• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie problem widzę powszechnie znany i teraz pytanie. Nie zawsze dobicie klimy pomaga, albo pomaga na krótko mimo że czynnika nie ubywa. Co zrobić kupić nowy kompresor? wydać 1000zł i za 4 lata znowu kupić kompresor? czy to buczenie może wywołuje inny elemet. Przeszukiwałem rózne fora fiata i alf ale nikt do końca się z tym nie uporał. Kto wie niech się podzieli wiedzą co należy zrobić (będziesz BOHATEREM ;))

Dzisiaj pojechałem do innego warsztatu zajmującego się klimą , okazało się że czynnika mam tyle samo co przed dobijaniem 2 tyg temu. Diagnoza - nieszczelna chłodnica. DO wymiany wraz z osuszaczem.

Kupować zamiennik czy oryginał ? Jeśli zamiennik to jaki ? Możecie polecić jakiś sklep z częściami ?

Dodatkowo gość kazał mi sprawdzić sobie ceny następujących elementów bo może się okazać że też będą do wymiany :
- sprzęgło sprężarki
- zawór rozprężny

Koszt usługi wycenił na 800zł + części
W cenę wliczona robota, dobicie czynnika, oczyszcenie układu + całkowita wymiana oleju na nowy.
Wydaje mi się trochę drogo, cała operacja zamknie mi się gdzieś w 1800 zł.

Ostatnio zastanawiałem się co jeszcze mnie zaskoczy i nie trzeba było długo czekać :) ale i tak kocham to auto :)

Koszt usługi wycenił na 800zł + części
W cenę wliczona robota, dobicie czynnika, oczyszcenie układu + całkowita wymiana oleju na nowy.
Wydaje mi się trochę drogo, cała operacja zamknie mi się gdzieś w 1800 zł.
"Trochę" drogo. Usługa 800 zł? To jest trochę roboty, ale parę miesięcy temu w podobnej klasie samochodzie podobna operacja zamknęła mi się kwotą dziewięćset z groszami razem z nowym skraplaczem+osuszaczem. Ja wiem, że AR jest droga - no ale bez przesady.

Co do wyboru zamiennika – ja kupiłem 6 lat temu do mojego poprzedniego auta skraplacz Valeo i auto do dziś nie ma żadnych nieszczelności. Części Valeo, Nissens, Behr to dobre marki, można brać.

No i problem brzęczącej klimy spotkał i mnie!!!

Alfa miała ściągnięty cały przód, bo robiony był kolektor wydechowy. Chłodnica także była ściągnięta. Mechanicy już wtedy mi mówili, że trzeba będzie po tym dobić klimę. I co? Wcześniej klima chodziła pięknie, cichutko a po ściągnięciu chłodnicy i dobiciu klimy brzęczenie!

Według wydruków najpierw odzyskano z klimy:

37cc oleju
425g gazu

Potem wprowadzono
40cc oleju
460g gazu

Czyżby źle zmontowano te chłodnice? Pojechałem z autem z powrotem, ale wymyślili jedynie żeby upuścić czynnika do stanu sprzed napełniania i dopiero w poniedziałek. Szlag mnie trafi...

Wszystkie katalogi klimatyzacji podaja, że oleju ma być od 130 do 150cm^3, tymczasem mi zapodano jak widać 40. Może to będzie to. Zobaczę w poniedziałek.

Na sprężarce jest także informacja, że oleju ma być 150cc. Oby to było to.

Ostatnia edycja:
Podana ilość oleju ma być w układzie przy pierwszym napełnieniu.
W układzie pracuje mieszanina czynnika z olejem. Maszyna nie jest w stanie odessać 100% oleju stąd taka ilość.
Przy napełnianiu ilość oleju to 15-20% w stosunku do ilości czynnika.
U mnie przy napełnieniu zgodnie z tabelą również brzęczy.
Pomaga choć na krótko dopełnienie do 550. Dobicie do 580 powoduje wyłączanie sprężarki - przynajmniej u mnie.

Tak na marginesie....

Wszyscy tak chwalili do niedawna 159 ale po ostatnim wysypie problemów na forum i moich własnych doświadczeń 156 była chyba lepszym lub co najmniej porównywalnym autem.

Podana ilość oleju ma być w układzie przy pierwszym napełnieniu.
W układzie pracuje mieszanina czynnika z olejem. Maszyna nie jest w stanie odessać 100% oleju stąd taka ilość.
Przy napełnianiu ilość oleju to 15-20% w stosunku do ilości czynnika.
U mnie przy napełnieniu zgodnie z tabelą również brzęczy.
Pomaga choć na krótko dopełnienie do 550. Dobicie do 580 powoduje wyłączanie sprężarki - przynajmniej u mnie.

Tak na marginesie....

Wszyscy tak chwalili do niedawna 159 ale po ostatnim wysypie problemów na forum i moich własnych doświadczeń 156 była chyba lepszym lub co najmniej porównywalnym autem.

Nie chodzi o wysyp problemów na forum... tylko zauważ, że 159 jest coraz starszym autem, coraz tańszym i coraz popularniejszym ! ;) Rozwiązania 95% problemów już są na forum - ale ludzie walą znowu te same wątki bo nie czytają forum dalej niż pierwsze dwa posty od góry ;)

Czy rzeczywiście po jednym lecie może być tak mało czynnika, że słabo chłodzi? I w zimę ubywa go bo nie używa się klimy?
Tak twierdzi "specjlista" u którego w zeszłym roku robiłem klime. Jakoś nie chce mi się wierzyć, kolega w hondzie od zakupu 3 lata jeździ(rocznik auta 2005) i nadal mu dobrze klima działa.

Witam mialem ten sam problem co panowie. Czynnika mialem 134g dobilem do 552g i zrobila sie czisza. Zanim dobilem to po odpaleniu klimy myslalem ze silnik sie zaciera:P Ale powiem wam ze jesli chodzi o chlodzenie to szalu nie ma. Brat dobil klime w peugocie i u niego daje duzo lepiej.

Dobite 550g, szlifierka dalej szlifuje. Natomiast jeśli chodzi o chłodzenie, to istna zamrażarka. Działa pięknie.

Około 350zł, wymieniałem w zeszłym tygodniu

Wysłane z mojego GT-I9100

Facet który mi to robił zamawiał w jakimś sklepie stacjonarnym. Ja jestem z wielkopolski więc kawałek od Ciebie.

dokladnie tak jak kolega wyzej 350 zl zamawialemw autosklepie24 z przesylka, co do wymiany to zaplacilem 320 zl wymiana chlodnicy zakucie i wymiana weza jednego bo byl wyciek i nabicie klimy wiec nie jest tak zle:)

Na allegro widziałem za 390 z roczną gwarancją

Układy klimatyzacji w 159 czy w Oplu Insigni są po prostu z natury nieszczelne. Trzeba się pogodzić z tym, że co roku trzeba czynnik uzupełniać. A jak jest dziura w skraplaczu (to nie jest chłodnica) to tańszym rozwiązaniem jest lutowanie ( o ile się da ). Każdy zakład zajmujący się klimatyzacjami woli wymienić coś na nowe bo to mniej roboty, głowy nie trzeba używać do diagnozowania oraz największy zarobek na częsciach. A niestety widzę, że z miłości do Alfy w bambuko dajemy się zrobić. Kolejna sprawa do czynnik UV, normalny serwis klimatyzacji zawsze dodaje go do czynnika i oleju.

Ja w swojej Alfie walcze z klimatyzacją już 2 tydzień.
Zaczęło się gdy podczas jazdy zrobiło mi się za gorąco więc włączyłem klimę- po załączeniu nie zaczęła chłodzić tylko leciało ciepłe powietrze a do tego smród spalenizny :(
Zatrzymałem auto, maska w góre bo myślałem , że coś zaczęło się palić .Nic nie zauważyłem więć na wyłączonej klimatyzacji dojechałem do domu i następnie do serwisu klimatyzacji.
Okazało się , że nie miałem wogóle czynnika więc wpuścili z barwnikiem.
Klima chłodziła jeden dzień ale zapach spalenizny dalej czuć do tego dźwięk jakbym z wiertarką jeździł :) po wyłączeniu klimatyzacji cisza.
Z powrotem do serwisu na prześwietlenie, okazało się , że chłodnica ma przeciek i przewód który wychodzi ze sprężarki.
Chłodnica 550 zł , przewód - dostałem jedynie w serwisie fiata - cena 520 zł masakra jakaś + robocizna z napełnieniem 200zł.
Razem 1270 zł a klima dalej nie sprawna :(
tzn jak na razie chłodzi ale dźwięk wiertarki pozostał.
Czy możliwe, że ubywa czynnika przez sprężarkę ? BO fachowcy wycieku żadnego więcej nie znaleźli? Chcą się dobrać nie pamiętam do czego we wnętrzu auta pod konsolą ale chyba nie dam im rozbierać całego środka. Jest tam pod pulpitem coś co mogłoby się rozszczelnić? Czy bardziej skusić się na zakup nowej sprężarki?
Zastanawia mnie ten smród spalenizny z nawiewów czy to coś ze sprężarki czy z wentylatora bo czytałem , że też tak mają.

Amortyzatory
Powrót