o tym pisałem. Jak się często odwiedza wysokie rejestry obrotomierza, to i 20l potrafi wypić. W końcu to Alfa - nie ważne ile pali, grunt, że z tego 1.4 ostro wymiata. Ale jak się jedzie równo, to szczególnie przy wysokich prędkościach przelotowych uzyskuje się rewelacyjne wyniki. Dla przypomnienia mi przy autostradowej jeździe z prędkością podróżną 170km/h wychodzi 9l/100km. Niejeden diesel by się nie powstydził. Więcej potrafi wyjść jadąc z prędkością podróżną rzędu 120km/h, średnią 70 ale często kręcąc wysoko. Jakby nie było ten silnik jest niezłym laboratorium do nauki ekodrivingu. W skrajnym przypadku - jazda w mieście - mi się udało zejść z 11l na początku do 7,5 obecnie.

No to na razie bardzo krótki raport spalania z kompa:

średnie spalanie - 7.3 L/100km, prędkość średnia 110 km/h, trasa Poznań - Pisa (około 1700 km) - później postaram się napisać nieco więcej nt. samej dynamiki jazdy vs. spalania

może ktoś sprawdzał jaka jest różnica między wskazaniamy kopa a realnym spalaniem ?

U mnie zwykle komputer zaniża, jakoś o 0,3-0,4 litra / 100 km najczęściej, ale było i 0,8. Sporadycznie zdarza się przekłamanie "na moją korzyść".

U mnie gENERALNIE KOMPUTER MA ODCHYŁKI W STOSUNKU DO RZECZYWISTEGO SPALANIA RZĘDU 0,1L/100KM - NIE JEST to tak jak w AR156 gdzie róznice dochodziły do 1l/100km

U mnie różnica wskazań komputera z tym co pokaże dystrybutor wynosi maksymalnie 0,2-0,25 na plus lub minus, zależnie od stylu jazdy oraz intensywności korków. Wpływ klimatyzacji, tudzież włączonego zestawu audio na spalanie - pomijalny. Jeżdżę cały rok z włączonymi światłami.

Ja na autostradzie przy prędkościach rzędu 140-150 km mam podobne zużycie jak kolega Rudosław czyli 8 z hakiem, ty masz 11l. W takich warunkach styl jazdy chyba nie ma większego znaczenia więc ciekawe skąd biorą się te różnice. Napisz może jakiej średnicy masz koła i w jakim trybie jazdy jeździłeś przy tym wyniku.

Ja mam podobne spalania jak kolega Bacek, dosc ciezka noga i 17" felgi :) Tak czy siak wychodzi dosc sporo i planuje sie z tym przejechac do serwisu niedlugo...

Ja mam podobne spalania jak kolega Bacek, dosc ciezka noga i 17" felgi :) Tak czy siak wychodzi dosc sporo i planuje sie z tym przejechac do serwisu niedlugo...
Wybacz... ale co chcesz reklamować? że jak naciskasz pedał gazu w podłogę to auto spala więcej ? :)

Wybacz... ale co chcesz reklamować? że jak naciskasz pedał gazu w podłogę to auto spala więcej ? :)
Hahah no zdecydowanie nie :) po prostu biorac pod uwage rozbieznosci, ktore widze w tym temacie co do spalania to chce sprawdzic czy z ich strony wychodzi wszystko ok. I tak mam jakies inne tematy do ogarniecia to zalatwie to przy okazji

Ja mam swoją Julkę już prawie rok, ale dopiero teraz miałem okazję zrobić jakieś ciekawsze testy. Wartości poniżej są z komputera (utrzymując dość długo stałą prędkość (choć bez tempomatu)), robione na autostradzie, latem, z klimą, auto nieobciążone, tylko kierowca i pełny bak, prędkości licznikowe:

120 km/h - 7l/100
130 km/h - 7.5-8
140 km/h - 8-8.5
150 km/h - 9
160 km/h - 10
180 km/h - 12
200 km/h - 15
225 km/h - 22l/100 :-)

Z praktyki "normalnej" jazdy pozamiejskiej, jak staram się utrzymywać na liczniku 140, tym samym często wyprzedając, to średnia będzie 10.

225 to ciężko chyba na liczniku nawet osiągnąć... Ale to jest BARDZO przydatne zestawienie, bo można sobie dobrać właściwą prędkość na autostradach. 7 litrów przy 120 km/h uważam za genialny wynik, ale pozwolę sobie podchodzić do niego z rezerwą ;).

No może to było 222 albo 223. Strzałka nieco ponad 220. licznik mojej Alfy przekłamuje o jakieś 5km/h, więc katalogowo 218+5 = 223
7l/100 przy 120km na A czy S uda się, w trasie już niekoniecznie. Ale na rezerwie pewnie większa szansa niż na pełnym baku :-)

Przekłamuje raczej o ok.10%, przy prędkościach rzędu 200 km/h można się spodziewać co najmniej tych 15 km/h. U mnie na GPS ponad 200 km/h licznikowe ciężko było wejść.

Przekłamuje raczej o ok.10%, przy prędkościach rzędu 200 km/h można się spodziewać co najmniej tych 15 km/h. U mnie na GPS ponad 200 km/h licznikowe ciężko było wejść.

Tabelka kolegi się zgadza. Moja Julka podobnie pali. Szczególnie przy wyższych prędkościach i kręceniu silnika MA pokazuje swoje zalety. Kiedyś w trasie miałem spalanie rekordowo wysokie 12.5l/100 (odcinek 700km, A+S), ale wtedy leciałem za A8 i ledwo co dawałem rady (kręcenie do prawie 6000 rpm, 160-200 km/h non stop). Jak przypomne sobie czasy swiętego pamięci Volva 2.4T, to przy takiej jezdzie jak nic 22l, a osiągi porównywalne.

Jeżeli się ma samochód o dobrych osiągach (uważam, że 1.4 MA takie ma), nie można się spodziewać, że samochód będzie palić 7/8l przy normalnej jezdzie. Wtedy trzeba Diesla kupic.

Zgadzam się, przedkościomierz przy wysokich przędkościach przekłamuje ok 15 km/h. Na liczniku miałem już 235km/h, ale to były rzeczywiste 220km/h. Więcej Julka nie poleci... Ale na mandat starczy:) Zamiast wysokiego Vmax ważniejsza jest elastyczność. W Polsce 220km/h prawie nigdzie nie da się jechać.

W tct przy każdej z tych predkosci spala jeszcze o 0,5 L mniej. Obrot są nizsze no i dodatkowo jest ciut ciszej przynajmniej od silnika.

Rozumiem że spalanie szczytujecie jako wartość średnią z komputera, a nie chwilową (ta zafałszowuje spalanie rzeczywiste)?

Żadne rewelacje,trasa Dziwnów - Wrocław Prędkość średnia z komputera 66km/h zużycie z komp. 9,5 przy dystrybutorze wyszło 8,1 li/100km średnia 100km/h

Amortyzatory
Powrót