• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przewód wspomagania

Wymieniłem odcinek od pompy do tego krótkiego gumowego elementu (wlacznie) na przewód gumowy o średnicy wew 8mm, obecnie mam problem polegający na tym, że po zakręceniu alfy na ponad 3k obrotów wspomaganie całkowicie przestaje działać jak zakręce ja ponownie wszystko wraca do normy zastanawiam się czy może to mieć związek ze wspomnianym przez Ciebie zdławieniem. Jeżeli tak to będę wdzięczny za info jaka tam jest średnica. A może ktoś z was ma jakiś pomysł? Pompa jest nowa problemy zaczęły się po zakuciu przewodu. Alfa 159 2.4 jtdm 200km

Nie chcę być nieuprzejmy ale już o tym pisałem. Zakuwanie udaje się tylko w kilku procentach (o ile ktoś nie kłamie???) Ja już takich przypadków miałem ok. 30 i zawsze nawet jak ktoś zakuwał raz lub dwa razy, to i tak później pisał do mnie aby załatwić nowy.
Taki morał z tego.
Lepiej od razu kupić nowy i mieć z tym dziadostwem spokój .
Jak coś, to służę pomocą.
Pozdr Sławek

Nie chcę być nieuprzejmy ale już o tym pisałem. Zakuwanie udaje się tylko w kilku procentach (o ile ktoś nie kłamie???) Ja już takich przypadków miałem ok. 30 i zawsze nawet jak ktoś zakuwał raz lub dwa razy, to i tak później pisał do mnie aby załatwić nowy.
Taki morał z tego.
Lepiej od razu kupić nowy i mieć z tym dziadostwem spokój .
Jak coś, to służę pomocą.
Pozdr Sławek

Dokładnie. W punkt!

Ja tam wysłałem do zakucia i już półtora roku jeżdżę bez problemu. Koszt śmieszny w porównaniu do nowego. Zakuwali Panowie z Warszawy, ktoś ko tam polecił firmę. Byłem tak zadowolony, ze zadzwoniłem do nich i podziękowałem za robotę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja tam wysłałem do zakucia i już półtora roku jeżdżę bez problemu. Koszt śmieszny w porównaniu do nowego. Zakuwali Panowie z Warszawy, ktoś ko tam polecił firmę. Byłem tak zadowolony, ze zadzwoniłem do nich i podziękowałem za robotę.

Podaj namiary na firmę, bo jeśli faktycznie robią dobrą robotę to warto polecić i wielu oszczędzi trochę grosza. Chociaż alfka na pewno szybko ogarnie te oszczędności.
Pozdrawiam

Jutro postaram się odszukać namiar.

Na rysunek tak dokładnie nie patrz bo to podgląd.
Jeżeli jest to ten o który pytasz (numer 2 na pierwszym schemacie) to ma nr 50504346
Kosztuje sporo ponad 600zł w ASO
Jeżeli byś chciał tanio go zakupić to pisz do mnie na priv i podan nr vin dla sprawdzenia
Pozdrawiam
[TABLE="class: scrollTable"]
[TR="class: alter"]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Szukam tego przewodu 50504346, Sławek, masz jeszcze możliwość zakupu?

Wysłałem Ci info na priv

Jak coś, to pilnie czekam na kontakt.

Pozdr

@slawek986, Ja też muszę pilnie kupić ten wąż (nr OE: 50504346), wysłałem Ci info na priv. Czekam na info, bo sprawa mega pilna

Ja dziś też go zakładałem po zakuciu ale lipa trochę bo za długiego trochę zrobił. Sławek986 jak możesz podaj adres e-mail

Ostatnia edycja:
Czy przy zdejmowaniu przewodu leje się płyn? Opróżnialiście zbiornik? Czy może zaciski na węże?

No że zbiorniczka napewno się wyleje, najlepiej odessac

Witam. Prawdopodobnie u mnie też przewód wspomagania wysiadł i trzeba będzie znowu do kieszeni sięgnąć (kapie na alternator ale pęknięcia nie widać, chyba że winny ten elastyczny odcinek).
Myślałem, że na zbiorniczku wspomagania się skończy (Te w 2,4 też padają).
Pytanie zasadnicze. Ktoś ma możliwość załatwić taki przewód w dobrej cenie?

Pozdrawiam :)

Witam. I mnie dopadł wyciek lecz przy łączeniu przewodu z pompą wspomagania.
Jest sens tam zaglądać, są tam jakieś uszczelki oringi czy od razu zamawiać nowy przewód ?

Tak są dwie podkładki miedziane na śrubie, pomiędzy pompą i przewodem ;)

Witam. I mnie dopadł wyciek lecz przy łączeniu przewodu z pompą wspomagania.
Jest sens tam zaglądać, są tam jakieś uszczelki oringi czy od razu zamawiać nowy przewód ?

Są tam dwie podkładki miedziane, spróbuj po prostu dokręcić śrubę, może się uda "dognieść" podkładki i uszczelnić połączenie. Jeśli nie to po prostu wymiana tych dwóch podkładek i problem z głowy, o ile rzeczywiście to tam Ci się poci a nie gdzieś wyżej.

Przy 1.9 16V przewód jest wkręcany nie ma tan tzw. ucha jak w innych silnikach (chyba, że ktoś już coś tam po swojemu przerabiał)

Przewód wspomagania Alfa Brera 2.4

Witam.
Panowie mam zapytanie interesuje mnie Przewód wspomagania alfa brera 2.4 jtdm pompa-magiel. ktos cos ??????????????

Amortyzatory
Powrót