• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] pytania przed zakupem

Witajcie, podpinam się pod ten wątek gdyż również mam kilka pytań. Mam na imię Sławek i wszystkich pozdrawiam na starcie mojej obecności tutaj i obcowania z Wami. Pięknymi bellami jeżdżę od 15 lat ostatnio 159 2.4 TI Sprtwagon, którą postanowiłem dzisiaj wystawić na sprzedaż za parę groszy gdyż czas na zakup czegoś nowego w obliczu planów wakacyjnych i powiększającej się niebawem rodziny:). I tak z oczywistych powodów padło na Stelvio choć moje serce skradła Giulia i tak pozostanie. Wybrałem 280KM z bardzo ładnym wyposażeniem w brązie w tym deska skórzaną. Oczywiście łopatki, carplay, szyberdach, sportowe fotele i takie tam. Niestety jest ale: brak tempomatu adaptacyjnego, Harmana (tylko zwykłe audio) i dużego wyświetlacza 8,8''pomijam kolor biały, który nie jest moim ulubionym. Z drugiej strony cena, którą mi zaproponowano jako staremu klientowi jest myślę atrakcyjna 199 000 + trochę innych korzyści finansowych (wyjściowo było 254 000).Nie wiem czy to jest to dobra oferta i brak wymienionych rzeczy jest tak istotne w eksploatacji. Jednym słowem potrzebuję rady co zrobić. Brać czy może poczekać i wybrać idealnie pod siebie jednak już za inną kasę. Czy jest aż taka różnica pomiędzy dużym i małym wyświetlaczem(nie mówię o tym pomiędzy zegarami). Trochę zależy mi na czasie dlatego będę wdzięczny za szybkie reakcje z Waszej strony.

Ostatnia edycja:
Niestety jest ale: brak tempomatu adaptacyjnego, Harmana (tylko zwykłe audio) i dużego wyświetlacza 8,8''pomijam kolor biały, który nie jest moim ulubionym.
co my CI tu tak naprawdę doradzimy? każdy będzie miał inne zdanie a Twoje odczucia po czasie mogą być jeszcze inne. Musisz podjąć decyzję sam. Ja długo szukałem okazji ze stocku, ale zawsze było coś nie tak, czegoś brakowało a z drugiej storny było trochę dla mnie zbędnych spraw (typu 8.8" + navi a nie zależało mi), był niby dobry upust np typu 40-50 tyś ale tak naprawdę jak liczyłem swoją konfigurację po rabacie to wychodziło niewiele więcej a miałem auto 2018 a nie 2017. Wybrałem auto do produkcji i mam każdy szczegół tak jak chcę - kolory, felgi, tapicerki, światła, pakiety, dodatki itp itd (no może dzisiaj jeszcze wziąłbym HK zamiast średniego audio po to żeby dobrać skórzaną deskę/boczki które wymuszaja wzięcie HK w Giulii).

- - - Updated - - -

zy jest aż taka różnica pomiędzy dużym i małym wyświetlaczem(nie mówię o tym pomiędzy zegarami)
ja wziąłem mały 6.5" mi wystarcza, w Giulii trzeba go brać z Navi (w Stelvio można za ok 1tyś zł bez) a ja navi nie chciałem. Brałem za to z AA/CP. W przypadku AA obecnie (choć teraz mówi się że może się to zmienić za jakiś czas) AA i tak wyświetla obraz wielkości jak 6.5", reszta to logo AA. Inaczej jest w przypadku CP - tu Apple bardziej się postarało niż Google, i wyświetla na całym ekranie.

Jestem po próbnych jazdach Giulią. Parę miesięcy temu w wersji Super a niedawno w wersji Veloce. Według mnie to dwa różne auta - jeżeli chodzi np. o prowadzenie. Wybór padły na wersję Veloce. Jedyne co trochę mnie niepokoi, to twardość zawieszenia w Veloce. Jakie macie odczucia w codziennym użytkowaniu tej wersji ale w ruchu miejskim. Nie piszcie że musi być twarde - to wiem. Chodzi mi o opinie użytkowników mających Veloce- czy w normalnym miejskim użytkowania to nie przeszkadza.

nie wiem czy twardosc veloce jest inna przez sprezyny (choc w Veloce Q4 sa inne bo auto stoi 14mm wyzej) czy nie prz3z to ze w veloce masz wieksze felgi i zawsze opony run flat? na jakich kolach byla ta super?standard to 17 bez run flat.

na 19 z rf juz jest mi ciut niekomfortowo, czuc kazda studzienke czy nierownosci/popekania asfaltu.

nie wiem czy twardosc veloce jest inna przez sprezyny (choc w Veloce Q4 sa inne bo auto stoi 14mm wyzej) czy nie prz3z to ze w veloce masz wieksze felgi i zawsze opony run flat? na jakich kolach byla ta super?standard to 17 bez run flat.

na 19 z rf juz jest mi ciut niekomfortowo, czuc kazda studzienke czy nierownosci/popekania asfaltu.

Nie jest aż tak zle, wybiera nierówności sztywno i dobrze tłumi. Napewno to zawieszenie jest bliżej sportowego niż komfortowego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[MENTION=81518]Howard[/MENTION]

Pogodziłbym się z brakiem HK choć gra bardzo zacnie, jednak tempomat adaptacyjny bardzo mi się sprawdza, jednak nie w trasie tylko w mieście w korkach, duży komfort jak nie musisz ciagle trzymać nogi wciskającej hamulec.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

w trasie generalnie tempomat adaptacyjny mi się nie sprawdza. Zwalnia kiedy ja mam jeszcze poczucie komfortu :-) Wolę sobie aktywować i z wyprzedzeniem wyłączać tradycyjny tempomat dojeżdżając na odciętym paliwie.
HK gra super, zwłaszcza na FLAC z pendrive.
wyświetlacz 8,8" powinien być standardem. Zwłaszcza w Carply lub AA (jak tylko wypuszczą oficjalnie wersję widescreen - rok temu Google prezentował taką wersję na CES 2018 właśnie w Giulia)

Harman Kardon jeśli FLAC (pendrive, Tidal), to może mieć sens. Przy Spotify nawet premium (mp3) może nie mieć sensu - na forum były opinie że HK nie opłaca się dopłacać bo gra słabo, podejrzewam że właśnie przez źródło muzyki typu mp3.

Wyświetlacz - ostatnio stwierdziłem po pół roku użytkowania auta że dla mnie to 6.5'' zupełnie wystarcza, przed zakupem myślałem że jakbym miał opcję większego za dopłatą brałbym jako mus. Poza tym wymiana wyświetlacza na większy jest bezproblemowa, wystarczy przełożyć - trzeba tylko skądś kupić wersję 8.8''.

Tempomat adaptacyjny - nie wiem, ja w ogóle go nie rozważałem przy konfiguracji nawet wypas wersji. Tak lubię prowadzić to auto, że prawie nie używam zwykłego tempomatu. :D

Poza tym wymiana wyświetlacza na większy jest bezproblemowa, wystarczy przełożyć - trzeba tylko skądś kupić wersję 8.8''.
ale raz że kupić używkę za dobre pieniądze to dzisiaj musi być super fuks (jednemu koledze parę dni temu się udało), normalnie ceny ok 2-2.5tyś zł uzywka, nowy w ASO to ok 5tyś.

druga sprawa to gwarancja

trzecia trzeba zrobic Proxi, a to w autach z SGW (produkcja >=02.2018) wymaga dużego demontażu wszystkiego pod kierownicą, wypięcia SGW i wpięcia się w złącze wyjściowe SGW tylko kto zna pinout?) bądź zakup mostka SGW - w USA są dostępne za ok $80.

nie wiem czy twardosc veloce jest inna przez sprezyny (choc w Veloce Q4 sa inne bo auto stoi 14mm wyzej)
Jeździłem jedną i drugą. Nie ma znaczącej różnicy w zawieszeniu. Jest w napędzie. W sumie każda alfa ma dość sztywne zawieszenia. Mówił mi to każdy kto jechał jedną z moich Alf jako pasażer :)

HK nie opłaca się dopłacać bo gra słabo, podejrzewam że właśnie przez źródło muzyki typu mp3.
Nie gra słabo Gra dobrze ale nie za tyle hajsu. Po prostu cena jakość jest średnia.

Wyświetlacz - ostatnio stwierdziłem po pół roku użytkowania auta że dla mnie to 6.5'' zupełnie wystarcza,
Mi też. Ja to bym w ogóle z niego zrezygnował bo tam nic nie ma. Spokojnie te kilka opcji menu można przenieść na ekran przed kierowcą (na którym teraz jest tyle rzeczy do wyświetlania że da się je policzyć na palcach jednej ręki :)). W miejsce ekranu bym wolał miejsce na telefon :D

Bardzo Wam dziękuję za info. Bardzo cenne uwagi. Chętnie poznałbym jakiego pretorianina Alfy z Poznania lub okolic.

- - - Updated - - -

No właśnie zastanawiam się czy jest możliwość włożenia większego wyświetlacza tylko chyba trzeba całą dechę wymontować? jml pisz coś więcej o tym. Piszcie jeszcze o tym Harmanie bo powoli mi się go odechciewa. Dzisiaj próbowałem HK i zwykłego. Moim zdaniem powalającej różnicy nie ma. Powiem więcej ja mam w swojej 159 TI BOSE ze zmieniarka i Wiecie co? przy tym ten HK to żenada. Naprawdę nawet w MP3 jak przywalę to aż czuć jak koszula na klacie drży. Żadnego efektu przesterowania szczególnie basów. A tutaj nie zwala z nóg. Nawet kolega co ma wypas nowe BMW5 był pod wrażeniem jak to u mnie gra gra. Ktoś też na Allegro już widziałem ma do sprzedaży głośniki i wzmacniacz HK.

No właśnie zastanawiam się czy jest możliwość włożenia większego wyświetlacza tylko chyba trzeba całą dechę wymontować?
jest coś o tym w temacie o Android Auto (zrobił się off-top jakiś czas temu), kolega [MENTION=79678]kozak[/MENTION] podlinkowywał gdzieś info do włoskiego forum clubalfa.it gdzie gość to robił.

Powiem więcej ja mam w swojej 159 TI BOSE ze zmieniarka i Wiecie co? przy tym ten HK to żenada. Naprawdę nawet w MP3 jak przywalę to aż czuć jak koszula na klacie drży.

Wadą tego HK jest to, że jest cichy. Można słuchać na maxa i d... nie urywa. Dużo głośniej i niewiele gorzej gra "średni".

Cichy? Słucham na poziomie 24 max. Powyżej chyba dla użytkowników aparatów sluchowych.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Jest duuużo cichszy niż "średni"

Te same utwory w teraz bez problemu słucham na maxa a w poprzedniej Super nie dało się wysiedzieć w samochodzie :)

Wadą tego HK jest to, że jest cichy. Można słuchać na maxa i d... nie urywa. Dużo głośniej i niewiele gorzej gra "średni".

Z mojej obserwacji (mam zwykły zestaw z SUBem czyli chyba ten nazywany w skrócie średnim, ale jeździłem kilka razy po kilka dni zestawem z HK) HK gra bardziej dokładnie czyli przebija się więcej średnich tonów. Tony wysokie i basy grają podobnie jeśli nie identycznie jak w zestawie średnim. Minusem HK jest tendencja do dudnienia tapicerki w drzwiach (na pewno tak się dzieje w Giulii, w Stelvio nie testowałem zbyt długo).

Natomiast wszystkie zestawy są spieprzone z uwagi na brak możliwości sterowania mocą samego SUBa (nie mówiąc już o częstotliwości odcięcia) oraz za brak equalizera. Pod tym kątem to jest niestety średniowiecze.

Minusem HK jest tendencja do dudnienia tapicerki w drzwiach (na pewno tak się dzieje w Giulii

Bo tam są te beznadziejne przełączniki od szyb. Kika tygodni po odbiorze musiałem jechać na wymianę od strony pasażera bo grzechotał. Teraz po roku zaczyna z drugiej strony.

Jak się to ogarnie to gra całkiem nieźle.

Natomiast wszystkie zestawy są spieprzone z uwagi na brak możliwości sterowania mocą samego SUBa (nie mówiąc już o częstotliwości odcięcia) oraz za brak equalizera. Pod tym kątem to jest niestety średniowiecze.
Klocek za 170 000 zł bez equalizera. Normalnie średniowiecze :cool:
24077-max_unison_research_absolute_845se_01.jpg

Minusem HK jest tendencja do dudnienia tapicerki w drzwiach (na pewno tak się dzieje w Giulii, w Stelvio nie testowałem zbyt długo).
Miałem to własnie napisąć, widać i czuć ,że głośniki "chcą" ale ich mocowanie i usztywnienie jest niezbyt fortunne. Podejrzewam,ze dobre dystanse + trochę butylu zrobią robotę. Inna sprawa,że jeżeli ktos chce mieć dużo basu do umcy-umcy i szacunku na dzielni to lepiej brac podstawowy i robić samemu

Dla ułatwienia dla klientów, niektórzy dealerzy u mnie wpisują informacje, jeśli chodzi o dodatkowe wyposażenie, Pakiet 1 i Pakiet 3 albo Pakiet2. Czy macie pomysł jak rozkminić o jaki pakiet może im chodzić. Czy one są jakoś numerowane?

a może jedynym sposobem rozkminienia wyposażenia jest sprawdzanie po VIN. Mimo posiadania VIN kiedy próbuje go rozkodować podaje mi informacje że nie ma takiego VIN. Nie ma możliwości błedu w numerze.

Amortyzatory
Powrót