• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Q2 vs Quaife QDH6E

A dlaczego gładkie a nie nacinane?? A kupować tylko na przód?

Ja nacinane zakładam z tego względu, że wiem kiedy tarcze się skończyły z przodu, a z BBK w Niemcu to zadowolony nie jestem, obrabiał to jeden tłoczek i do dziś by obrabiał

Ja czułem parę razy jak mi Q2 działała, ba dzisiaj na łysych kapciach na deszczyku też czułem- i to chyba była jedna z lepszych inwestycji w to auto

A czy 1500 zł za pewną używkę Q2 to dobra cena?

Ja mam ostatnio problemy i mam wrażenie, że to własnie Q2 jest sprawcą. Muszę to jeszcze potwierdzić i dam znać.

Mam wrażenie że przez ten wątek zainteresowanie wzrosło i tym samym rosną ceny u popularnych dostawców. Akurat jak rozważam potrzebę wymiany, niech szlag was strzeli xD

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

Ceny to wzrosły kilka lat temu i stoją z grubsza. Początkowo Q2 kosztowało jak dobrze pamiętam coś 1tys zł.
A co się dzieje że Q2 podejrzewasz jako zepsute i jakie objawy?

Ja 2 lata temu kupowałem u Akuki za 2650 zł + łożyska, oringi i simeringi. Coś koło 2800 razem wyszło.
Co do mojego pytania to mam drugie Q2 z dawcy i nie wiem czy zostawić na półce w rezerwie czy sprzedać. Pewnie gdyby kolega z tematu był zainteresowany to za taką cenę byłbym skłonny sprzedać, zwłaszcza że jestem w trakcie dopieszczania 3.0 i każdy grosz się przyda.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

A co się dzieje że Q2 podejrzewasz jako zepsute i jakie objawy?
Duże luzy, stuki przy cofaniu, strzelaniu ze sprzęgła itd. Nowe przeguby zew, wew, poduchy silnika itd. Nie chcę na razie rozwijać tego tematu, bo muszę najpierw dokładnie zbadać sprawę, a nie ma co zgadywać.

Duże luzy, stuki przy cofaniu, strzelaniu ze sprzęgła itd. Nowe przeguby zew, wew, poduchy silnika itd. Nie chcę na razie rozwijać tego tematu, bo muszę najpierw dokładnie zbadać sprawę, a nie ma co zgadywać.

To są graty których zużycie wynika z eksploatacji auta, jak se lubisz pier..... ze sprzegła to co cię dziwią rozwalone przeguby i luzy?????????
Ja ostatnio półoś z krzyżakiem rozwalone wymieniałem, komplet poduszek przed dwoma laty i nigdy nie strzeliłem z sprzęgła, czyli zgodnie z twoim tokiem myślenia bezdyskusyjna wina Q2.
A według mnie wina jeżdżenia autem

A czy 1500 zł za pewną używkę Q2 to dobra cena?

Należy do tej ceny doliczyć uszczelniacze, olej i pewnie jeszcze coś, ale cena dla mnie w porządku- ja dałem z wszystkim chyba 1600, ale to było 5-6 lat temu

Ostatnia edycja:

Mierzyli czy mierzyłeś pretensje łożysk? Czy włożone q2 na pałę? Możliwe że luz na łożyskach się zrobił to sprawa do odratowania, tylko szybko żeby sprawy nie pogarszać. Albo jakieś inne prozaiczne luzy w napędzie.
Moja szpera spisuje się dobrze, żadnych dzwięków czy wibracji a samochodu nie oszczędzam, wręcz przeciwnie.
Dawaj znaka jak ogarniesz.
Pozdrawiam.

Jak wystukam jeszcze 3 posty to wrzucę na Bazarek ogłoszenie. Dodam, że Q2 było w Belli 166, którą użytkowałem przez kilka miesięcy aż do momentu wyrwania 3L serducha, które będę po małym remoncie wszczepiał do mojej 156-ki.

Panowie, a szczególnie [MENTION=8725]kylo1986[/MENTION]. O fure dbam i ze sprzęgła nie strzelam tak jak to sobie wyobraziłeś. Juz spokojnie. Wina eksploatacj na pewno, problemy od kupna auta, ja nie montowałem. Bez paniki prosze.

Co do luzów itd - wiem o co chodzi, znam temat. Problem w tym że sam nie zrobie, a specjalistów w okolicy brak. Jeśli za późno to trzeba bedzie wymienić. Problemy już od roku, ale nikt nie podejrzewał Q2, bo przecież niezniszczalne. Mimo że sugerowałem i podejrzewałem już od dawna.

Niemniej zawsze może się okazać że to jakaś inna pierdoła. Dam znać.

Gdybyś miał Q2 rozwaloną to byś to słyszał, w moim przypadku w kabinie przy prędkości 80- 100 km/h tak coś szorowało, ze radio nie dało tego rady zagłuszyć. Poniżej była cisza, a powyżej nie jeździłem. Z drugiej strony sprawna Q2 tak zamaskowała uwaloną półoś, że nie było nic czuć na kierownicy, a jak się ją złapało pod autem to chodziła w każdą stronę, a objawów zero

Zmień mechanika moja rada, bo jak ci założyli na pałę to gratulacje, poza tym jak to Q2 to luz powinien się pojawić niebawem po montażu, jak było wcześniej to coś innego i być może głupota za parę groszy
Pablo składał moją rozdupczoną to ma wprawę w najgorszym wypadku

Gdybyś miał Q2 rozwaloną to byś to słyszał, w moim przypadku w kabinie przy prędkości 80- 100 km/h tak coś szorowało, ze radio nie dało tego rady zagłuszyć. Poniżej była cisza, a powyżej nie jeździłem. Z drugiej strony sprawna Q2 tak zamaskowała uwaloną półoś, że nie było nic czuć na kierownicy, a jak się ją złapało pod autem to chodziła w każdą stronę, a objawów zero

Zmień mechanika moja rada, bo jak ci założyli na pałę to gratulacje, poza tym jak to Q2 to luz powinien się pojawić niebawem po montażu, jak było wcześniej to coś innego i być może głupota za parę groszy
Pablo składał moją rozdupczoną to ma wprawę w najgorszym wypadku

Tak jak mówiłem - ja nie zakładałem Q2, zrobił to poprzedni właścieciel w DE. Luz był zawsze, szukałem, próbowałem, nic nie pomaga, po wyeliminowaniu wszystkiego idzie na przejrzenie Q2. Czy to on jest sprawcą - nie wiem, tylko podejrzewam. Objawy są rozmyte - luz przy cofaniu, drgania na budę przy wpadnięciu w dziurę które kojarze bardziej z padajacym przegubem wewnętrznym niż czymkolwiek innym. Siedzą niedawno włożone spidany, ostatnio sprawdzone i po ogarnieciu poduszek i przegubu zew zostaje tylko Q2 do sprawdzenia.

Moją przeglądał zarówno pablo przy sprzęgle, jak i QBA, ale wszystko "przy okazji", przyszedł czas żeby skupić na tym wzrok. Prawdopodobnie skoczę do Kuby jeszcze jeśli tak mocno wnikasz i chesz się upewnić że dbam o auto ;-)

EOT.

Ja mam ostatnio problemy i mam wrażenie, że to własnie Q2 jest sprawcą. Muszę to jeszcze potwierdzić i dam znać.

Mam wrażenie że przez ten wątek zainteresowanie wzrosło i tym samym rosną ceny u popularnych dostawców. Akurat jak rozważam potrzebę wymiany, niech szlag was strzeli xD

Hahahaha z tego co tu czytam i widzę ceny to też odnoszę takie wrażenie;)
Ps. przepraszam nie chciałem.. :cool:

Ceny? Normalna sprawa. Zapytań zewsząd pełno bo dyferencjały ukręcane regularnie a pułki robią się puste. Q2 produkowane nie jest i prawdopodobnie nie będzie więc pozostają niezależne firmy jak quaife.
A jak zapytałem w aso o zwykły dyfer (chciałem przyoszczędzić a używkę zmieloną już miałem) to po pierwsze dostępność żadna a cena w okolicy 2,7 kzł.
A i tak los się do mnie uśmiechnął bo wyrwałem cały komplet z łożyskami, podkładkami, uszczelniacze, olej i nawet znaczek Q2 od gościa który nie zdążył jej założyć do gta za 2,5.
Ale jak robiłem rozeznanie to zestaw teraz wychodzi sporo drożej.

Ceny? Normalna sprawa. Zapytań zewsząd pełno bo dyferencjały ukręcane regularnie a pułki robią się puste. Q2 produkowane nie jest i prawdopodobnie nie będzie więc pozostają niezależne firmy jak quaife.
A jak zapytałem w aso o zwykły dyfer (chciałem przyoszczędzić a używkę zmieloną już miałem) to po pierwsze dostępność żadna a cena w okolicy 2,7 kzł.
A i tak los się do mnie uśmiechnął bo wyrwałem cały komplet z łożyskami, podkładkami, uszczelniacze, olej i nawet znaczek Q2 od gościa który nie zdążył jej założyć do gta za 2,5.
Ale jak robiłem rozeznanie to zestaw teraz wychodzi sporo drożej.

I to bardzo sporo niestety...

No ale weź pod uwagę, że to była prywatna sprzedaż/zakup (slavola ), niejako używanej części nie na fakturę pewnie, więc i bez odliczeń.
Kupując nową z fakturą i mając możliwość odliczania podatku to te kilka stówek się wyrównuje.

Amortyzatory
Powrót