Przygotowania do ZIMY ****

• Autor wątku Autor wątku sciesill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie masz obowiązku robienia znalezionych usterek w ASO, więc warto przegląd zrobić - może coś znajdą :)

wybieram sie za tydzien na taki przegląd. Mam jednak pytanie: w ASO jest taki zwyczaj, ze biorą auto a klient nie ma wstępu do serwisu, tylko czeka i pije kawę. Czy zdarza się, ze oni mogą cos wymontować, skopać albo okłamać po prostu, żeby naciągnąć na naprawę?
Ja z zasady nie wierze w ASO ani ich czyste intencje. Po co ta akcja? Zebyś chłopie u nich się serwisował. A obejrzenie auta i powiedzenie: jest OK, proszę jechać to chyba nie bardzo w interesie ASO leży, co? prosze o radę.

byłem dzisiaj no sprawdzili to co trzeba
-mogłem wejść i patrzeć jak robi test.
-w piątek chyba samochod odstawiam do nich bo- olej ucieka ze skrzyni na różnicowym :( koszt okolo500zł
- no i moja bolączka z tą prawą lampą od anglika (mówił ze przegladu by nie przeszedł przez to..:eek:)
a poza tym nic się nie przyczepili.
wykres amortyzatorów
ps. nie ma jeszcze takiej tragedii

Super info, przyda sie taki przegladzik :) Najblizej mam do ganninexa w gliwicach, byl tam ktos? dobrzy sa?

Wątpię, rok temu bylem w Fiacie (niestety Alfy u mnie nie ma) i koleś stwierdził, że nie zrobią mi przeglądu, bo muszę jechać do ASO Alfy, tak więc... :/

A ja dzisiaj byłem u mnie w mieście we Fiacie i powiedzieli że zrobia mam przyjechac w poniedziałek.

Ja bez problemu mogłem się wbić na halę i zaglądać chłopakom przez ramie, poza pierdołami stwierdzili że tarcze z tyłu już się zjechały .... już jestem po wymianie , komplet Brembo , Textar powinien dać radę..

Ja wszędzie zaglądałem i oglądałem i macałem razem z mechanikiem :P.

Dzisiaj umówiłem się telefonicznie z ASO Alfa Romeo w moim mieście :)
...Jak na razie kontakt bardzo miły... zapytano mnie jaki termin wizyty będzie dla mnie najbardziej odpowiedni i poinformowano o planowanych kontrolach :rolleyes: ...Po wizycie podziele się z Wami szczególami :P

-Pozdrawiam-

ja tez sie umowilem na taki przegladzik na wtorek. i tez bardzo mily kontakt, zobaczymy po przegladzie :) oczywiscie zapytalem czy razem z mechanikiem moge dokonywac przegladu to Pan powiedzial, ze nie ma problemu ;)

ja tez sie umowilem na taki przegladzik na wtorek. i tez bardzo mily kontakt, zobaczymy po przegladzie :) oczywiscie zapytalem czy razem z mechanikiem moge dokonywac przegladu to Pan powiedzial, ze nie ma problemu ;)

Z tym zaglądaniem to nawet trzeba! bo kto potem będzie pamiętał o wszystkim? Dadzą Wam kartkę z hamulców i amorów, wymienią (słownie) kilka elementów że zużyte a o kilku zapomną, a tak na bieżąco się ogląda i widzi, co do wymiany.

Czy ktoś z kolegów korzystał z przeglądu w ramach tej akcji w ASO "Bołtowicz" w Warszawie?

bylem na tym przegladzie w ASO na Zakopiance. Ogólnie Panowie znaleźli to, co myślałem że będzie do zrobienia. Aczkolwiek dość denerwującym faktem jest to, że najpierw przez telefon zapewniono mnie, że będę mógł dokonać przeglądu z mechanikiem, to samo powiedział Pan który przyjmował ode mnie auta lecz jak później chciałem tam wejść to sie okazało że nie moge :/ ja rozumiem, że jakby każdy klient chciałby tak wchodzić z mechanikiem to by powariowali tam, ale po co w takim razie najpierw mówić tak, a później robić inaczej..

Dzwoniłem do ASO Fiata i bez problemu taki przegląd można zrobić także u nich.

byłem dziś i jestem mało zadowolony

w 145 mimo kiepsko chodzącego układu kierowniczego wykazali:
- przetarty przewód hamulcowy tylni (pewnie chodziło im o linke?)
- akumulator do wymiany

w 155
- brak katalizatora :D
- niesprawne podświetlenie tablicy (z tym nad tablicą są LEDy i kontrolka we wnętrzu się świeci)

Ale niestety tak to jest jak się nie stoi przy kolesiu. W zeszłym roku z mechanikiem wszystko macałem i nawet ustawienie świateł mi poprawił.

wróciłem z przeglądu w ASO Fiata. Sprawdzili:
-akumulator
-stan ogumienia
-układ hamulcowy
-układ kierowniczy
-układ zawieszenia
-układ wydechowy
-płyny eksploatacyjne
-wycieraczki
-oświetlenie

Przegląd robił starszy Pan i widać że doświadczony. Alfę sprawdził dokładnie powolutku i każdy punkt. Cały czas byłem przy nim i mogłem wszystko oglądać. Wszystko pokazał co sprawdza i jeżeli coś było nie tak to wytłumaczył co i dlaczego. Z przodu lewy zewnętrzny klocek jest starty i ma 3mm, ponoć jeszcze 5 tyś wytrzyma, ale i tak mam zamiar niedługo zmienić klocki i tarcze. Następnie stwierdził że światła są źle ustawione. Więc minut 5 i światełka ustawione tak jak trzeba, nawet poprawiał zamontowanie żarówek. Oprócz tych dwóch rzeczy wszystko stwierdzili że jest idealnie :) Po zakończeniu trochę pogadaliśmy o Alfie. Także jestem zadowolony, lepiej niż rok temu w ADF we Wrocławiu

Czytajac wasze posty ,tez dzisiaj zadzwonilem do ASO FIATA w Opolu
i jestem umowiony na darmowy przeglad na poniedzialek.Nasuwa mi sie powiedzenie teraz :"Jak trwoga to do Pana Boga".Pozdro.

Amortyzatory
Powrót