• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ragazzon Stelvio 2.0 280KM

Leasinguje auta od 15 lat różne, osobowe, ciężarowe, maszyny. Jeszcze nigdy nikt nie przyczepił się że coś jest w samochodzie zmienione czy dołożone. Co wy tak ten leasing przeżywacie, chyba nie sądzicie że ktoś tam tylko czeka żeby coś znaleźć. Płacisz to nic więcej ich nie interesuje... Z tą legaloscią to też jest tak że zawsze może się ktoś przyczepić ale znacie przypadki że nowe auta przeglądu okresowego nie przeszły? Jak jest kasa i chęci to robić i się cieszyć:-)

Planuję zostawić dłużej niż 3 lata, więc potem niekoniecznie musi być już takie nowe :D
To, że było fajnie do tej pory, nie oznacza, zę za 2-3 lata będzie równie łatwo. Jak sie UE wkurwi ;) to będą takie przeglądy, że połowa aut nie będzie mogła wyjechac na drogi :D (a min do centrum), choć wtedy zawsze jest opcja dołożenie tłumika.
Swoją drogą, to wprowadzenie takich zakazów to jakiś absurd, taki "rasizm samochodowy" + działanie prawa wstecz.
Jeżeli auto jest "legalne" (ma prawo jeździć), to wprowadzenie takich zakazów wstępu jest wg mnie nielegalne i absurdalne.

Ja mam ragzzona pełen przelot cięcie za katalizatorem. Nie jest to AMG ale seria nawet się nie umywa. Teraz jest OK - tak jak powinno być. Tylko tyle i aż tyle. Ale jazda całkiem inna :)

Jak cięcie za katalizatorem to nie pełen przelot :P

Czyli bez tłumiku, jak z legalnością i podejsciem w leasingu?

Jak katy zostają to rozwiązanie jest w pełni legalne bo turbo benzyna z katami ani nie przekroczy normy spalin ani normy hałasu bo właśnie sporo hałasu tłumi i turbosprężarka i katalizatory. Mam Ragazzona u siebie we franzuzie katy zostały, za katami rura przelot bez środkowego i końcowy ragazzona. Kusi wywalić katy no ale to już niestety ryzyko bo legalne to nie będzie ;)

Ostatnia edycja:
Serio catback na pełnym przelocie nie przekroczy norm hałasu? Pytam bo rzeczywiście te przeloty corsy na youtubie brzmią najlepiej a się kompletnie nie znam

Ja mam ragzzona pełen przelot cięcie za katalizatorem. Nie jest to AMG ale seria nawet się nie umywa. Teraz jest OK - tak jak powinno być. Tylko tyle i aż tyle. Ale jazda całkiem inna :)

a czemu cięcie ? jak ragazon jest przykręcany

Serio catback na pełnym przelocie nie przekroczy norm hałasu? Pytam bo rzeczywiście te przeloty corsy na youtubie brzmią najlepiej a się kompletnie nie znam
Głowy uciąć sobie nie dam, ze w alfoskim 2.0T będzie się łapało na normy ale naprawdę katalizatory tłumią najwięcej. Z resztą Ragazzon ma napisane w katalogu czy wydech spełnia normy EEC czy nie i przeważnie tylko kompletne wydechy bez katów są bez certyfikatu EEC, a reszta go ma.

a czemu cięcie ? jak ragazon jest przykręcany
Nie wiem jest w Giuli i Stelvio ale czasem OE wydech jest cały w jednym kawałku i trzeba kawałek odciąć i zamontować Ragazzona, który jest już na obejmy skręcany. Tak jest np u mnie.

Głowy uciąć sobie nie dam, ze w alfoskim 2.0T będzie się łapało na normy ale naprawdę katalizatory tłumią najwięcej. Z resztą Ragazzon ma napisane w katalogu czy wydech spełnia normy EEC czy nie i przeważnie tylko kompletne wydechy bez katów są bez certyfikatu EEC, a reszta go ma.

Nie wiem jest w Giuli i Stelvio ale czasem OE wydech jest cały w jednym kawałku i trzeba kawałek odciąć i zamontować Ragazzona, który jest już na obejmy skręcany. Tak jest np u mnie.
Aa myślałem że masz giulie. Certyfikat do giulii jest tylko na końcowy.

Ja środkowy zmieniam w lutym, mam nadzieję że zrobi się bardziej rasowo niż sam końcowy [emoji6]

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Niestety nie mam choć taka Veloce bym nie pogardził ;) Tez najpierw miałem tylko końcowy Ragazon, później wywalałem środkowy i dopiero wtedy tył zaczął ładnie brzmieć.

Też nie rozumiem zachwytów nad dzwiękiem tego 2.0 R4 nawet z tym wydechem.

Silnik na zimnym pracuje jak diesel, na niskich obrotach w sumei też jak diesel. Co do tego dzwięku to pewnie katalizatory zbyt agresywnie wycinające dzwięk są.

Katalizatory tez, pewnie wszelkie normy powodują, że zabiera 3/4 efektów dźwieowych. Bierze bardzo od dołu, obrotów też nie za wiele, odcinki brak, więc turbo niestety psuje efekt. Dlatego na serio myslę o aktywnym wydechu, bo jak wydawać kasę, to chce słyszeć różnicę :D
Co prawda połowa dźwięku będzie pochodziła z głośnika, a druga połowa z silnika, ale jak kastrują dB, to co robić :D

Ostatnia edycja:
Kto używa Raga w Stelvio? Żonka trochę narzeka na hałas na trasach powyżej 50 km. Dla mnie uciążliwe jest już przy trasach powyżej 100 km.
Mierzyłem hałas, to przy 140 km/h jest około 3 dB głosniej w kabinie niż na serii, niby mało, a jednak subiektywnie +3 dB wydają się o połowę głośniej (w akustyce wzrost o 6 dB wydaje sie 2x głośniejszy).
Ktoś żałuje, ze zakładał? Ja generalnie jestem zadowolony, bo zazwyczaj krótkie trasy, ale jak ktoś robi każdego dnia powyżej 70 km to raczej odradzam :) przynajmniej w Stelvio, bo przez swoje gabaryty, to nie jest ciche auto.
Zauważyliście też, że przy przyspieszaniu do 90-100 kmh, na trybie D są zawsze 2 strzały (a raczej fajne basowe trąby), a na trybie N zazwyczaj już tylko 1?

Ostatnia edycja:
Kto używa Raga w Stelvio? Żonka trochę narzeka na hałas na trasach powyżej 50 km. Dla mnie uciążliwe jest już przy trasach powyżej 100 km.
Mierzyłem hałas, to przy 140 km/h jest około 3 dB głosniej w kabinie niż na serii, niby mało, a jednak subiektywnie +3 dB wydają się o połowę głośniej (w akustyce wzrost o 6 dB wydaje sie 2x głośniejszy).
Ktoś żałuje, ze zakładał? Ja generalnie jestem zadowolony, bo zazwyczaj krótkie trasy, ale jak ktoś robi każdego dnia powyżej 70 km to raczej odradzam :) przynajmniej w Stelvio, bo przez swoje gabaryty, to nie jest ciche auto.
Zauważyliście też, że przy przyspieszaniu do 90-100 kmh, na trybie D są zawsze 2 strzały (a raczej fajne basowe trąby), a na trybie N zazwyczaj już tylko 1?

Końcowy czy środkowy też?

Przelot środek, aż tak głupi nie byłem ;)

Ja mam sam końcowy, nie żałuję. Głównie jednak nie robię jakiś mega wielkich przebiegów. No na trasie tak 500+ może być nieco uciążliwy na dłuższą metę, mi akurat wydaje się, że tak przy takiej przelotowej ok. 160 km/h słychać takie niski pogłos, powyżej już nie :)

Amortyzatory
Powrót